Tenslotte nog een plaatje van Cupressus torulosa Blue Wave'. Helaas is geen enkele van deze exotische coniferen betrouwbaar winterhard met uitzondering van (kust)zone 9.
Erg mooi die Cupressus cashmeriana! Ziet je Wollemia er niet wat bleekjes uit? Erg grappig (en goed natuurlijk) om te zien hoe subtiel Greenconnection de Latijnse namen corrigeert.
Toch voor de zekerheid de naam maar vooraf checken. Ik vermoed dat de Wollemia in de groeiperiode iets teveel zon heeft gekregen, waardoor de bladeinden lichtergroen van tint zijn. De bladpunten werden aanvankelijk zelfs bruin. Inmiddels zijn deze verdroogd en afgevallen, waardoor de beschadiging nog nauwelijks opvalt. Ik heb de indruk, dat het geen zonaanbidder is. Groeien ze van nature immers niet in een diepe kloof? Als bijzonderheid valt me op dat de zijtakken jaarlijks een stukje uitgroeien, echter zonder te vertakken. Is er al wat meer duidelijkheid over de vorsttolerantie?
Zo te lezen, kan ik dat hier wel vergeten, Wollemia in de vollegrond. Vorig jaar waren de berichten over de winterhardheid optimistischer gestemd. Voor de beide Cupressus soorten geldt hetzelfde. In de negentiger jaren heb ik eens een poging gewaagd met de toen populaire kamerconifeer Cupressus macrocarpa Goldcrest'. Dat ging goed tot de elfstedenwinter van 1996/97. Wat de kegels in de cashmeriana betreft, die kan ik waarschijnlijk wel tot het voorjaar laten zitten. In de kas is het 's winters zo vochtig, dat er dan weinig kans is dat ze opengaan. Het lijkt me in ieder geval aardig om deze soort te zaaien.
Wollemia in de volle grond in Kew Gardens London. Staat in de volle zon met alleen de schaduw van het hek om diefstal te voorkomen.Had zo'n 50 kegels.Staat er al zo'n 6 jaar. Het is er in de winter wel iets zachter als in Nederland ,dus aan de kust altijd te proberen.
Met nog een plaatje van de habitus.
Ook Wollemia nobilis maakt dit jaar zijn eerste kegeltje. Ik vermoed dat dit de mannelijke bloeiwijze is.
De habitus van Wollemia.
Tenslotte nog een plaatje van Cupressus torulosa Blue Wave'.
Helaas is geen enkele van deze exotische coniferen betrouwbaar winterhard met uitzondering van (kust)zone 9.
Draco
Zodra de kegels van Cupressus openbarsten, valt het zaad eruit. Dat moment moet je voor zien te zijn.
Leuk, dat Wollemia al bloeit.
Erg mooi die Cupressus cashmeriana!
Ziet je Wollemia er niet wat bleekjes uit?
Erg grappig (en goed natuurlijk) om te zien hoe subtiel Greenconnection de Latijnse namen corrigeert.
Toch voor de zekerheid de naam maar vooraf checken. Ik vermoed dat de Wollemia in de groeiperiode iets teveel zon heeft gekregen, waardoor de bladeinden lichtergroen van tint zijn. De bladpunten werden aanvankelijk zelfs bruin. Inmiddels zijn deze verdroogd en afgevallen, waardoor de beschadiging nog nauwelijks opvalt. Ik heb de indruk, dat het geen zonaanbidder is. Groeien ze van nature immers niet in een diepe kloof? Als bijzonderheid valt me op dat de zijtakken jaarlijks een stukje uitgroeien, echter zonder te vertakken.
Is er al wat meer duidelijkheid over de vorsttolerantie?
Draco
Op het Duitse forum Garten-pur is enkele weken geleden wat gediscussieerd over de winterhardheid van Wollemia. Zie:
https://tinyurl.com/y4cbvddt
Discussie is natuurlijk in het Duits.
Gegroet, de tuinprins
Zo te lezen, kan ik dat hier wel vergeten, Wollemia in de vollegrond. Vorig jaar waren de berichten over de winterhardheid optimistischer gestemd.
Voor de beide Cupressus soorten geldt hetzelfde. In de negentiger jaren heb ik eens een poging gewaagd met de toen populaire kamerconifeer Cupressus macrocarpa Goldcrest'. Dat ging goed tot de elfstedenwinter van 1996/97.
Wat de kegels in de cashmeriana betreft, die kan ik waarschijnlijk wel tot het voorjaar laten zitten. In de kas is het 's winters zo vochtig, dat er dan weinig kans is dat ze opengaan. Het lijkt me in ieder geval aardig om deze soort te zaaien.
Draco
Hoi
Wollemia in de volle grond in Kew Gardens London.
Staat in de volle zon met alleen de schaduw van het hek om diefstal te voorkomen.Had zo'n 50 kegels.Staat er al zo'n 6 jaar.
Het is er in de winter wel iets zachter als in Nederland ,dus aan de kust altijd te proberen.
Gr Hent
Tja.....daar sta je dan. Bijna uitgestorven en nu je leven slijten in gevangenschap. Een triest gezicht.
Hoi Henk
dit was de 1e die buiten Australië werd aangeplant ,dus waren ze er zuinig op.
Er staat 100 m verderop een jonger exemplaar (1 m )zonder hek.
Gr Hent
De eerste zaailingen waren inderdaad nogal prijzig, maar zaten wel in een mooi houten kistje verpakt.