Strelitzia bevruchten

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 10/11/2006 - 18:14
TiesieNogEens

Strelitzia bevruchten

Mijn Strelitzia heeft voor het eerst een bloem! Prachtig.
Het is ook mijn eerste Strelitzia. Ik heb er 5 jaar op gewacht.
Ik heb gelezen dat vogels zich zetten op het steunblad (?) en zo de nectar opzuigen en tegelijkertijd zorgen voor de bestuiving.
Ikke geprobeerd natuurlijk, vogeltje gespeeld, en inderdaad ze bedoelen het blauwe blad. Als ik daar het gewicht van mijn vinger opleg dan opent het blad zich en heb ik stuifmeel aan mijn vinger.
Ge kunt het raden, ik wil mijn bloemetje bevruchten. Dan heb ik natuurlijk een tweede bloem nodig. Die zal ik gaan kopen bij de bloemist, kwestie van geen inteelt te hebben, daarbij ik heb maar één bloem (zijn ze tweehuizig?). Maar hoe ga ik nu tewerk? waar zit die stamper?
En welke dek(reu)(bloem) kies ik. Als ik eentje koop waarvan de bladeren dieper van kleur zijn dan de mijne. Krijgen die zaden die kwaliteit dan mee? Is dat zoals bij het kiezen van een dekreu bij honden? Want daar heb ik wel verstand van.
Als ik een gele (dek)bloem kies. Zijn dan alle nakomelingen licht oranje, of is er dan een deel oranje en een deel geel?
En als ik een hele grote bloem kies, worden de nakomelingen dan ook groter?
Wie is hier de genetica specialist? En waar zit dus die stamper?

vr, 10/11/2006 - 19:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tiesie, er is een prachtige afbeelding van in een boek, wat ik nu niet bij de hand heb, maar volgende week voor je zal scannen.
Dat blauwpaarse blad is dus de stuifmeeldrager, die zich opent als een kolibrie er op gaat zitten. Verwacht geen betere of grotere bloemen na een bevruchting. Dan zouden er nu alleen maar grootbloemige Strelitzia' s bestaan. Het verschil in grootte en kleur komt door leeftijd van de plant en cultuuromstandigheden. De bloemen, die nu aangevoerd worden komen vaak uit het buitenland waar meer zon is; dus feller van kleur zijn. (Bij honden gaat dat iets anders!). Ik bericht je volgende week!
Groet,
Henk

za, 11/11/2006 - 01:38
TiesieNogEens

thx Henk, ik wacht met ongeduld, hij heeft nog maar één blauw blaadje laten zien, er komen er naar het schijnt drie! En ik maar fotograferen...

do, 16/11/2006 - 18:34
TiesieNogEens

Ondertussen weet ik het. Heb gezocht op het internet en eindelijk gevonden in een zuid-afrikaanse gazet! In het zuid-afrikaans natuurlijk. Zou dat door de prijs van de zaden in onze streken komen dat er geen info over te vinden is?
Nu nog afwachten of het lukt, hij maakt ondertussen in sneltempo een tweede bloemstengel. Over de eerste heeft hij 6 maanden gedaan.
Ik heb een fotootje gemaakt met een toestelletje uit den Aldi, en ik ben geen kei in fotograferen, maar het geeft een idee van mijn trots in een bloempot!
De bloemkolf meet 21 cm!
Ondertussen wacht ik op de foto van Henk, dan kan ik vergelijken.

Strelitzia bevruchten
vr, 17/11/2006 - 11:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog even geduld, Tiesie. M'n scanner is kapot en het juiste boek heb ik nog niet terug kunnen vinden. Ik heb wel een plaatje, maar niet welke ik bedoelde. Wel is zeker dat het vruchtbeginsel zich bevindt onderin de paarse stuifmeeldrager.
Ik blijf voor je zoeken!

vr, 17/11/2006 - 12:02
TiesieNogEens

Er loopt heel wat nectar uit die bloem. Heb dat opgevangen op een stukje appel, en het gevoerd aan mij Mozambique Sijs. Die begon zowaar vliegoefeningen te doen na het proeven. Hij heeft alles mooi van de appel gehaald.

vr, 17/11/2006 - 17:45
TiesieNogEens

HENK!
Zienu! Er komt een tweede bloem uit de schede van de eerste! Gewoon abonormaal! Wat uniek zeg!
Zie je het? er komt gewoon een groene punt uit, en daarna weer oranje bladeren. Er moet nog een derde blauw blad volgen!
Die zaailingen gaan dat voorzekers erven.
Heb je dat al gezien?
Dat gaat een kanjer worden, dat doet geen bloemist mij na, ook niet bij import.

Strelitzia bevruchten
zo, 19/11/2006 - 00:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hij is prachtig, Tiesie!
Zo'n 2de bloem komt wel vaker voor, maar is niet een genetische eigenschap. Overigens komt er geen nectar uit de bloemschede, maar gom. De kleverige stof vergemakkelijkt de bloemen uit de schede te komen. Kennelijk vinden jouw vogels het lekker!
Leuk dat je zo'n succes mee hebt!
Gr.
Henk

vr, 24/11/2006 - 16:58
TiesieNogEens

Ach, laat die sijs dan gek zijn, en laat die bloem dan niet zo uniek zijn als ik dacht. Hij blijft mijn trots in een bloempot!
Ik zal de evolutie van de bloem blijven fotograferen, en hier regelmatig een fotootje bijzetten. Zo heeft een andere beginner er misschien wat aan als hij/zij zoekt op Strelitzia.
Hierbij de twee bloemen uit één schede. Het kleine groene kolfje dat rechtop staat is de tweede bloem.

Strelitzia bevruchten
vr, 24/11/2006 - 16:59
TiesieNogEens

Strelitzia met dubbele bloem, langs andere zijde gefotografeerd.

Strelitzia bevruchten
do, 30/11/2006 - 21:54
TiesieNogEens

Tel even mee, de bloem heeft nu al 4 blauwe schutbladeren, en de kolf is nog dik...Ondertussen maakt hij in sneltempo twee nieuwe bloemstelen aan. En hij heeft ocharme maar 6 bladeren. Ik wordt dus verwend met 3 zulke bloemen.

Strelitzia bevruchten
za, 09/12/2006 - 13:41
TiesieNogEens

Vijfde blauwe blad!
De eerste drie zijn al verdroogd. Ik heb de foto in bovenaanzicht genomen omdat het anders niet duidelijk is.
Rechts zie je 2 verdroogde blauwe steunbladeren, onderaan in het lichtjes overbelichte oranje blad, is nog een derde blauwe.
De twee overige blauwen zijn nog duidelijk aan de linkerkant.
Je ziet ook duidelijk dat zich een tweede bloem ontwikkeld uit de kolf van de eerste bloem.
Ik ben nu nieuwsgierig naar de zaaddozen. Die gaan met 5 zijn in één bloem. En wie weet wat doet die extra bloem nog.
Ik denk dat die overmaat aan bloemen komt door de warme juli maand. Hij stond toen buiten in de volle zon, plooide zijn bladeren dicht van de hitte. In augustus was het kletsnat, en toen heeft zich die explosie aan bloemen voorgedaan. (hij maakt nog twee bloemstelen bij ondertussen)
Ik had in juli geen medelijden. Ik had exemplaren in Marokko zien staan in de volle zon, en het is daar nog een stuk heter dan hier.
Grtjs

Strelitzia bevruchten
Onderwerp gesloten