zelf vijver leeghalen en schoonmaken?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 23/04/2018 - 20:45
vera123

zelf vijver leeghalen en schoonmaken?

Hallo,

Wij hebben een huis gekocht met daarbij een grote tuin en daarin een grote vijver. Nou ben ik zelf gek op vijvers dus daar ben ik erg blij mee. De vijver is ongeveer 7,5 x 4 meter en de diepte kan ik niet zo goed inschatten, op het diepste punt ongeveer 1,5 meter. Een behoorlijk volume dus. Omdat er al 15 jaar niets is gedaan aan de vijver willen we deze schoonmaken. Ik schat dat er zeker 30 cm slib/bladeren etc. in ligt en ik zie af en toe ook iets borrelen, dus dat lijkt me niet goed. We hebben in ons huidige huis een vijver van 6000 liter met 10 goudwindes die we dan willen overzetten. Daarnaast een pomp, filter en skimmer die we daar ook zullen plaatsen. We hebben navraag gedaan bij een hovenier die ongeveer 1500 euro rekent voor het leegpompen, schoonspuiten en weer netjes maken (planten in mand, vijvesubstaat etc.) van de vijver. Ik vind dit best veel geld en ik vraag me af of we dat niet gewoon zelf kunnen met een vuilwaterpomp (?) en de drek er voorzichtig uitscheppen. Zouden jullie dit aan-/afraden en zijn er dingen waar we rekening mee moeten houden? Het vijverfolie ziet er zo te zien nog goed uit, het is niet lek. Er zitten veel planten in, gele plomp, fontuinkruid. Ook veel leven, zoals kikker(visjes), kevers etc. Uiteraard gaan we natuurlijk proberen om daar voor zover kan voorzichtig mee te zijn, maar het is niet ideaal. Anderzijds is dit nu voor ons de makkelijkste kans, omdat onze vissen natuurlijk nog niet over zijn. Ik hoor graag tips of adviezen, alvast bedankt!

ma, 23/04/2018 - 22:10
GreenConnection

Moeilijke keuze! Bedenk wel, dat je al het drab ook moet afvoeren. En heb je de mogelijkheid, de planten die je wilt sparen, op te slaan?

di, 24/04/2018 - 01:29
stylish

ik heb het soorgelijke ontlangs gedaan. het slib is prima compost voor op het gazon mits je het daarna goed nat maakt met water... enfin, ik heb wel een beetje laten liggen (zegge 1 cm, tenzij wil je niet het plastic doorprikken) zolang het gas maar is ontsnapt. Je laat de vijver uiteraard een dagdeel drogen om zeker te zijn. Daarna 2/3 regenwater en 1/3 kraanwater... de planten zou ik niet willen sparen, want stel je voor dat er sporen van kroos, ziektes of andere zaken tussen "zitten". Daarna lavasteen, substraat, kalk erin kieperen, paar weken wachten, waardes meten... zou wel de nodige poelslakken en mosselen alsmede watervlooien op voorhand bestellen en zo snel mogelijk samen met de zuurstofplanten uitzetten. Ga je ooit kois houden, dan moeten de mosselen in netjes opgehangen worden. Waterpest en krabbescheer groeien lekker snel en zorgen voor veel zuurstof en zijn mede concurerend voor algen. Een gele lis zorgt ook voor een stabiele kwaliteit. Ik kan wel meer tips geven maar het is al laat

Succes! Groet, Robbert

vr, 27/04/2018 - 14:02
vera123

Bedankt voor de reacties, we gaan het proberen! We hebben een vuilwaterpomp aangeschaft en wat speciekuipen voor de planten. De slib kunnen we kwijt op een stuk braakliggend grond achterin. Daarnaast een aantal vijvermanden om de planten weer in op te potten en hopen maar dat we geen schade maken aan de vijverfolie en straks verder van huis zijn...

vr, 27/04/2018 - 14:04
GreenConnection

Veel succes! We zien graag een foto van het resultaat!

vr, 27/04/2018 - 14:18
vera123

Iemand nog een tip hoe we zo veel mogelijk beestjes kunnen redden? Van te voren wat uitscheppen gaan we doen, maar verder vrees ik dat het moeilijk wordt.

Onderwerp gesloten