Ik heb net een bonsai van mijn ouders gekregen en weet eigenlijk nog niks behalve leeftijd:3jaar soort: ulmus parvifolia land van oorsprong: China lengte: 10cm waar: binnen
Ik zou graag meer info willen hebben over het bedraden en snoeien.
Hallo, ik heb voor je een artikel gevonden. ik zelf ben aan aantal jaren bezig met de mooie hobby van bonsai. veel plezier met je nieuwe boompje maak er iets mooi van. zie foto, een ulmus buiten bij de vijver. patrick
DIT ARTIKEL GAAT ER VAN UIT DAT U UW BOMEN EEN PERIODE VAN WINTERRUST GUNT Identiteitskaart
Afkomstig uit Korea, China en Japan. Hij behoort tot de familie fan de Olmen. Hij kan een hoogte van 20 m bereiken. Bladverliezend tot groenblijvend, naargelang de groeiomstandigheden. Kleine blaadjes, donkergroen en blinkend aan de bovenzijde, lichtgroen en mat onderaan. Indien de bladeren afvallen, gebeurt dit in het begin of in volle winter. In goede gezondheid draagt hij einde herfst tweeslachtige bloemen die, wanneer zij worden bevrucht, klein ellipsvormig fruit geeft. Dit heeft echter weinig kans om onder ons klimaat te rijpen.
Natuurlijke vorm
Het is een boom met slanke stam en ronde kroon. De bladeren blijven van nature uit klein (parvifolia), De twijgen dikken weinig aan en de wortels blijven soepel. De grijze schors is glad of ruw, naargelang het klimaat waarin de boom groeit. Het gebladerte wordt roodachtig in de herfst.
Gevormd als bonsaï
Door zijn natuurlijke eigenschappen is hij als het ware voorbestemd tot bonsaï. Met zijn kleine tot zéér kleine blaadjes, fijne twijgen, komt hij best tot zijn recht in de Hokidashi vorm (bezem) en zijn soepele wortels maken hem geschikt tot Ishitsuki (wortels over een steen) De minuskule blaadjes geven echt de illusie van een miniatuurboom, indien een fijne vertakking wordt behouden. Geschikt voor alle stijlen en afmetingen, naargelang ieders budget.
Esthetische truukjes
Vermijdt een al te uitgesproken driehoeksvorm. De onderste takken staan horizontaal, amper neerwaarts wijzend. De plateaus worden smaller en afgerond naar het uiteinde van de takken toe. Geen afhangende takken en geen uitgeholde stam, behalve op zéér oude en grote exemplaren. De kruin moet afgerond blijven.
Standplaats
Véél licht en volle zon; kijk goed de vochtigheid van de grond na. Hij verdraagt lichte wind en voelt er zich zelfs goed bij indien dit niet overdreven is. De wortels moeten tegen hevige vorst worden beschermd.
Watergift
Pas de watergift aan in functie van de seizoensomstandigheden. (zeer warm, grote kou, wind) In elk geval, ruim water geven tijdens de groeiperiode, van half maart tot einde september. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen bij heet weer. Wanneer hij dorst heeft, waarschuwt de chinese olm door een lichte verlepping van de bladeren, die daarna gaan afhangen. Het is dan de hoogste tijd om water te geven. Vermijdt zoveel mogelijk dergelijke situatie.
Bedraden
In principe wordt een bladverliezende boom niet bedraad, maar wordt enkel door gerichte snoei gevormd. Mocht dit toch nodig zijn, plaats dan de draad in juni en laat hem tot oktober. Kijk veelvuldig na dat de draad niet ingroeit, of plaats anders de draad van september tot half maart, wanneer de boom minder snel dikt. Pas er voor op dat de kleine botten en jonge scheuten niet worden beschadig bij het verwijderen van de draad.
Snoeien
Struktuursnoei : in de herfst of in het begin van de lente. Vormingssnoei : laat uitschieten tot 4-5 blaadjes en snoei dan terug op 2. Nijpen : laat 2 blaadjes uitschieten en nijp dan de overige botten weg.
Potten
In de Chinese stijl kiest men liefst een verniste, groene pot. De vorm kan tamelijk vrij worden gekozen. In Japanse stijl is de pot bruin of grijs, niet vernist, eventueel wit voor een mooie delikate Sho-in Vorm en afmetingen zijn aangepast aan de stijl van de boom, volgens de klassieke regels. Verwijdt echter té ondiepe potten.
Verpotting
Volgens de ouderdom, de vorming van de boom en het grondvolume, alle twee tot vijf jaar, in de lente. Stelt U vast dat het gebladerte dunner wordt of niet weer uitschiet in de lente, kan er nog worden verpot tot einde april, anders wachten tot de volgende lente. Dan moet er wel ruim worden bemest
Grond
Zuivere Akadama voor de gevormde bomen. Bemesting aanpassen. Mengsel : 2/3 potgrond, 1/3 grof zand/kiezel. Grond schraler maken naargelang de boom ouder wordt. Vermijdt een al te doorlatend mengsel, daar de olm graag in diepere grond leeft.
Mest
B.B.C. : volgens aangeduide dosering van in de lente tot eind september, eventueel in de winter 1 à 2 maal per maand. Chemisch : progressief vanaf begin maart, verminderen van eind september tot eind november. Eventueel 1 maal per maand in de winter. Organisch: vanaf begin april tot eind oktober, verminderen tussen midden juni en midden augustus.
Hallo, ik heb voor je een artikel gevonden.
ik zelf ben aan aantal jaren bezig met de mooie hobby van bonsai. veel plezier met je nieuwe boompje maak er iets mooi van. zie foto, een ulmus buiten bij de vijver.
patrick
DIT ARTIKEL GAAT ER VAN UIT DAT U UW BOMEN EEN PERIODE VAN WINTERRUST GUNT
Identiteitskaart
Afkomstig uit Korea, China en Japan.
Hij behoort tot de familie fan de Olmen. Hij kan een hoogte van 20 m bereiken.
Bladverliezend tot groenblijvend, naargelang de groeiomstandigheden. Kleine blaadjes, donkergroen en blinkend aan de bovenzijde, lichtgroen en mat onderaan. Indien de bladeren afvallen, gebeurt dit in het begin of in volle winter.
In goede gezondheid draagt hij einde herfst tweeslachtige bloemen die, wanneer zij worden bevrucht, klein ellipsvormig fruit geeft. Dit heeft echter weinig kans om onder ons klimaat te rijpen.
Natuurlijke vorm
Het is een boom met slanke stam en ronde kroon. De bladeren blijven van nature uit klein (parvifolia), De twijgen dikken weinig aan en de wortels blijven soepel. De grijze schors is glad of ruw, naargelang het klimaat waarin de boom groeit. Het gebladerte wordt roodachtig in de herfst.
Gevormd als bonsaï
Door zijn natuurlijke eigenschappen is hij als het ware voorbestemd tot bonsaï.
Met zijn kleine tot zéér kleine blaadjes, fijne twijgen, komt hij best tot zijn recht in de Hokidashi vorm (bezem) en zijn soepele wortels maken hem geschikt tot Ishitsuki (wortels over een steen)
De minuskule blaadjes geven echt de illusie van een miniatuurboom, indien een fijne vertakking wordt behouden.
Geschikt voor alle stijlen en afmetingen, naargelang ieders budget.
Esthetische truukjes
Vermijdt een al te uitgesproken driehoeksvorm.
De onderste takken staan horizontaal, amper neerwaarts wijzend.
De plateaus worden smaller en afgerond naar het uiteinde van de takken toe.
Geen afhangende takken en geen uitgeholde stam, behalve op zéér oude en grote exemplaren.
De kruin moet afgerond blijven.
Standplaats
Véél licht en volle zon; kijk goed de vochtigheid van de grond na.
Hij verdraagt lichte wind en voelt er zich zelfs goed bij indien dit niet overdreven is. De wortels moeten tegen hevige vorst worden beschermd.
Watergift
Pas de watergift aan in functie van de seizoensomstandigheden. (zeer warm, grote kou, wind)
In elk geval, ruim water geven tijdens de groeiperiode, van half maart tot einde september. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen bij heet weer.
Wanneer hij dorst heeft, waarschuwt de chinese olm door een lichte verlepping van de bladeren, die daarna gaan afhangen. Het is dan de hoogste tijd om water te geven.
Vermijdt zoveel mogelijk dergelijke situatie.
Bedraden
In principe wordt een bladverliezende boom niet bedraad, maar wordt enkel door gerichte snoei gevormd.
Mocht dit toch nodig zijn, plaats dan de draad in juni en laat hem tot oktober. Kijk veelvuldig na dat de draad niet ingroeit, of plaats anders de draad van september tot half maart, wanneer de boom minder snel dikt. Pas er voor op dat de kleine botten en jonge scheuten niet worden beschadig bij het verwijderen van de draad.
Snoeien
Struktuursnoei : in de herfst of in het begin van de lente.
Vormingssnoei : laat uitschieten tot 4-5 blaadjes en snoei dan terug op 2.
Nijpen : laat 2 blaadjes uitschieten en nijp dan de overige botten weg.
Potten
In de Chinese stijl kiest men liefst een verniste, groene pot. De vorm kan tamelijk vrij worden gekozen.
In Japanse stijl is de pot bruin of grijs, niet vernist, eventueel wit voor een mooie delikate Sho-in
Vorm en afmetingen zijn aangepast aan de stijl van de boom, volgens de klassieke regels. Verwijdt echter té ondiepe potten.
Verpotting
Volgens de ouderdom, de vorming van de boom en het grondvolume, alle twee tot vijf jaar, in de lente.
Stelt U vast dat het gebladerte dunner wordt of niet weer uitschiet in de lente, kan er nog worden verpot tot einde april, anders wachten tot de volgende lente. Dan moet er wel ruim worden bemest
Grond
Zuivere Akadama voor de gevormde bomen. Bemesting aanpassen.
Mengsel : 2/3 potgrond, 1/3 grof zand/kiezel. Grond schraler maken naargelang de boom ouder wordt. Vermijdt een al te doorlatend mengsel, daar de olm graag in diepere grond leeft.
Mest
B.B.C. : volgens aangeduide dosering van in de lente tot eind september, eventueel in de winter 1 à 2 maal per maand.
Chemisch : progressief vanaf begin maart, verminderen van eind september tot eind november. Eventueel 1 maal per maand in de winter.
Organisch: vanaf begin april tot eind oktober, verminderen tussen midden juni en midden augustus.