venusvliegenvanger
#1
wo, 13/08/2008 - 00:09
venusvliegenvanger
Hallo,
Sinds kort ben ik me beginnen verdiepen in het plantenrijk na het aanleggen van mijn tuin. (of toch een stuk ervan)
Ondertussen heb ik binnenshuis ook al redelijk wat plantjes staan.
Mijn laatste aanwinst is een venusvliegenvanger of dionaea.
Heel boeiende plantjes maar volgens mij ook niet heel makkelijk te houden.
Ik heb ondertussen al wat opzoekingswerk verricht op internet.
Maar ik zit toch nog met een paar vraagjes.
Zo zou ik in de eerste plaats mijn plantje willen verpotten. Ik lees dat het plantje best in voedselarme grond overleeft. Ik lees ook dat je het best in grove turf kan planten. Wat is turf? Is dit potgrond, is dit geen voedselrijke grond?
Ik zou het ook graag willen stekken om meerdere exemplaren te bekomen.
Hoe begin ik hier het beste aan?
een vangblad wegnemen bij de wortels en planten? volstaat dit?
Ook las ik dat de een rozet uit ongeveer 7 blaadjes bestaat. Mijn plantje heeft ondertussen al rond de 20 blaadjes. Kan ik de wortels splitten en zodoende hiermee de plant splitten in meer plantjes?
Ook moet het de winter voelen, indien deze altijd op kamertemperatuur blijft staan zal het afsterven.
Hoe doe ik dit? Kan ik het plantje buiten laten staan aangezien het periodes van vorst kan overleven? Of steek ik de wortelstokken in de ijskast (zoals op meerdere sites vermeld staat), en hoe gaat dit dan in zijn werk.
Zijn er mensen met enige ervaring omtrend deze mooie plantjes?
Groeten,
Wim
ps, kan iemand mij ook zeggen welke de grondbedekker is op de bijgevoegde foto
Turf is geen potgrond. Aan potgrond wordt behalve turf ook ander materiaal toegevoegd waaronder meststoffen. Turf kun je kopen bij elk tuincentrum.
Veel info over verzorging en vermeerdering; https://tinyurl.com/y5tky4z4
Ruud
Hallo,
Ik heb mij vandaag ook enkele plantjes aangeschaft,had gisteren al de info opgezocht dus misschien heb je hier ook iets aan.
www.groen.net/artikel.asp?id=5351
Nog een fijne avond,
mvg Carolyn
Beste Wim,
De beste turf die je kan gebruiken is niet verrijkte hoogveenturf of blonde turf gebaseerd uit spaghnummos. Deze zijn niet eenvoudig te vinden maar wel de beste. De blonde turf is tegenwoordig in de meeste plantencentra te vinden. Je kan ook je planten in langharig spaghnummos zetten zonder daar grond of turf aan toe te voegen, let wel op, levend spaghnummos.
Qua overwinteren heb ik al vanalles uitgeprobeerd. Het eenvoudigste is van je carnivore planten tijdens de winter in de kelder te zetten (donker en koud) en ze héél af en toe water te geven. Belangrijk is wel dat je ze geen natte voeten geeft want anders krijg je wortelrot. Bij mij blijven ze buiten maar ik heb over mijn moeras wel een open serre geplaatst zodoende ze niet te erg te lijden hebben onder de vrieskou. Ze sterven dan helemaal af maar van zo gauw de nachtvorst het land uit is, komen ze terug. Dit is zo bij de venusvliegenvanger en de zonnedauw.
Geef je planten nooit leidingwater, enkel regenwater of gedeminiraliseerd water.
Je hoeft je planten ook niet te voederen . Als een plant teveel insecten vangt zal het blad/arm/vanger afsterven omdat de plant anders teveel voeding zal krijgen en zodoende beschermt de plant zich. Een venusvliegenvanger overleeft met 1 vlieg minimum 3 maand.
Carnivore planten zijn vrij eenvoudig te houden, zeker de zonnedauw en de venusvliegenvanger.
Op de bijgevoegde foto zie je de de dionea samen met de zonnedauw. De zonnedauw is momenteel echt wel aan het woekeren, maar ik laat momenteel de natuur nog even zen gang gaan. Beiden zijn nu 4 jaar oud.
Veel succes en als er nog vragen zijn dan laat je maar iets weten.
Philip