Vergelen palm
#1
zo, 25/07/2010 - 17:04
Vergelen palm
Hallo allemaal, mijn palm(trachicarpus) is behoorlijk aan het vergelen, hij staat in een doorgezaagd wijnvat sinds een drietal jaar, hij heeft het altijd goed gedaan, krijgt voldoende water en in het wijnvat zitten onderin gaten voor de afwatering. Elke week krijgt hij ca 20-30 korrels gedroogde koemest. Watv kan er nog meer mis zijn? zie foto
groeten, paul
Geef eens een paar keer vloeibare Buxusmest of een andere vloeibare mest.
Gedroogde koemest is prima voor je grond, maar er zitten niet zoveel voedingsstoffen in.(Veel mensen vergeten dat koemest gewoon koeienpoep is, en planten eten geen koeienpoep. De mest moet eerst verteren en afgebroken worden door het bodemleven. Na een paar maanden komen uit die korreltjes dan wat voedingsstoffen vrij.) Dus als je een plant hebt die honger heeft, geef hem dan wat krachtvoer.
Als je koemest wil gebruiken, gebruik dan culterra. Dat is een verrijkte koemest die dus je bodem verbetert en een redelijke hoeveelheid voedingsstoffen bevat. Ik gebruik culterra al jaren voor al mijn kuip- en tuinplanten. Maar als je toch zo regelmatig koemst geeft, lijkt er toch wat anders aan de hand. Mijn eerste ingeving was dat je pot helemaal doorworteld is en dat je palm gewoon toe is aan verse grond. Kijk hier eens naar.
poot hem lekker in de volle grond als dat mogelijk is. Je zal zien dat hij daar al van opknapt.
Peet
Ik denk ook dat de pot doorworteld is en de wortels ruimte willen.Ik heb vroeger hetzelfde al gehad,na uitplanten in volle grond groeide hij dan veel sneller dan ooit te voren.
Probeer het anders eens met een Magnesiumhoudende meststof of meng de verse potgrond met wat lavameel of verpulverde klei en/of koemest. Het lavameel bevat een heel scala aan metaaloxides, die geleidelijk voor de plant beschikbaar komen. Koeien krijgen extra Magnesium, waarvan een deel in de mest terechtkomt. Gewone potgrond is Magnesiumarm en dit wordt bij mijn weten ook niet door de producent toegevoegd. Magnesium is mijns inziens een onderschatte factor bij de plantenmeststoffen, met uitzondering van coniferenmest, waar het wel aan wordt toegevoegd.
mijn palm stond 3 jaar lang in een veel te krappe kuip, en die is daar niet geel van geworden, dus lijkt het me sterk dat het daar aan ligt.
Toen ik de mijne ging verpotten, zaten er alleen maar wortels in de pot,
en nagenoeg geen potgrond meer.
btw, ik zou eens pokon groene planten proberen. Dat middel schijnt alle stoffen te hebben om te voorkomen dat het bladgroen verdwijnt.
Verder vraag ik me af of zo'n houten wijnvat geen bepaalde reststoffen bevat die in het hout zijn getrokken en nu aan de potgrond en of wortels afgegeven wordt, en waar de palm welicht niet tegen kan.
Ik zou hem dan ook eens uit dat vat halen en daar een stuk vijverfolie in doen en dan wat verse potgrond aan toevoegen.
Beste forumleden, ik heb de palm in de volle grond geplaatst en aan de zijkanten goed opgevuld en ingewaterd, de palm staat nu 10 dagen in de volle grond en de bladeren krijgen de groene kleur terug, het is dus duidelijk een gebrek aan voeding in combinatie met gebrek aan ruimte voor de wortelen geweest, zie foto doorgewortelde pot.
mvg Paul
ik hou het toch bij een gebrek aan voeding, want de mijne zijn ook niet geel geworden van een te kleine pot. Ik heb verder wel vaker trachy's gezien die jaren in een te kleine pot staan, en die groeiden dan wel niet erg hard, maar geel worden deden ze ook niet, dus heeft het vergelen niks met de grote van de pot te maken.
Peter, je zou wel eens gelijk kunnen hebben,ik heb enkele kleine palmpjes die geel worden en genoeg wortelruimte hebben , ik zal deze eens extra gaan bijvoeden met de voeding die de forumleden geadviseerd hebben
mvg Paul
Natuurlijk is het gebrek aan voeding, als de pot zo erg doorworteld is. Je kunt dan kiezen: of bemesten of verpotten. Bemesten helpt vaak maar tijdelijk, want als je geen grond meer om je wortels hebt, worden je blote, niet meer door grond omhulde, wortels geconfronteerd met scherpe meststoffen ofwel de elementen die in oplossing komen. Ook worden de voedingselementen nauwelijks meer vastgehouden omdat er simpelweg weinig grond meer is. Dus je kunt mesten, maar na enkele dagen is alles weer uit je pot gespoeld en is het maar de vraag of je palm daar echt van opknapt. Ondertussen schade achterlatend vanwege de hoge concentraties.
Is coniferenmest per definitie een goede meststof voor alle palmen?
En in welke mate van dosering? Heeft iemand hier ervaring mee?
Je kunt er ook gewoon de zaag in zetten.
Is geen enkel probleem,kun je er weer een jaar of 3 tegen.
Doe ik regelmatig bij allerlei kuipplanten.
Gr Grad
@ Grad
De zaag er inzetten? Dat is wel het laatste waar een palm op zit te wachten. Of het moet zo zijn dat je niet wilt dat je palm verder groeid.
de zaag in de wortels zetten kan bij vele palmen geen kwaad. er zijn natuurlijk altijd wel uitzonderingen zoals Sabals, Brahea's en nog anderen maar een Trachycarpus fortunei zal enkel wat stoppen met groeien voor eventjes en dan gewoon verder doen...Phoenix palmen verdragen dit ook goed.
gr
Kristof
Ja, bij mijn Phoenix heb ik twee jaar geleden 50% van de kluit afgezaagd. Het is echt een grote palm met een kluit van 100 liter. Hij drukte zichzelf uit de pot, dus ik moest wel. Na twee maanden niets gedaan te hebben, drie oude bladeren verloren, groeide ie daarna door alsof er niets aan de hand was. ideaal is het niet, maar soms kun je niet anders. In de vollegrond was geen optie. Maar ik zou het idd niet zomaar bij iedere palm doen.
Hoi Kristof,
Heb het vorig jaar nog gedaan bij een grote Sabal Maritima 40cm stam.
Geen enkel probleem ,heb er rondom en van de onderkant +/- 10cm
afgehaald.
Wel uitkijken dat je de penwortel niet raakt,is zo,n dikke bol.
Gr Grad