plant/cactus

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 04/01/2003 - 11:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

plant/cactus

Hoi Pieter,

Misschien kun je me als 'expert' wel helpen. Ik weet niet zeker of mijn plant een vetplant-soort is, maar wie niet waagt wie niet wint. Ik heb in de woonkamer een plant staan van ruim drie meter. Het is een bruine stam waar direct de bladeren aangroeien, een beetje palmboom-achtig. (bruine stam, welke op een halve meter ongeveer vertakt is in drie delen). De bladeren zijn gemidd. 40-60 lang en zo'n 5 cm breed en groen van kleur. De bladeren worden op een gegeven moment geel en dan verdrogen ze en vallen eraf (ik knip ze er meestal af). 

De plant groeit bijvoorbeeld op de canarische eilanden. Ik heb een link bijgedaan naar een website die de planten verkoopt (maar daar staat geen naam bij/die heb ik ook al een mail gestuurd; het is foto tien, bij de achthoek de bovenste vlak aanklikken)

Nu is het zo dat ik de planten in de zomerperiode (juli-september) niet consequent 1 keer per week water heb gegeven (is meestal 1 keer in de twee weken geweest). Daarna ben ik weer overgegaan op 1 keer per week.

Een maand geleden merkte ik dat de plant wat sneller geel werd en heb toen van die voedingstabletten in de aarde gestopt. Helaas houdt het niet op en na een week vakantie zijn er van een stam meer dan tien bladeren al helemaal opgedroogd en geel geworden.

Zou het kunnen dat ik ze ineens teveel water heb gegeven, of dat die voedingstabletten niet goed zijn? Ik zou het nl. zonde vinden als de plant dood gaat.

Ik hoop dat jij of iemand anders mij wat verder kan helpen..

groeten,

Simone
https://tinyurl.com/yy4j36qm

ma, 06/01/2003 - 23:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Jij hebt een yuccainfo-icon, denk ik. Het is geen cactus, geen echte vetplant, maar een xerofyt (voor zover cactussen en vetplanten dit niet zijn). Het normale groeiseizoen is in de zomer (april-oktober). Dan kan je ze water geven als een gewone kamerplant. Daarna minder (eens om de 3 weken of zo). De oorzaak van dat vergelen: misschien is de plant te hoog geworden en krijgt ze zo niet meer genoeg licht. Ofwel heb je ze inderdaad verdronken.

Ik zou ze eens verplanten en hierbij de wortels eens goed bekijken als ze er nog goed uitzien.

Dan in nieuwe aarde steken.

Groetjes en succes ermee.

Pieter

di, 07/01/2003 - 14:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Pieter,

Het is inderdaad een yuccainfo-icon. Ik ben naar een tuincentrum geweest en heb ook gehoord dat de vergeling van bladeren een reactie op teveel vocht kan zijn. Dus ik heb de plant nu 'droog' gezet.

De plant heeft wel voldoende licht, want de ramen bij ons gaan tot aan het plafond, we hebben de afgelopen tijd weleens de gordijnen dicht gehad overdag (vergeten open te doen na de avond), maar daar letten we nu ook weer heel consequent op.

Ik hoop dat het uitvallen nu gaat verminderen/stoppen, want het ziet er zo treurig uit! Ik wil de wortels nog gaan bekijken. Stel dat deze niet goed zijn, kan ik ze dan zonder probleem wegsnijden tot aan waar die nog wel goed is, of zijn daar nog beperkingen aan gebonden?

groeten,

Simone

di, 07/01/2003 - 20:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk wel dat, in geval van wortelrot, je de wortels kan terugsnoeien. Maar met deze plant ben ik niet zo vertrouwd. Dus best ook aan iemand anders vragen.

Groetjes,

Pieter

Onderwerp gesloten