Phoenix canriensis en dacti in volle grond?

61 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 29/11/2008 - 20:09
Matthijss

Phoenix canriensis en dacti in volle grond?

Heb al enige jaren twee canrische dadelpalmen in de volle grond staan, en nu ook een P. Dactylifera in een potje die als kiemplantje de afgelopen winter buiten heeft gestaan, (dit voorjaar ontdekt) ben benieuwd of er iemand ervaring heeft met deze palmen in de volle grond, officieel zijn ze niet echt winterhard, maar ik heb het idee dat ze aardig wat kunnen hebben en met kuipplanten ben ik niet handig.
Hoe zien ze eruit naeen jaar of vijf?, heb het idee dat mijn P.canariensis in de startblokken staat voor een groeiexplosie volgend jaar.

zo, 30/11/2008 - 00:37
edwardkarin

Ik wil je niet teleurstellen, maar een phoenix canariensis zou ik in de volle grond nu al beschermen, heb je dat al gedaan, want vannacht kan het bij ons -3 worden en de komende week liggen de minima rond de 0 graden tot -3 graden, maar misschien wel iets kouder nog.
Ik ben uiteindelijk vaak door mijn eigenwijze gedrag een phoenix canariensis kwijtgeraakt met temperaturen van -4 a -5, als je deze palm als kuipplant onbeschermd buiten laat staan krijgt ie het erg moeilijk.
Ik kon later pas de nieuwe bladspeer eruit trekken, dan is het over en uit.
In de volle grond is het eveneens moeilijk voor een phoenix canariensis of de dactylifera.
Als het nog jonge exemplaren zijn zeker, en snel groeien doen ze geen van beide.

gr. Edward

zo, 30/11/2008 - 13:18
kristof p

beiden kunnen in de volle grond mits je ze beschermd als ze bijv. een week nachtvorst uitgeven lager dan -3°C en amper of geen positieve dagtemperaturen. enkele nachtvorsten van -6 met dagtemperaturen rond de 10°C kan geen kwaad voor een onbeschermde canarensies!
Dactylifera is een heel ander verhaal. deze palmen kunnen erg slecht tegen hoge luchtvochtigheid en zelfs in florida rotten ze gewoon weg na een tijdje. de veel tragere groei van een dactylifera is ook een groot nadeel in ons klimaat. je zal verschieten hoe snel een canarensies kan groeien eens hij is aangepast aan ons klimaat en zich gesetteld heeft(ik denk dat Robbin hier wel van kan meespreken)

gr
Kristof

zo, 30/11/2008 - 16:07
edwardkarin

Als de grondtemperatuur niet onder 0 komt gaat het voor veel planten wel goed, maar er komen wel wat ijsdagen denk ik.

Mijn eigen ervaring is, dat een phoenix canariensis het niet kan doorstaan, als je alleen al een minima hebt van bv. -5 en dat het overdag rond 2 graden wordt, dan voelt die +2 graden ook aan met een oostenwind als -5 dus wat is het verschil?

Ik kon dikwijls later, de groeispeer er helemaal uittrekken, nogmaals dat is mijn persoonlijke ervaring.

Vederpalmen voor de volle grond zijn de Butia capitata of de duurdere Jubeae chilensis.

zo, 30/11/2008 - 17:10
kristof p

+2 is dan ook maar amper positief ;). mijn Phoenix canarensies had vorige winter totaal onbeschermd geen last van droge nachtvorsten van rond de -5°C(droog, daarmee bedoel ik dat de plant niet natgeregend was de dag ervoor maar er was wal ijsvorming op de

zo, 30/11/2008 - 17:42
phil2

Dag Edward
Grotere(in bv 65 l pot) en pas aangeplante soorten zoals Butia capitata of Jubeae chilensis kunnen deze zonder winterbescherming in volle grond overleven of blijft het een risico,heb nog geen gekocht maar mis wel een vederpalm in de tuin(liefst in volle grond)
Mvg Philip

zo, 30/11/2008 - 19:30
kristof p

Edward,

je hebt er nog enkele vergeten. Butia x syagrus, Butia x Jubaea, Jubaea x Butia, Butia x Parajubaea, Parajubaea toryalli, Parajubaea sunkha, Butia eriospatha, B. odorata, Chamaedorea microspadix en C. radicalis. deze zijn stuk voor stuk sterker dan de P. canarensies.
Phoenix canarensies var porphyrocarpa(Phoenix hybride) doet het hier ook uitstekend met enkel wat beschutting van een Butia.

gr
Kristof

ma, 01/12/2008 - 02:16
edwardkarin

Jazeker Kristof de soorten die jij benoemd zijn zeker harder dan de phoenix canariensis, de meest gangbare vederpalm en ook makkelijk verkrijgbare en niet al te duur is de butia capitata.

En Philip, jazeker je kan een groter exemplaar van de butia capitata in de volle grond zetten als je een vederpalm wilt hebben dan is dat de makkelijkste keuze.
In maart zou je er een kunnen aanplanten, dat is de beste tijd.

gr. Edward

ma, 01/12/2008 - 10:01
phil2

Dag Edward,
Bedankt voor info
Mvg Philip.

ma, 01/12/2008 - 12:17
Matthijss

Die van mij komen van Albert heyn, werd ook verkocht als winterharde palm
Moeten we natuurlijk nog even zien, maar tot op heden gaat het goed.
Ben vooral benieuwd hoe het gaat met oudere exemplaren. (na twee winters volledig onbeschermd kunnen ze al wel iets hebben, tot een graadje of tien moet wel goed gaan denk ik, ook lijkt deze herfst ideaal, wat licht winters weer, zodat ze alvast wat kunnen wennen.
Nu inpakken lijkt me dus ook wat overdreven.

ma, 01/12/2008 - 17:13
BertG

Heb tot nu toe mijn Phoenix Canariensis Timaru -gaat z'n derde winter in in de volle grond- alleen beschermd d.m.v. een big bag, waardoor de speer lekker droog blijft.
Heb aardig geleerd van vorig jaar toen ik hem veel te veel had ingepakt. Dientengevolge kon ik in het voorjaar bijna alle bladeren afsnijden omdat ze totaal verdroogd waren.

Toch geeft de reusachtige Phoenix Canariensis die ik afgelopen voorjaar in het Westland zag (stond daar al 15 jaar in de volle grond aan noordzijde van de woning!) mij de overtuiging dat het met een beetje geluk ook zou moeten kunnen.

Groet
Bert

ma, 01/12/2008 - 17:56
kraikkonen

Zeg bert,

Heb je mischien een foto van dat exemplaar in het westland?
Ben wel benieuwd. Dan wil ik het namelijk ook gaan proberen.

ma, 01/12/2008 - 18:00
edwardkarin

Tja die reusachtige Phoenix canariensis in het Westland vond ik ook absoluut verbazingwekkend.
Eigenlijk zou het nooit kunnen want wat een winters je al niet hebt gehad de afgelopen 15 jaar, waren er sommige bij die voor een Phoenix canariensis echt zodanig koud om niet buiten te overleven, en het kan kennelijk dus toch wel.
Voor een Tachycarpus zijn de laatste 15 winters geen enkel probleem geweest, behalve die van 1995/1996 en 1996/1997 deze laatste werd er al begin januari 2007 een Elfstedentocht gereden, en ik weet nog toen ik 's morgens thuis kwam op 1 januari, mijn buitenthermometer -14 graden aanwees.
Toen is er bij mij ingepakt een trachycarpus gesneuveld, dus dat overleeft een Phoenix canariensis nooit, onmogelijk.

Ik ben er nu als kuipplant 3 grote kwijt geraakt door mijn eigenwijze gedrag om ze tot -5 graden te laten staan, dan zijn ze vaak al zeer nat door de voorafgaande regen, en dan komt er een periode met wind uit het oosten of noordoosten, en het maakt niet uit of het overdag dan +1 of +3 graden wordt, dat is vaak maar zo kort op een winterdag dat het boven 0 komt, dat is te verwaarlozen, en de gevoelstemperatuur ligt dan vaak al onder 0.
Dit soort periodes in het weer, overleeft een Phoenix canariensis toch niet, misschien wel met goede bescherming, maar daar heb ik geen ervaring mee.

gr. Edward

ma, 01/12/2008 - 18:06
Matthijss

15 jaar, heeft die dadelpalm met een beetje mazzel, als de gordijnen open waren en de televisie naar het raam gekeerd stond toch nog mooi iets van de laatste elfstedentocht mee kunnen krijgen. Westland is niet erg koed, maar met vorstinvallen zoals toen komt het gewoon met windkracht 7 aanzetten, dus dan maakt het niet erg veel meer uit waar je dan bent.
Denk ook dat dooi overdag eerder vervelend voor zo'n plant is droogt hij extra uit. Dat heldere weer waarbij de temperatuur overdag naar de 12 graden schied met 8 graden vorst in de nacht.
Misschien ook een goed idee om je tuin consequent met dadelpitten vol te spugen (wel even onder de aarde werken natuurlijk, en als we dat allemaal doen hebben we over een tijdje zat mutaties voor ons klimaat.

ma, 01/12/2008 - 18:08
kristof p

Edward,

planten hebben geen warm bloed en hebben dus geen last van gevoelstemperaturen. wel is het zo dat de wind het water in het blad wat doet verdampen waardoor het voor de plant iets kouder zou kunnen voelen maar dit dit is te verwaarlozen....

er staat hier niet ver van waar ik woon een Trachy die gezaaid is in 1980 en hij staat er nog altijd...nog 1j en hij kan bestempeld worden als volledig winterhard!

gr
Kristof

ma, 01/12/2008 - 18:20
BertG

Voor de liefhebbers, komt 'ie nog eens.De Westlandse Phoenix Canariensis, in 1993 zals klein plantje meegenomen uit Italie.

Overigens zag ik afgelopen voorjaar bij mij in regio (omg. Ridderkerk) een huis waar minimaal 7 Phoenix Canariensis van fors formaat in de volle grond stonden.
Ben toch wel nieuwsgierig hoe deze bewoner de 'beschermings-problematiek' heeft aangepakt ;-) Ik beloof jullie nu al een 'voor- en na-foto voorjaar 2009!

Groet
Bert

Phoenix canriensis en dacti in volle grond?
ma, 01/12/2008 - 18:44
kraikkonen

Ik vindt deze foto echt uniek. Ik heb nog niet eerder in Nederland zo'n mooie phoenix gezien. Echt leuk dat deze palm hier dus ook kan.

ma, 01/12/2008 - 19:02
edwardkarin

Hoi Kristof, ja oke de trachycarpus wel, ik heb er zelf een gekocht met stam 60 cm. nu heeft ie een stam van 1.20 m. en is overgeplant 4 jaar geleden van onze vorige tuin naar deze, is in totaal al 12 jaar in ons bezit, dus 12 winters, nu waren de winters na de laatste elfstedentocht van 1997 niet erg koud meer, maar koude hebben we nog wel gehad, denk nog maar aan de nachten met sneeuw en de afkoeling daarna.

Maar een trachycarpus is geen phoenix, anders had ik er wel een paar bij gezet in de volle grond, als kuipplant ben ik er ook niet ontevreden over.

In het nieuwe klimaat is wel meer winterhard, de trachycarpus is er een van, als deze winter weer zacht blijft, dan is het al de zoveelste, als ik de ijsplaat zie afscheuren op Antartica denk ik dat de winters echt zachter gaan worden, voor onze exoten niet slecht, voor onszelf wel, vul maar in.

ma, 01/12/2008 - 21:16
Jardin Exotique

Wie ècht een groot exemplaar in de volle grond wil zien moet maar eens gaan kijken bij de subtropische tuin Fort den Haak in Vrouwenpolder. Daar past de palm op de foto zeker twee keer in. Het schijnt dat daar vlak aan de kust een microklimaat heerst waardoor deze situatie mogelijk is.

ma, 01/12/2008 - 21:50
Matthijss

Kijk en die westlandse Phoenix, is dat een hengst of een merrie?, als hengst is, dan als die bloeit veel stuifmeel naar andere phoenixen trekken. Anders dadels kweken in een 2003-achtige zomer.
Overigens had ik er zelf eentje in de geveltuin van een vriendin in amsterdam gezet die in zijn eerste jaar waanzinnig lage temperaturen overleefd heeft, (vorstperiode begon in maart, maar je kon wel over de gouwzee lopen, echt wel meer dan 10 graden vorst. met wind, massa's sneeuw, zon overdag en daarna nog een keer strenge vorst. Afgelopen winter is hij wel helemaal kapotgevroren, en pas in juni teruggekomen, maar toen hadden ze hem enorm opgesnoeid vantevoren wat waarschijnlijk erg nadelig is voor het suikergehalte van de kern. Affijn, denk dat je bij die exoten ook gewoon geluk moet hebben, en zolang er geslachtelijk vermeerderd wordt niet kunt zeggen dat een soort iets niet of wel trekt. (Per individu zullen er flinke verschillen zijn)
Mijn plan om een keer naar marrokko te gaan om in de atlas te gaan, in iran ook zo hoog mogelijk in de bergen en dan die dadels op te eten en met die pitten verder te kweken lijkt me niet erg gek.
Canariensis groeit overigens hard als hij eenmaal gaat, groeit dan ook niet per blad, maar knalt in een paar weken hele kransen naar buiten, energie waarschijnlijk opgespaard in dikke wortels.
Overigens denk ik zonder dollen dat het afsnoeien van (teveel) levend blad nadelig is voor de winterhardheid.
Ook vraag ik me af of ingepakt houden buiten de vorstperiodes niet extra risico met zich meebrengt, als het even warm wordt en lekker gaat broeien is het in zo'n jasje al gouw meer dan 15 graden, waardoor hij in zijn groei komt zonder fotosynthese, waardoor hij m/v zijn suikervoorraad aan gaat spreken, om er bij een volgend nachtvorstje alsnog aan te gaan.
Ik denk echter als er geselecteerd gaat worden op winterhardheid dat de Phoenixen nog een eind kunnen komen, heb nu een zaailing van P dactilifera, uit vergeten pit, moet ergens vorig jaar ontkiemd zijn in pot waar verder basilicum ingestaan heeft, heeft afgelopen winter geen strenge vorst meegemaakt, maar is in ieder geval rond de pasen wel met complete wortel bevroren geweest, ik denk dat ik dit babytje maar even ga koesteren.
(Bij serieuze vorst in de kelder laten slapen.)

di, 02/12/2008 - 00:26
palmpje

He Bert,ik woon in ridderkerk.waar zag jij die 7 phoenixen ?
er zit hier ook zo'n hele grote handelaar,die laat alles volgens mij ook gewoon buiten staan.hij heeft echt heel erg veel.

groeten,
john

di, 02/12/2008 - 08:54
BertG

Hoi John,

Mail me maar even prive, dan laat ik je weten waar dat is. bertgoereeatlive [dot] nl

Groet
Bert

wo, 03/12/2008 - 19:34
kristof p

Mathijs,

de verschillen per individu zullen inderdaad verschillen maar er is bij iedere soort een bepaalde grens die niet te overschrijden is. dit ligt genetisch vast. gelijk welke P. canarensies bijv. zal het moeilijk krijgen bij -7°C/-8°C, maakt niet uit of hij al jaren in de grond staat in ons klimaat, bij die temperaturen mag je schade verwachten. een exemplaar die niet geaclimatiseerd is zal al veel eerder schade hebben dus ivg met een geaclimatiseerde palm is het verschil wel groot maar bij twee of meer geaclimatiseerde palmen van dezelfde soort zou dit verschil verwaarloosbaar moeten zijn....

ik vind het erg straf dat jouw dactylifera kiemling de vorige winter probleemloos heeft doorstaan. hier waren ze dood na enkele keren -1°C en sommige stonden droog. in Portugal wil het ook niet lukken met dactylifera's en soms rotten ze weg na enkele natte vorstnachten te hebben gehad. Dactylifera is mogelijk met bescherming maar ik denk dat de stam na verloop van enkele jaren toch gaat rotten door de hoge luchtvochtigheid die we hier het hele jaar door hebben...
ik heb de beste resultaten met de Phoenix porphyrocarpa (hybride tussen ofwel canarensies en dactylifera of canarensies met sylvestries)....

gr
Kristof

do, 04/12/2008 - 15:10
Matthijss

Tja, dat kiemplantje is inderdaad een wondertje, voor de winter wist ik ook niet dat ik hem had, Hangt nu aan het balkon in een diepe pot, met dit weer is er niks aan de hand, begint nu8 zijn derde blad te krijgen. Stadsklimaat scheelt overigens wel een stuk. Affijn, ook als alles goed gaat zal het nog wel even duren voor hij groot is.
Denk dat hij op een mooie oktoberdag zijn eerste blaadje boven de grond heeft gestoken.
Ermee verder kweken zal nog wel even duren, maar een zomer als 2003 zou misschien zelfs dadels op kunnen leveren.;)

do, 04/12/2008 - 15:54
kraikkonen

Je zegt dat hij aan het balkon hangt? Dat kan er ook debet an zijn dat hij het heeft overleefd. Op de grond en 1.50 m daarboven is het namelijk veel kouder dan op 3 of 4 meter hoger. Kijk maar naar de geraniums. Alle geraniums op de grond zijn al zo goed als dood, terwijl de geraniums die je op flats aan de balkonnen ziet hangen nog steeds leven en in sommige gevallen zelfs nog steeds bloeien.

do, 04/12/2008 - 16:23
Matthijss

Is natuurlijk een stuk warmer aan het balkon, maar bij transportkou maakt het niet veel uit, denk ook dat beschutte plekken, in de stad makkelijker zijn dan in de flevopolder, maar als de kou met windkracht 6 aangevoerd wordt, gaat het ook in het midden van de stad keihard vriezen, dat westlandse exemplaar heeft dat blijkbaar ook overleefd.en dat geeft hoop. Maar die stond misschien tussen de kassen, en dat warmt wel lekker op daar.

do, 04/12/2008 - 20:34
kristof p

haha, stadsklimaat....België is één grote stad ;).....
temperaturen op 1.5m hoogte bij 3 a 4 m hoogte verschillen praktisch niks. heb in de tuin een sensor hangen(1.5m) en een op mijn balkon (ong.4m) en het verschil is nihil...

gr
Kristof

do, 04/12/2008 - 21:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het geval van die geraniums is bekend en komt omdat er op grotere hoogte meer licht beschikbaar is; beneden zijn meer schaduwgevende elementen, zoals bebouwing, ed. Een geraniuminfo-icon is tenslotte een langedag plant.

do, 04/12/2008 - 23:35
kraikkonen

Weer wat geleerd :)
Dacht dat die geraniums nog leefden omdat het op een hogere hoogte was. Dat was de enige verklaring die ik er voor had gezien het feit de geraniums hier zowel op de grond alsmede die op 4 hoog, evenveel zon krijgen.

vr, 05/12/2008 - 02:57
edwardkarin

Het maakt geen verschil tussen 5 meter hoogte mijn dakterras en de begane grond, ik heb ook diverse meetpunten en soms is het op het dakterras al kouder dan hier beneden, dakterras ligt dan op het zuiden mijn achtergevel en tuin op het noorden, in de zomer met de zon erop maakt het wel veel verschil, maar nu niet.
Soms staat de thermometer van het dakterras al op -0.3 graden en die van beneden een aan de achtergevel en een aan de blokhut, geven dan +0.8 graden.
Het is afhankelijk van de stroming en wind en vocht en wat voor een ondergrond, een betondak met tegels is al snel koud en warmt als de zon er niet is(en deze heeft weinig capaciteit) niet op.

gr. Edward

vr, 05/12/2008 - 03:33
edwardkarin

Wat een verhalen over wat wel en wat niet.....

De phoenix canariensis en ook de wat taaiere kruisingen van de phoenix overleven hier nagenoeg niet, vroeg of laat komt er een keer kou die de palm het loodje laat leggen, tenzij men er veel aan doet om deze warm te houden danwel te beschermen of op een zeer gunstige plaats heeft staan zodat ie veel minder onder koud en vochtig winterweer zal lijden.

Maar als er wel relatief veel schade is na de winterperiode en de palm leeft nog, dan is het herstel te traag in de zomerperiode voor de daarop volgende winter, dat is gewoon waar en de zomers zijn hier te nat en koel voor deze palmsoort om in die periode te herstellen.
Uiteraard in een aantal zachte winters zal deze palm zich staande kunnen houden, maar er zijn zoveel exoten die het dan redden, maar die ene winter, en het hoeft niet eens een winter te zijn, maar een week vorst in februari/maart met een sneeuwdek en het koelt erboven in een nacht flink af, zal die exoten ten grotendeels ten ziele leggen, of er moet veel aan bescherming zijn gedaan?

De trachycarpus-soorten hebben daar niet zoveel last van, ze verdragen al veel meer koude en herstellen in het voorjaar al veel sneller, dat maakt deze soort ook erg aantrekkelijk voor onze tuinen.
De beste vederpalm voor ons klimaat is de butia capitata of andere soorten van de butia(eigen ervaring) deze palm hersteld zich sneller na een koude winter en kan veel meer koude verdragen dan de phoenix canariensis, en bovendien vind ik de butia veel mooier.

Ook de chamaerops humilis loopt schade op als je deze onbeschermd laat staan in een koude periode, vochtig is het in de Nederlandse winters toch wel, het voordeel bij de chamaerops humilis is, dat ie na groter te zijn geworden in je tuin(ik heb er 2), meer kan verdragen, maar dan moet je met zachte winters geluk hebben(heb ik dus ook gehad tot op heden).

Met bescherming is de kans groter op overleving, maar voor de phoenix canariensis toch nog minimaal.

Alles is en blijft afhankelijk van de winters en het verloop, maar mijn persoonlijke ervaring is dat februari/maart vaak funest was, we hadden de laatste jaren in die maanden kort een sneeuwdek dat bleef liggen en de temp. ging er voor 10 graden onderuit onder het vriespunt, precies op het moment dat je in het voorjaar gaat geloven, en daar gaan de zwakste exoten.
Dat zijn toch de cordyline australis
chamaerops humilis
phoenix canariensis

De taaiere waren agave americana
butia capitata
sabal minor
yuccainfo-icon rostrata
yucca aloifolia

De trachycarpus, fatsiainfo-icon japonica, ficusinfo-icon carica, en diverse yucca-soorten die hierboven niet bij staan overleven al 15 jaar zonder bescherming bij alle kou die we hebben gehad.

gr. Edward (ik weet dat deze lijsten voor ieder verschillend kan zijn).

vr, 05/12/2008 - 11:50
kraikkonen

Bij nader inzien vindt ik het overigens niet eens zo bijzonder dat deze canariensis het zo goed doet in Nederland. Om maar even terug te komen over mijn pleidooi met betrekking tot de palmen rond het gardameer in Italie. Ook daar vriest het met gemak een graadje of 7 terwijl daar schitterende exemplaren staan van de canariensis. Voor de liefhebber: Vooral in Limone sul garda

vr, 05/12/2008 - 13:11
Matthijss

Tja, maar de twee laatste echte vorstwinters stond er een phoenix canariensis in de geveltuin van mijn toenmalige vriendin, en die heeft het gewoon overleefd, was 2005 geloof ik toen het ergens in flevoland nog 20 graden gevroren had en je over de gouwzee kon lopen, (schaatsen ging niet vanwege slecht ijs) De praktijk wijst dus uit dat het soms wel kan.
Ik vraag mij overigens ook af hoe snel zo'n butia groeit, en of de cnariensissen die nu in de handel zijn al wat resistenter zijn.
Die in vrouwenpolder en dat westlandse exemplaar hebben allebei aan elfstedentocht meegemaakt. Ik lees hier ook over phoenixen die al bij lichte vorst naar de knoppen gaan, maar die stonden in kuipen maar dat heb ik niet zien gebeuren.
Ik weet ook niet hoe lang het bij mij goed gaat, maar ik vind het wel een leuk experiment.
Verder maakt het ook nogal wat uit waar je woont.
In de stad is het groeiseizoen in ieder geval weken langer dan op het platteland. Het zou ook kunnen zijn dat de verhoudijng tussen de kroon en de hoeveelheid wortels een rol speelt. Ik denk dat de wortels van een phoenix een enorme energieopslag vormen, Kijk maar eens naar de foto's van die ontkuipte phoenixen.

vr, 05/12/2008 - 18:28
kristof p

ja, dat sommige planten dood zullen gaan tijdens zo'n winter die eens om de 20/30j voorkomt is een feit maar of je daardoor sommige planten hier niet moet planten? over de hele wereld komen zulke koude winters voor en in bijv. california staan er heel veel canarensiesen die daar ook sneuvelen tijdens zo'n eens in de 30j winter....dat het tijdens de winter ietwat te vochtig is voor de canarensies klopt maar tijdens de zomer is het vele water juist erg goed. warmte heeft een canarensies ook niet nodig om goed te groeien en onze zomer temperaturen zijn meer dan warm genoeg voor een canarensies. Dactylifera is een ander verhaal...

Edward, heb je al ooit een Phoenix hybride getest? ze zijn duidelijk sterker dan hun ouders! mijn zaailing van de P. porphyrocarpa had niks van schade na vorige winter, staat wel wat beschut naast een Butia capitata maar krijgt toch meestal de volle laag over zich heen...
Een Butia capitata met speerrot herstelt zich veel trager dan een canarensies met speerrot. ik ga zeker niet zeggen dat een canarensies een betere keuze is dan een Butia maar qua herstellingsvermogen en algemene groei is de canarensies vlugger.

het hangt natuurlijk allemaal af van waar je woont. in het oosten zou ik ook geen canarensies planten omdat je ze daar wel goed moet beschermen. hier doen ze het goed maar het is hier dan ook een zone 9a(niet dat dat veel wil zeggen, enkel de minimum temperatuur weet je hiermee...). het oosten is algauw Z7b/8a en dus een stuk kouder met meer vorstnachten en ijsdagen(langere winter)en ook nog eens natter...

van Trachycarpus is het voorlopig enkel de fortuenei en de wagnerianus (eigenlijk een en dezelfde soort)die zonder bescherming geen schade oplopen tijdens de winter. alle andere lopen wel gemakkelijk speerrot, of in het geval van martianus vorstschade op...manipur, oreophilus,latisectus, geminisectus, princeps, en nova doen het hier in de tuin goed. manipur is wel erg gevoelig voor speerrot als jonge plant maar herstelt zich vlot in de vroege lente. er zijn van deze soorten nog geen grotere exemplaren getest in ons klimaat maar ik veronderstel dat ze groter nog wel een stuk meer aankunnen...

verder kan je ook eens een Livistona proberen als je in de mildere delen woont...

gr
Kristof

za, 06/12/2008 - 14:04
Matthijss

Die hibride is dat daneen dactilifera met canariensis, die zou dan de vochtbestendigheid en het lekker doorgroeien in vochtig bergklimaat van canarische eilanden kunnen combineren met de continentale vorstbestendigheid van dactilifera's uit iran en hoger gelegen delen van marokko.
Een canriensis met volledig weggevroren of gerotte speer heb ik wel eens spectaculair terug zien komen, duurt even, maar ontvouwd dan ineen paar weken een komplete krans met bladeren.

wo, 10/12/2008 - 20:44
edwardkarin

Livistona, dat is een palmsoort die het naar mijn idee nooit zal redden hier in ons land, ondanks je in een milder deel van het land zal wonen dan nog gaat het niet lukken ben ik bang?
Tot -4 graden en dan houdt het op.

gr. Edward

do, 11/12/2008 - 18:01
kristof p

daar moet ik je ongelijk in geven. ik heb hier twee Livistona chinensies in de volle grond, deze worden wel beschermd maar kunnen gemakkelijk -5° aan. mijn Livistona nitida zaailingen! gaan hun derde winter onbeschermd tegemoet en twee kleine Livistona decora's gaan nu ook hun tweedde winter in met enkel een afdakje...eerst proberen en dan pas zeggen dat iets niet lukt ;).

gr
Kristof

do, 11/12/2008 - 18:55
edwardkarin

Hoi kristof, ik bedoel eigenlijk dat ik het van gegevens heb, dat de praktijk anders bewijst dat kan.

Maar ik vind een tolerantiegrens van -5 graden een groot risico, want het zal wel een keer kouder worden, niet dat het voor mij hoeft hoor.

Voorlopig zitten de eerste 15 dagen van de winter er al op, als ik reken tot 15 december en er zijn geen winterse vooruitzichten nog....

gr. Edward

do, 11/12/2008 - 19:37
kristof p

hoi Edward,

-5°C is inderdaad weinig maar ik zei dat ze dit makkelijk aankunnen (mits goed beschut geplant). Livistona chinensies heeft al meermaals de -10°C overleefd maar dan natuurlijk wel met zware schade...
Livistona nitida is de meest winterharde Livistona en zaailingen kunnen -8°C aan zonder ernstige schade. dit is denk ik dus de beste kanshebber onder de Livistona's...
Livistona decora kan ongeveer evenveel aan dan een L. chinensies maar groeit vele malen sneller waardoor ze veel vlugger herstellen van schade..
Livistona australis is qua winterhardheid ook ongeveer hetzelfde als L. decora, L. chinensies en L. saribus(groene vorm). hopelijk blijven de komende jaren de winters even mild als de laatste +10j :)...

gegevens uit boeken zijn vaak niet acuraat als het om winterhardheid gaat van planten. in de praktijk testen is het enige wat we kunnen doen. vind ik persoonlijk niet erg want je kan soms aangenaam verast worden :).

in klimaten met ijsdagen is Livistona waarschijnlijk een stuk minder winterhard.(zoals alle palmen)

gr
Kristof

di, 06/01/2009 - 14:43
palmpje

Om even terug te komen op de door Bert gespotte Phoenixen,daar ben ik net even langs gereden,en ze staan volledig onbeschermd.
Het vroor op dat moment (ca.11.00 uur) zo'n 6 graden.
Interessant om dit eens in de gaten te houden.

groeten
john

di, 06/01/2009 - 15:58
texeltje

ik heb ook al een aantal jaren een phoenix canariensis geheel onbeschermd in de tuin staan. Ook nu met deze vorst staat hij gewoon geheel onbeschermd en het zal mij benieuwen hoe hij er uit komt. Ik zag wel dat het blad wat vorstvlekken vertoont maar alleen de paar oudste en buitenste bladeren. de rest is nog prachtig groen. Maar ik zit natuurlijk ook wel wat gunstiger qua vorst vanmorgen om 9.30 was het hier nog -5,4C
Wat ik zo fantastisch aan de canariensis vind is dat hij goed tegen wind kan..t is een van mijn favourieten.

di, 06/01/2009 - 19:22
Matthijss

Woon je in texel? dan kan daar een hoop volgens mij, hoe vaak vriest dat stuk waddenzee dicht, hier heb ik er wel even dekenbtjes over gedaan, maar erstaat hier wel eentje in de buurt onbeschermd. die is vorig jaar wel bijnadoodgevroren, maarwasdan ook zomers zwaar opgesnoeid, wat slecht is volgens mij.

wo, 07/01/2009 - 16:53
Matthijss

Phoenixje dat ik uitgepakt heb vandaag zag er verjkleurd uit, allemaal raardonkergroen, heeft afgelopen nacht wat gevroren onder dekje, nu ziet hij er redelijk uit, staat wat in zon en regen, ben nog optimistisch, en hoop op siberisch weer, zeker tussen mei en september. Hij trkt snel bij in de dooi

do, 08/01/2009 - 10:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja ik woon op Texel en zeker dat is een voordeel mbt exoten. Laagste temperatuur die wij de afgelopen dagen gehad hebben is -8C en tot nu toe ziet alles er nog goed uit. Over enkele planten heb ik me wel wat zorgen gemaakt o.a. de cordyline australis (rode) de yuccainfo-icon rostrata en de C. humilis cerifera's de Butia eriospatha (die in pot staat) maar ze geven nog geen krimp. Ook de oleanders in pot staan nog fier overeind.

do, 08/01/2009 - 12:08
kraikkonen

@ Bert

Zeg bert, heb je toevallig al foto's in je bezit van die exemplaren in de omgeving van Ridderkerk?
Ik ben daar erg benieuwd naar.

Alvast bedankt.

do, 08/01/2009 - 14:05
BertG

Ik zal een dezer dagen even langrijden om enkele foto's te maken. Begreep al van Palmpje dat ze momenteel volledig onbeschermd staan, dus dat wordt nog spannend straks in het voorjaar!

groeten

do, 08/01/2009 - 14:22
edwardkarin

Bij mij lijkt alles nog goed te gaan, de laagste minima was ook rond de -8, ALmere ligt toch een beetje gunstig zo te zien.
Hopen dat we dat volhouden nog een paar dagen.
Het blijft wel doorwinteren.

gr. Edward

do, 08/01/2009 - 15:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

zow even twee foto's van mijn canariensis gemaakt net

Phoenix canriensis en dacti in volle grond?
do, 08/01/2009 - 15:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

nog eentje

Phoenix canriensis en dacti in volle grond?
za, 10/01/2009 - 18:25
BertG

Hallo Kraikkonen,

Ben vanmiddag maar weer eens een kijkje gaan nemen bij mij in de buurt van Ridderkerk om te zien hoe de Phoenixen Canariensis er nu bij staan.
De palmen aan de voor(=zon)zijde hadden wel de nodige bladschade, maar het viel mij zoals ik het kon zien nog mee.
Aan de achter (=schaduw)zijde zag het er beroerder uit; de veren hingen zwaar door onder het gewicht van sneeuw & rijp.
Kan mij nauwelijks voorstellen dat deze exemplaren een winter als de huidige (2 nachten min. temperatuur -8,3C) zullen overleven.
We gaan het spoedig zien, wordt vervolgd......

groeten
Bert

Phoenix canriensis en dacti in volle grond?
za, 10/01/2009 - 18:29
kraikkonen

Dag Bert,

In ieder geval bedankt voor de moeite.
Toch weer een mooie foto. Kan me haast niet aan de indruk onttrekken dat deze mensen door een gebrek aan kennis de palmen niet hebben ingepakt. Ze zullen dan ook wel balen wanneer de palmen het loodje leggen. Erg jammer voor zulke super exemplaren.

Groetjes

Onderwerp gesloten