Zuurstofplanten 'verdwijnen'
#1
ma, 13/08/2018 - 13:07
Zuurstofplanten 'verdwijnen'
Hallo allemaal,
Ik loop nu al een paar jaar tegen dit probleem aan en ik ben wel eens benieuwd naar jullie visie hierop. Telkens als ik nieuwe zuurstofplanten heb gehaald (vnl. waterpest), doen die het een week of twee prima: er komen mooie lichtgroene scheuten in en ze groeien aardig snel. Echter, na die paar weken verdwijnen de planten als sneeuw voor de zon en kan ik alweer nieuwe gaan halen. Ik heb niet het idee dat ze opgegeten worden, aangezien ik alleen goudwindes en 1 sarasa heb (wat toch allebei oppervlaktejagers zijn). Als de planten beginnen te verdwijnen merk ik dat het water ook een stuk troebeler wordt ineens. Ik heb geen filter aangesloten en dit gaat tot op heden altijd goed. Wel begint er een redelijke sliblaag te vormen die ik komend voorjaar zal wegzuigen.
Weet iemand wat er aan de hand kan zijn en waarom mijn zuurstofplanten magischerwijs verdwijnen?
Zuurstofplanten zijn voor een goed biologisch evenwicht van de vijver hard nodig. Máár om deze goed te laten groeien, is altijd een punt op zich. In de 35 jaar dat ik zelf vijvers heb, heb ik ook al kilo's aan zuurstofplanten gekocht, en vanalles geprobeerd. Sinds enkele jaren ( mocht het nodig zijn ) koop ik losse bossen waterpest, doe ietwat plantsubstraat in een vijvermandje, zet de bossen erin, en vul deze verder op met substraat. Naar verloop van tijd zullen zich er worteltjes ontwikkelen, en de planten groeien.
Hoornblad echter, kan men beter niet in mandjes planten. De onderkant ervan zal vast en zeker gaan rotten. ( Deze zal géén wortel ontwikkelen ) Beter is het om deze verzwaard met een steen in de vijver te leggen.
Advies is : als men waterpest koopt, deze al geworteld in een mandje te kopen. Echter in mandjes zal men deze niet tot weinig tegenkomen in de winkels. Online komt men ze weleens tegen.
Verder is het noodzakelijk dat de zuurstofplanten voldoende zonlicht krijgen. Als niet, zullen ze sneller verslijmen c.q afsterven.
Gh controleren - Deze mag zeker tussen de 10 en 12 zitten
Kh controleren - Voor de zuurstofplanten is een Kh van 6 al goed
Mvg René,
Bedankt voor je reactie René!
Ik heb onlangs uit de vijver van een kennis een partij hoornblad getrokken. Hij had dit in substraat staan en hier zaten wel degelijk wortels aan om het vast op de bodem te houden. Enfin, ik heb ze dus wel in een mandje gezet en ze lijken het voor alsnog erg goed te doen (ze drijven ook niet naar boven, wat waterpest wel na enkele dagen al begon te doen wegens rotting). Ook heb ik aarvederkruid gekregen uit weer een andere vijver, even afwachten of dat ook aanslaat. Beide vijvers waren in ieder geval kraakhelder zonder filter o.i.d.
We wachten weer af :)
Gr. Nick
Hoi Nick, graag gedaan!
Wat betreft het Hoornblad, wist ik niet. Bij ons heeft deze nooit geworteld, en in mandjes altijd aan de onderzijde aan het verslijmen c.q rotten. Ik zal ze t.z.t bij ons in de vijver ook nog eens in mandjes met substraat gaan planten. Ik hoop dat de planten het nu beter gaan doen.
Aarverderkruid is ook een mooie zuurstofplant, en doet het zowel in zoet als brak, voedselrijk water. Ik denk, dat deze wel zal aanslaan.
Ik ken inderdaad ook mensen die m.h.v zuurstofplanten en vijverplanten zoals Gele Lis, rietsoorten, e.d kraakhelder vijverwater hebben. Terwijl andere met de duurste filters regelmatig kampen met groen water. ( Overbevolking van vissen kan ook meespelen )
Groeten René,
Inderdaad heb ik ook gele lis en riet in de moerasrand staan. Ik heb maar een vijvertje van 1200 liter, dus ik wil er zo weinig mogelijk aan doen om het evenwicht niet meteen te verstoren.
Bij het hoornblad komen aan sommige takjes nu wat witte naalden, hoop niet dat dit een slecht teken is en al helemaal niet dat het doorzet. Er komen van zowel het hoornblad als het aarvederkruid regelmatig belletjes naar boven, dus dat lijkt me weer een goed teken.
De vissen vinden het in ieder geval heerlijk om tussen de planten te jagen naar insecten.
Even terugkomend op het wortel-schieten van hoornblad: het betreft hier niet hele wortelkanalen maar slechts wat witte sliertjes die zich in het substraat vastklampen. Als ik in vijvers van anderen kijk lijkt het hoornblad bij iedereen anders (licht/donker, grof of juist fijn), dus wellicht dat ik een ander soort heb dan jij René? Ik weet het niet, maar het zou kunnen.
Nogmaals dank voor het meedenken,
Nick
Nog één vraagje: moet ik de sliblaag wegzuigen of juist laten zitten voor de zuurstofplanten? Het lijkt me vol te zitten met voedingsstoffen, maar ik weet niet of de planten er genoeg van opnemen zodat het niet een te dikke laag wordt.
Hoi Nick,
Ik denk zelf dat het niet zo'n vaart zal lopen, met de witte naalden in het hoornblad. Het kan komen omdat deze onlangs zijn verplaatst naar een andere vijver. Misschien zijn de waterwaarden ietwat anders, waardoor deze bezig is met aanpassen en herstellen. De (lucht) belletjes is een goed teken. Vooral op zonnige dagen zie je weleens belletjes, dit is zuurstof die de planten produceren. Er bestaan inderdaad 2 soorten hoornblad o.a : Gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum), of grof hoornblad.
Ongedoornd hoornblad (Ceratophyllum submersum), of fijn hoornblad.
Op mijn 15de had ik mijn eerste vijver, nu bijna 35 jaar later zie en leer ik ook nog steeds dingen bij. Zo is er een jaar geweest, waarbij het hoornblad plotseling rode bloemen kreeg. Het zag er echt prachtig uit. Ik was hiervan niet op de hoogte, en stond versteld dat dit gebeurde. Het is 2 keer gebeurt, daarna niet meer.
Wat betreft de sliblaag.
Als het de sliblaag op de bodem is welke je bedoelt, deze kan beter verwijdert worden. Er zitten zoveel ( slechte ) voedingsstoffen in deze laag, dat het algen in de hand werkt. Vooral in het voorjaar. Algen beginnen eerder te groeien dan zuurstofplanten, gaan woekeren en verdrukken de zuurstofplanten. Verwijderen kan evt. met een vijverstofzuiger. De vijver zal in eerste instantie troebel worden, máár dat trekt naar verloop weg. De zuurstofplanten kunnen best zonder deze sliblaag, juiste waterwaarden zijn belangrijker. Nog een tip : Ik zou de bodemslib niet te laat in het jaar verwijderen. Ik bedoel als het richting vriesweer gaat. De situatie is namelijk zo, dat als dit gedaan word en de bodem wordt z.g omgewoeld, en er ontstaat een ijslaag op de vijver, er bepaalde rottings gassen vrijkomen. Deze kunnen niet weg, en er kan vissterfte ontstaan.
Ik hoop dat je met de info. n.a.v mijn eigen ervaringen iets kunt, en anders hoor ik het wel.
Succes met de vijver.
Groeten René,
Hoi Nick, Even bij de foto's gekeken van de vijvers. Hierbij de foto gevonden van het hoornblad met aanzet v'd bloemen.
Groeten René,
Hoi René,
Dat ziet er wel grappig uit inderdaad, lijkt wel aarvederkruid met die bloemetjes. Ik heb een waterstofzuiger dus ik zal de sliblaag zo snel mogelijk verwijderen, bedankt voor de tip!
Wat betreft vijvers ben je denk ik nooit uitgeleerd, en er is ook geen universele handleiding die voor iedere vijver werkt. Proberen en het resultaat afwachten werkt denk ik het beste, maar je kunt wel van elkaar leren.
Nogmaals hartelijk dank voor je uitgebreide reacties, als ik nog tegen problemen aanloop zal ik ze hier weer posten.
Gr. Nick
Hoi Nick,
Graag gedaan! Mocht er iets zijn, dan zie ik het wel langskomen.
En inderdaad er bestaat géén universele handleiding. Buren vanelkaar met vijvers, kunnen dezelfde aanpak hebben voor onderhoud e.d, toch kan de een meer problemen hebben dan de ander. De reden blijft soms een vraag....Máár gelukkig kun je ook van elkaar leren.
Véél succes met de vijver.
Groeten René,