Cacti
#1
zo, 09/10/2005 - 21:54
Cacti
besten,
1.in een boek las ik dat cactussen (als ze water krijgen) blijven drinken tot dat hun water op is, is er te veel water dan blijven ze drinken tot ze (letterlijk) barsten
2.van een andere verzamelaar hoorde ik dat cactussen het nodige water opdrinken en de rest laten staan (dus als je s'avonds teveel water in hun schoteltje doet ze de overschot gewoon laten staan en je dat de volgende morgend kan weggieten)
welke theorie is de juiste?
Drinken cacti zich dood of niet?
mvg,
Angus
er zijn nogal wat legendes in omloop wat dat betreft ... planten nemen water op naargelang hun behoeften en naargelang hun metabolisme dicteert. Voor een deel wordt dat gereguleerd door de zogenoemde "osmotische druk" binnen en buiten de haarwortels waardoor er een watertransport mogelijk is in beide richtingen (jawel cactussen kunnen water afgeven via hun wortels). Simpel gezegd, de osmotische druk zorgt ervoor dat water verplaatst wordt van het milieu met de minste opgeloste zouten naar het milieu met de meest opgeloste zouten kwestie van de druk in evenwicht te brengen. Er spelen echter nog andere mechanismen mee. In principe zou men de planten zodanig kunnen gehandelen dat ze heel veel water moeten opnemen om bvb een overtollige hoeveelheid zouten kwijt te spelen. Een typisch voorbeeld schijnt zich bvb voor te doen met planten gekweekt op Teneriffe. Planten worden daar gekweekt op zuivere lava (goedkoop) en gegoten met water dat uit de (vulkanische) bergen komt. Dit water bevat heel veel zouten. Zaailingen worden daar in open bakken gekweekt en zodra het gaat regenen dan dekt men die bakken af met plastic om te beletten dat de planten gaan barsten wegens het zoutloze water. Iedereen zal begrijpen dat dit een heel extreem voorbeeld is dat bij ons nauwelijks voorkomt ..
.. en de plant die 's nachts enkel drinkt voor wat hij nodig heeft ? het water dat op het schoteltje blijft is de overschot nadat de potkluit verzadigd is met water, niet de overschot nadat de plant "gedronken" heeft ! was dat maar waar ! we zouden onze cactussen nooit dood kunnen gieten ! :-)
mvg
Willy
Ik ga akkoord met hegeen Willy schrijft, maar ik zou er wel willen aan toevoegen dat sommige soorten wel gevoelig zijn voor openbarsten na het watergeven. Turbinicarpi bijvoorbeeld. Als je deze in het voorjaar te vroeg begint water te geven zullen ze het wel opnemen, maar dal de plant openbarsten. Voor zo'n soorten wacht je best tot ze vanzelf aan de groei beginnen te gaan eer je ze giet. Dit is dus niet direct door teveel water, maar door teveel water op het verkeerde moment (zoals meestal). Het heeft er vooral mee te maken dat de weefsels nog niet klaar zijn om op dat moment genoeg uit te zetten...
Pieter
of je zou ook kunnen stellen dat na de winterrust de "sappen" zo geconcentreerd zijn door waterverlies dat bij de eerste watergift de waterstroom naar de plant toe zo groot wordt dat de weefsels barsten ?
mvg
Willy
ok
bedankt iedereen!
(Ik zal ervoor oppassen bij mijn Turbinicarpus :p)
mvg,
Angus
nog een vraagje:
zijn Gymnocalycium multiflorum var.albispinum, Echeveria rundelli, Gymnocalycium damsii en Mammilaria gracilis var. fragilis winterhard in belgie?
(indien niet blootgesteld aan felle wind en aan geen enkele regen)
mvg,
Angus
Ik denk dat geen enkele van die soorten winterhard is, en zeker niet als kleine plant.
Mammillaria gracilis in elk geval niet (na vele jaren getest te hebben: elk jaar alle dood). Welke wel veilig zijn in de onverwarmde serre: Echinopsis chamaecereus, vele Rebutia en Escobaria, Thelocactus setispinus, Ferocactus hamatacanthus, sommige Opuntia, ...
Pieter
Dan ga ik in een keer ook zo'n vraag stellen. Kan ik mijn verzameling in de winter, in een onverwarmde veranda, met licht de hele dag door, laten staan? De tafel met planten staat tegen de muur, een paar meter van het glas vandaan, het is dubbel glas, de deuren en ramen blijven steeds dicht, en aan de andere kant van de muur staat de televisie, vaatwasser, het aanrecht, ... Het vriest er ook nooit.
Kan ik het erop wagen of niet?
bedankt pieter,
van de winterharde planten die je hebt opgenoemd heb ik Echinopsis c. en een opuntia humifusa.
Zijn dezen ook als jonge plant winterhard of niet?
mvg,Angus
voor wat winterhardheid betreft heb ik daar in onze streken geen erg hoge pet van op ..
Ik heb meerdere jaren een aantal experimenten gedaan, weliswaar niet met opuntias en/of lobivia/echinopsis maar in de maanden januari/februari liep het steeds mis.
Een bevriend botanicus gaf mij daarvoor de volgende uitleg .. Door de nabijheid van de zee leven we hier in een maritiem klimaat met hoge vochtigheid (ook in de lucht). Cactussen (en Succulenten?) gaan geleidelijk in winterrust op een eerder traag ritme ttz ze trachten zo lang mogelijk actief te blijven om zoveel mogelijk reserves op te doen voor de rustperiode. Zolang de omstandigheden koud en droog genoeg blijven hebben ze dan ook geen neiging om uit die rust te komen. In jan/feb zijn er echter dikwijls korte perioden van relatief goed weer ttz voldoende zonneschijn om de indruk te wekken dat het weer beter/warmer wordt mede met het feit dat de dagen ook lengen. Om dezelfde redenen als hoger aangehaald hebben cactussen dan helaas ook het vermogen om relatief snel uit hun winterslaap te komen om van de goede voorwaarden optimaal te kunnen profiteren.
De problemen zijn echter van dien aard dat zo vroeg op het jaar er geen stabiele weercondities zijn en dat het dus snel terug omslaat naar "slecht" weer. helaas kunnen cactussen zich dan niet snel terugplooien tot een rustperiode met alle gevolgen vandien. De planten hebben geen verweer en gaan vrijwel onverbiddelijk kapot .. door kou en vocht die niet te verwerken vallen ..
Lijkt mij geen al te slechte theorie :-)
.. en mijn verzameling ga ik zeker niet riskeren, verleden jaar al te veel verliezen geleden met een iets te lage overwinteringstemperatuur, 't zal mij niet meer gebeuren :-)
mvg
Willy
ok, bedankt
Dan haal ik ze maar binnen in de winter hé.
mvg, Angus