Cypripedium x Paphiopedilum
#1
do, 26/02/2009 - 17:16
Cypripedium x Paphiopedilum
Hallo allemaal
Wie kan mij vertellen wat het verschil is tussen Cypripedium en Paphiopedilum.
Heb namelijk net 2 Cypripedium gekocht voor 9,95 per st ,1 rode en 1 gele.
ik dacht dat ik een venusschoentje had gekocht maar ik las op internet dat er verschil inzit en dat die van mij winterhard zijn?
wie weet er antwoord zijn die soorten echt winterhard? en is de verzorging in huis anders dan de Paphiopedilum ?
wie het weet mag het zeggen.
alvast bedankt.
groetjes Greetje
Paphiopedilum en Cypripedium zijn nauw verwante geslachten. Beiden worden wel venusschoentje genoemd. De namen worden nog wel eens verward.
Een van de verschillen is te zien aan de bloemstengel: bij Cypripedium is de bloemstengel bebladerd; bij Paphiopedilum niet. Een aantal Cypripedium soorten zijn inheems in Europa en dus winterhard.
Met een foto kunnen we vaststellen om welke soort het hier gaat.
Zie ook: https://tinyurl.com/yxaur8cq
En ook: https://tinyurl.com/y4trzntf
hoi greenconnection, bedankt voor de uitleg
zo te zien heb ik dan toch de venusschoentje , want ik heb geen blad aan de stengel ,heb geprobeert om een fot mee te sturen ,heb het verkleint met photoimpact maar ik krijg hem hier niet geplaatst.
groetjes Greetje
Dan dus toch maar binnenhouden!
Even ter aanvulling deze planten zijn alleen verwant omdat het allebeide
orchideeen zijn de verwantschap is niet groter als tussen venusschoen en bv dendrobium er is hier sprake van convergente evolutie.
Van convergente evolutie wordt gesproken als dieren en planten uit verschillende taxonomische groepen zeer sterke (uiterlijke) overeenkomsten hebben ontwikkeld. Dit komt voor bij planten of dieren die dezelfde ecologische niche bezetten (roofdieren die slagtanden ontwikkelen zoals de sabeltandtijger had) of in hetzelfde soort milieu leven (bijvoorbeeld rivieroevers, de savanne of de woestijn).
Indrukwekkende voorbeelden van convergente evolutie zijn de Afrikaanse euphorbia en de Amerikaanse cactussen. Beide families van succulente planten hebben onafhankelijk van elkaar een groot aantal sterk gelijkende vormen ontwikkeld, zoals de zuil, de bol en de 'medusavorm' om in dorre streken te overleven. Astrophytum asterias en Euphorbia obesa lijken als ze niet in bloei staan zoveel op elkaar dat ze voor de leek niet bijna van elkaar te onderscheiden zijn.
gr Dirk.