Dasylirion: serratifolium of acrotrichum? Mest?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 12/06/2011 - 15:38
Renate_

Dasylirion: serratifolium of acrotrichum? Mest?

Gisteren een mooie dasylirion gekocht, maar... op het ene kaartje dat erbij zit staat dat het een acrotrichum is, verzorging elke twee weken bemesten, volle zon, redelijk vochtig, planten in potgrond + leem.
Op het tweede kaartje dat erbij zit staat dat het een serratifolium is. Volle zon, weinig water. Geen advies over potgrond.
Ook dingen die ik lees over winterhardheid varieeren, hij komt in een grote kunststof pot te staan maar ik ga er liever 's winters niet mee slepen (we hebben al een hele grote oleander die binnen moet staan...)
Heb plaatjes gezocht op internet en het lijkt dezelfde plant te zijn die twee namen heeft, maar is dat zo?

In het tuincentrum raadden ze Pokon cactusmest aan, maar na het lezen op internet vraag ik me af of dat geschikt is.

Wat zijn jullie gedachten over dit alles?

Dasylirion: serratifolium of acrotrichum? Mest?
zo, 12/06/2011 - 15:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dasylirion heeft een zeer goed waterdoorlatend grondmengsel nodig en een warme plek.
Het verschil tussen de soorten is onduidelijk.

zo, 12/06/2011 - 17:33
Renate_

Ik was idd al van plan om hem in cactusaarde te planten, maar zie toch ook berichten van mensen die dit soort planten (en ook yuccainfo-icon's, hebben we er ook 1 van :-) in grond gemengd met klei planten. Dat is toch juist zeer vocht vasthoudend?

zo, 12/06/2011 - 17:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je dat mengsel gebruikt, moet je de kluit wel extreem weinig water geven.

zo, 12/06/2011 - 17:34
Renate_

Ik neem aan dat je met 'dat mengsel', potgrond met klei bedoelt? Lijkt me dan idd geen goed idee, dan zou je hem bij regen moeten gaan afschermen om te zorgen dat hij niet te nat wordt?

zo, 12/06/2011 - 17:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad, dat bedoelde ik. In een regenachtige zomer gaat het daarmee fout.

ma, 13/06/2011 - 14:41
Draco

D. acrotriche heeft eindstandige pluimpjes aan de bladeren. In Frankrijk spreekt men over pompons. Serratifolium mist dit kenmerk. Bij beide soorten zijn de bladranden getand. Deze informatie is afkomstig uit het 'La connaissance des plantes exotiques' van Pierre-Olivier Albano (Édisud 2003). Op internet worden deze soorten en de afbeeldingen nogal eens door elkaar gehaspeld.
De pluimpjes ontstaan doordat de bladeinden verweren en splijten. Het effect wordt bevorderd door zon en droogte.

wo, 15/06/2011 - 13:42
Renate_

@ Draco: de puntjes zijn idd bruin en een beetje rafelig dus toch een acrotrichum! (Suf dat de kweker het verkeerde kaartje eraan hangt!)
Dat wordt gewoon in de cactusgrond met cactusmest, dus. En 's winters naar binnen sjouwen... :-(

B

do, 16/06/2011 - 01:15
Draco

De schrijver van eerder genoemd boekwerk Albano geeft aan dat deze 2 soorten Dasylirion verbazingwekkend vorstbestendig zijn, mits zeer droog gehouden en in de volle grond. Voor de soorten acrotriche (-um) en serrulata werden voor doorgaans kortdurende vorstperiodes daarbij de volgende grenswaarden geregistreerd, respectievelijk -15/-17 en -12°C. Het is verstandig om bij de interpretatie hiervan een ruime marge aan te houden en zeker bij kuipplanten. Zelf heb ik de ervaring met acrotriche dat matige vorst goed wordt doorstaan. Het hieruit voortvloeiend optimisme heeft er uiteindelijk voor gezorgd in combinatie met de strenge vorst en overvloedige sneeuwval van de 2 afgelopen winters, dat mijn exemplaar het loodje heeft gelegd. Wat dat betreft heb je minder zorg met een Yuccainfo-icon rostrata, die hier al 10 jaar in zijn kuip buiten heeft overwinterd, vorig jaar heeft gebloeid en nu een nieuwe top ontwikkelt. Deze exoot is trouwens ook sympathieker in de omgang met mensen.

Onderwerp gesloten