Cycas zaaien

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 02/02/2006 - 21:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Cycas zaaien

Hallo,
heeft er hier iemand ervaring met het zaaien van cycas? Enkele jaren geleden had ik 10 zaden van verschillende varieteiten gezaaid, en daar heb ik nog 1 plantje van over (ook al heeft het al een paar keer klinisch dood geweest; verleden jaar nog laten verbranden door de zon, maar nu toch nog altijd in leven). Verleden jaar heb ik via e-bay een viertal verschillende soorten gekocht, met matig resultaat trouwens (heb wel van elke soort minstens een plantje). Nu heb ik terug vier verschillende varieteiten gekocht ( twee zaden van elk) en ik zou mijn slaagkansen wat willen verhogen. Iemand tips?
Bedankt bij voorbaat,
Paul
Bijgevoegd een foto van "dioon spinulosum", mijn eerste zaailing. De foto is wel van begin verleden jaar.

Cycas zaaien
vr, 03/02/2006 - 21:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben sinds kort ook begonnen de zaden te laten kiemen van de dyoon edule en de cycas penziuasis ( of zo). Tot nu toe is er niet veel te zien alhoewel de zaden op zo een 30 graden liggen en goed gezweld zijn. Na enkele weken goed vochtig te houden heb ik ze nu iets droger gehouden in een zand-perliet-aarde mengsel.
Het zal een kwestie van afwachten zijn. Op internet vind je zo veel verschillende meningen en methoden dat je het zelf niet meer weet.
Groetjes, Nico.

vr, 03/02/2006 - 22:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
zelf gebruik ik een mengeling van zaai-&stekgrond, vermiculite en gemalen lavasteen bij een temperatuur tussen 25 en 30°. Vooreerst laat ik de zaden 2 à 3 dagen weken in lauw water; (gebruik daarvoor een thermosfles); de zaden half in de grond gedrukt.
Bijgevoegd een paar foto's van verleden jaar.
groeten,
Paul

Cycas zaaien
vr, 03/02/2006 - 22:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

En enkele maanden later...
heb enkele plantjes van deze.
Woon in het zuiden van oost-vlaanderen. Verder heb ik dioon palma sola van ongeveer dezelfde grootte en gekiemde zaden van dioon spinulosum (dacht dat mijn eerste plant reddeloos verloren was) en cycas taitungensis.
Nu gezaaid:
cycas armstrongii
cycas hainanensis
cycas nongnoochiae
macrozamia miquilii
Ik heb ook nog een cycas revoluta (heeft een stammetje van 15cm) en drie zamia furfuracea (stonden oorspronkelijk in één pot)
veel succes
Paul

Cycas zaaien
za, 04/02/2006 - 21:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toeval of niet ? Deze namiddag is een groot-warenhuis
een cycas revoluta gekocht voor 19,95€ met een stam van 15 cm en
een totaal hoogte van 80cm.
Is dit de toekomst ? Tropische planten is grootwarenhuis kopen.
Mischien volgende week palmen, boomvarens enz .... ?

za, 04/02/2006 - 22:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volgens mij is dat al zo..... bij Intratuin hebben ze een erg uitgebreid assortiment. Echter de info die je er bij krijgt is een stuk minder dan bij de "specialist"

Gr. MiB

di, 21/02/2006 - 16:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier een paar foto's
mijn dioon spinulosum, zoals hij er nu uitziet! (verbrand verleden zomer)

Cycas zaaien
di, 21/02/2006 - 16:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een nieuwe, gekiemde dioon spinulosum
zaad is +/- 4 cm

Cycas zaaien
di, 21/02/2006 - 16:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

een gekiemde cycas taitungensis
zaad +/-35 mm

Cycas zaaien
di, 21/02/2006 - 16:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

vier op een rij in zaaibakje:
van l. naar r.: cycas armstrongii; cycas nongnoochiae; cycas hainanensis en macrozamia miquelii.
De cycadsgroep bestaat uit 11 families; de bedoeling is van elke familie minstens 1 exemplaar te bemachtigen.
Heb nog cycas panzihuaensis en zamia floridana in lauw water liggen; deze worden overmorgen gezaaid.
Als er nog mensen gek zijn op deze planten, laat maar iets weten. Heb ondertussen het boek "Cycads of the world" thuis gekregen. 456 bladzijden, enkel over cycads! Het bevat een schat aan informatie.
groeten,
Paul

Cycas zaaien
zo, 05/03/2006 - 14:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

@Paul&henny

Maak je bij het zaaien gebruik van een (verwarmd?) kweekkastje? Ik ben van plan om zelf enkele zaden (Cycas Revoluta en Dioon Spinulosum) die ik binnenkort in mijn bezit zal hebben te zaaien maar heb hier helemaal geen ervaring me

zo, 05/03/2006 - 15:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
ik maak inderdaad gebruik van een verwarmd zaaibakje (+/- 30/40cm). De zaden moeten minstens 25° hebben om te kiemen.
Ondertussen zijn er van de acht zaden twee gekiemd, en apart opgeplant in dezelfde bak.
Ik ben ook van zuid-oost vlaanderen (geraardsbergen/zottegem)
groeten,
Paul

zo, 05/03/2006 - 16:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Paul,

Uit Geraardsbergen? Dat is dicht in de buurt waar ik woon, te Brakel.

Heb reeds twee volwassen Revoluta's, die het zeer goed doen overigens, in mijn bezit. Vorig jaar gekocht in de Brambroek te Ophasselt en sinds kort ook nog een kleintje die momenteel nieuw blad aan het vormen is. Er zit een kaal steeltje uit van ongeveer 5 cm met wat rossig dons aan de bovenkant. Ik vermoed dat dit het beginstadium is voor de vorming van het nieuwe blad. Zijn er zaken waar ik nu speciaal meer aandacht aan moet besteden zoals vochtigheid en voeding?

Ik heb intussen nog wat gezocht naar informatie voor de cultivatie en vond volgende informatie op de webstek van de verkoper die mij het zaad zal bezorgern: https://tinyurl.com/y4gctraf

Cultivatie techniek voor palm, cycade, passiflorainfo-icon, capsicum en banaan soorten.

De trachycarpus en chamearops zaden mogen niet te warm staan, zij verkiezen temperaturen rond de 20 graden om te kiemen.

Eerst de zaden weken in water voor 5 dagen, elke dag het water verversen.

We nemen plastiek flessen van anderhalve liter of 2 liter , u snijdt ze op een hoogte van 2/3 door, gebruik hiervoor een scherpe schaar. Maak enkele gaten aan de onderkant van de fles.Hierna vult u de flessen met zaaigrond tot op een cm van de uitsnijding, bevochtig de zaaigrond goed, maar niet nat.

Duw de zaden in het zaaigrond totdat ze bedekt zijn, druk ze lichtjes aan. U kan meerdere zaden in een fles planten. Naargelang de grote van de zaden. Vervolgens plaatst u de top van de fles terug, maak inkepingen in de beide randen en ze schuiven gemakkelijk over mekaar terug. Vervolgens plaatst u ze op een warme plaats, zo creëert u een subtropisch mini klimaat. Zonlicht is niet meteen nodig in het begin van het kiem proces. Regelmatig nakijken en eventueel extra water geven indien de grond droog wordt. Wanneer er condensatie vormt aan de binnenkant van de flessen staan ze goed. Alle 2 a 3 weken het dopje verwijderen voor enkele minuten, om wat te verluchten. Zeker bij warm weer.

Eens de zaden ontkiemen verwijderen we het dopje, vervolgens verwijderen we na enkele weken de bovenkant en laten we de plant nog enkele weken doorgroeien. Na het kiemen is zonlicht wel gewenst, let er wel op dat ze niet verbranden in een te felle zon. Nu kunnen we de plant verpotten naar een grote diepe pot. Geef regelmatig voeding tijdens de groeiperiode.

Tijdens de zomer kunnen deze jonge planten buiten blijven, in de winter terug in de huiskamer of serre. Sommige palmen verdragen na enkele jaren wat koude en vorst.

Deze techniek kunnen we het ganse jaar door toepassen. Sommige palm en cycade zaden kiemen sporadisch en kunnen tot twee jaar later pas kiemen.

Enige ervaring met deze manier van werken?

Vriendelijke Groeten

ma, 06/03/2006 - 23:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
ik week de zaden in een thermosfles: blijft veel langer op temperatuur, en ververs tweemaal per dag gedeeltelijk het water.
Kwa kieming is het soms lang wachten!
groeten,
paul

di, 21/03/2006 - 15:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
de cycas taitungensis ontrolt zijn eerste blad!

Cycas zaaien
Onderwerp gesloten