Overwintering Ensete
#1
do, 11/02/2010 - 12:16
Overwintering Ensete
Beste liefhebbers,
Graag jullie advies hoe ik mijn Ensete het beste kan overwinteren. Ik heb er eerlijk gezegd weinig succes mee gehad en start bijna ieder jaar weer met een nieuw exemplaar (ik zaai ze). Deze is nu circa 2,5 m hoog en heeft een dikke stam van circa 40 cm. Hij is eigenlijk wat onhandelbaar en erg zwaar. Ik heb geen kas, eigenlijk alleen een donkere, vorstvrije garage. Mijn strategie - ik kan niet anders - tot nu toe is naar binnen als het vriest en naar buiten als het dooit. Op dit forum ben ik er al wel achter gekomen dat ik er beter voor kan zorgen dat de boel droog blijft. Maar dat is in een pot helaas moeilijk te realiseren als je hem met dooi weerbuiten zet. Dooi betekent vaak ook regen.. Dit is vermoedelijk de reden dat mijn ensetes altijd het loodje leggen. b
Hier mijn ervaringen:
-de eerste winter in grote kuip op onverwarmde kamer: rot door de vochtige potgrond in de kuip (was pas zichtbaar na aanplant in het voorjaar, 2misvormde bladeren en toen niets meer)
-de tweede winter zonder pot met kluit met wat aarde eraan op zolder gelegd: beter maar was behoorlijk ingedroogd (lees: kleiner geworden) en de wortels waren ook weggedroogd. gevolg: kwam zeeeer traag op gang maar tegen het eind van het seizoen groeide hij weer normaal
-derde winter: in zeer krap potje overwinterd op onverwarmde kamer, dit ging zeer goed en de plant begon meteen goed te groeien op het eind van de winter! dus deze manier ga ik nu weer handhaven.
groetjes
Bij staan ze ook elke jaar in een vrij donkere garage, tot nu toe heeft dit geen problemen opgeleverd. In eerste instantie laat ik de meeste bladeren eraan zitten zodat de kluit door verdamping via het blad sneller opdroogd. Later haal ik de meeste bladeren eraf. Verder gewoon goed droog houden.
Vraagje aanpikken als het kan. Ik woon op een appartement en heb geen donkere en/of koelere kamer maar heb ook wel enkele Ensete's Moet ik ze dan gewoon zo koel mogelijk houden (laagste temp zal +-16° zijn) en zo weinig mogelijk water ?
Mijn ervaring is ook een kleine pot en zo droog mogelijk als ze koel staan. Bij mij hebben ze vorig jaar droog gestaan van oktober tot half april en net boven het vriespunt. Als ze terug beginnen te groeien stilaan terug water geven.
Als ze warmer staan (16°) water geven ifv de groei. Beter te weinig dan te nat. Ze hebben enige reserve in hun pseudostam.
Ik ben in oktober in België ergens geweest en hij had zeer mooie exemplaren staan van boomformaat en zo'n 5m hoog. Hij hanteerde ze met een heftruck.
Peter
Dakn voor de reacties. Ik ga de plant nu binnenhouden en uitdrogen. Ik heb hem al op zijn kant gerold en ben daarmee enkele liters kwijt geraakt. Maar mijn garage is niet verwarmd, maar als het vriest zet ik de vorstvrijhouder aan. Dus de temp is max 5 graden. Ik ben benieuwd.
Mijn Ensete staat nog steeds droog in een vrijwel donkere garage. Wel vlakbij een raam in de deur. Hij ziet er nog steeds goed uit! Het lijkt erop dat dit een goede manier is. Maar er komt nog meer koude aan dus we zullen zien. Hij staat dus eigenlijk al vanaf 5 december bij maximaal 4 graden. Sinds begin december geen water meer gegeven.
Ja, een erg mooie banaan.
gmail [dot] com
Als iemand een jonge plant heeft tegen een redelijke prijs dan hou ik me warm aanbevolen.
visser [dot] dehans
Groetjes
Hans
Deze heeft afgelopen najaar op Marktplaats gestaan. Voor de liefhebber staat hij nog steeds te koop, tegen een aannemelijk bod uiteraard.
Bij mij staat de ensete in de zomer in volle grond. In het najaar (eind okt.-begin nov.) haal ik hem eruit en zet hem in pot. Als de vorst eraan komt overwinter ik hem droog in de garage samen met andere planten. Tijdends de dag geef ik verlichting bij van 8h tot 17h ingesteld met tijdsklok.Mijn garage staat aan mijn huis, dus het vriest er nooit. Ik houd de temp tussen 5 en 15 graden. Als het zacht is buiten zet ik de poort open zodat er meer licht binnen komt.Verleden jaar heb ik dit ook al gedaan en met succes want geen enkele plant verloren.
Even een update, mijn ensete staat nog steeds - vanaf 5 december - in mijn donkere garage. Hij pakt net wat licht via de garagedeur, waar een ruit in zit. De temperatuur is al vanaf begin december niet meer boven de 5 graden uitgekomen. Tot nu toe ziet hij er nog levensvatbaar uit, maar er beginnen nu toch langzamerhand steeds meer bladeren er slecht uit te zien. Gele randen, bruinverkleuring. Maar blijkbaar staat hij droog genoeg, want van wortelrot is nog zeker geen sprake. Ik hoop echt snel op wat betere temperaturen, want ik heb het gevoel dat hij dit hard nodig heeft. Ben nog steeds erg benieuwd of deze methode -volledig droog, donker en koud - resulteert in het succesvol overwinteren van ensete.
Hier mijn ensete, foto van gisteren. Het gaat weer goed zo. In de kamer hangt een lichtbak met 2 TL-buizen voor planten en timer.
De plant ziet eruit alsof hij wel een slokje water lust, maar hij krijgt (voorlopig) nog geen druppel!
Deze winter is het qua temperatuur op de overwinterkamer ideaal, lekker fris, toch één pluspunt aan deze megawinter..... :)