ook een Vanda
#1
ma, 15/11/2010 - 11:31
ook een Vanda
Hallo
ik zal mij even voorstellen, ik ben Mirjam en heb van de week mijn eerste Vanda gekregen voor mijn verjaardag.
Ik heb absoluut geen groene vingers, maar wil mij toch gaan verdiepen in de wereld van de Orchideeen.
Ik heb al wel eens zo af en toe Phalaenopsis staan, en tot 2 maal toe geprobeerd om deze te laten overleven zodra hij is uitgebloeid, helaas nog niet gelukt, maar met alle info op dit forum zal dat toch wel eens een keer gaan lukken.
Maargoed, even terug naar mijn Vanda, ontzettend mooi, en ook raar hangend in zijn bakje met losse wortels eronder.
Inmiddels heb ik gelezen hier ik dat hem 2 x per week moet dompelen in water (liefst regenwater of osmosewater) (lauw) en dat ze sproeien lekker vinden (over bloemen en wortels?), niet in de oksels want dat water gaat rotten, geen tocht en veel licht.
Mocht hij over een tijd uitgebloeid zijn, de stengel laten verdrogen en dan zover mogelijk wegknippen, vervolgens op dezelfde manier verder verzorgen, en dan zou hij weer moeten gaan bloeien.
Orchideeen voeding ga ik vandaag kopen, 1 x per maand geven. (corrigeer me waar ik fout ga hoor !)
Echter zit ik nog met vraagjes waarop ik geen antwoord kan vinden.
1. er zitten heel veel dunne wortels aan, waarvan er een aantal zijn waarvan ik denk dat die verdroogd zijn, maar die laat ik gewoon zitten, en een stuk of wat hele dikke, moeten die dikke ook onderwater met dompelen? Die dikke zitten tussen wat bladeren, daar komt dan water in wat gaat rotten? Die bladeren onderin zien er al niet helemaal fris uit, kan ik die wegknippen?
zie foto links boven
2. er zit een verdroogd bloempje boven in, moet ik die afknippen of valt die er vanzelf af? (zie foto onder)
nou ik hoop een antwoordje te krijgen en heel lang van mijn eerste Vanda te kunnen genieten.
groetjes,
Mirjam
1. ik zou de wortels rustig laten zitten. Leliojke bladeen ook, als de plant ze niet meerwil vallen ze wel af.
2. dikke wortels moeten zeker nat worden.
3. bloemen niet sproeien
4. dood bloempje mag je verwijderen
Ruud
ps. als je er veel over wilt lezen kun je hier aan beginnen: https://tinyurl.com/y4ypzd7d
Ruud
dankjewel.
ik zag dat je dit linkje ook al eens eerder aan iemand had opgegeven, ik ben er aan begonnen, maar het is inmiddels een topic van meer dan 70 pagina's en op een gegeven moment dwaalde het af van de verzorging en toen ben ik gestopt.
Ik zal het zeker allemaal nog eens gaan lezen.
voor zover bedankt, ik ga mijn verdroogde bloempje verwijderen....
Mirjam
Ik hang de Vanda's nooit verder dan de ondekant van de stam in het water. Als ze lang genoeg hangen worden ook de wortels die eventueel niet in contact met water staan groen, tenminste zolang ze in contact staan met andere wortels. In de winter zou ik huiverig zijn bladeren en bloemen te benevelen met water, inderdaad vanwege het water dat in de bladoksels kan komen te staan. Daarom dompel ik ook nooit verder dan de onderkant van de stam en eventuele wortels die hoger beginnen moeten bij mij dus eerst langer worden voordat ze water krijgen of ze moeten incontact komen met andere wortels.
Vanda's geef ik bij elke watergift kunstmest, maar gewoon in een lagere dosering. Het is heel persoonlijk maar ik blijf ook in de winter mest geven, ik zie hier dan nog altijd wat groei van wortels en blad en in het voorjaar komt meestal weer een bloei op gang - ik hoop op die manier de plant meer bouwstoffen voor de bloei in het voorjaar mee te geven.
In de zomer kun je ze prima buiten hangen zoals je wellicht al gelezen hebt. Buiten (warmte en wind) sproei ik ze regelmatig met een tuinslang, een zachte broes. Ze drogen dan relatief snel op, ook tussen de bladeren.
In deze tijd van het jaar is twee keer per week water geven voor jouw Vanda waarschijnlijk prima... (verhouding blad/wortels) maar het is toch even uitproberen. Houd er wel rekening mee dat naarmate het warmer wordt je waarschijlijk iets vaker water moet gaan geven.
Mooie Vanda!
Groeten Sjaak
Dag Mirjam.
Welkom bij de club.
Ik hoef hier niets meer aan toe te voegen.
Je hebt prima info van ervaren mensen.
Ben zelf vanda, cattleya, en allerlei klein botanisch orchioot.
Groeten,
Antoon.
Welkom Mirjam,
Prachtige vanda heb je daar, veel plezier ermee...
ikzelf heb er geen maar bewonderd ze wel graag,
groetjes,
kikkertje
Bedankt allemaal voor de reacties.
Sjaak, hoe kan ik zien dan wanneer ik te weinig water zou geven?
Het wordt buiten steeds kouder, dus gaan we de kachel omhoog schroeven, en zal het binnen droger en warmer worden...
Ik heb ook nog 3 kleine orchideetjes gekregen, ze lijken wel heel erg op de Phalaenopsis, alleen hooguit 20-25cm hoog.
Kan je die ook laten overleven ...ze zijn wel niet heel duur geloof ik, maar daar gaat het niet om...
Mirjam
Bij een Vanda zie je watergebrek niet zo heel snel. Ik heb ooit zeer goedkoop Vanda's gekocht die een lange periode (hoelang weet ik niet) zonder water bij een tuincentrum hadden gehangen). Deze Vanda's hadden allemaal sterk samen gevouwen bladeren. Het v-voriminge blad was dichtgeslagen, soms zelfs helemaal.
Als ze extreem droog zijn geweest kunnen ook wortels afsterven. De verhouding wortel en plant was bij mijn stumperds behoorlijk zoek doordat veel wortels afgestorven waren. Ondanks veel en lang dompelen van de wortels herstelden de bladeren zich pas na ongeveer een jaar, toen er flink wat wortels bijgegroeid waren.
Als je twijfelt of je genoeg water geeft kan het geen kwaad om ze eens een nacht met de wortels in het water te laten hangen. Zo'n 8 uur (ik heb hier zelf wel eens 16 uur gedaan omdat ze vergeten was) kan geen kwaad, mist je ze daarna maar weer helemaal laat opdrogen. Mijn kneuzen zijn uiteindlijke van het nachtelijk langduring wateren weer opgeknapt.
Ik weet niet hoe lang het duurt voordat je ziet dat er water te kort is. Ik vermoed dat dit een langzaam proces omdat de bladeren van de hybriden stevig leerachtig zijn. Als ik me goed herinner waren bij de kneuzen de onderste bladeren het meest dicht gevouwen, het lijkt er dus op dat de eerste verschijnselen van uitdroging daar zichtbaar worden.
Nog een persoonlijke ervaring van afgelopen winter. Het was erg koud en de bladeren van mijn Vanda's raakten het glas. Dit heeft geen schade gebracht. Ik heb wel dubbel glas (zuid raam). In de winter zoveel mogelijk licht geven, desnood tegen het glas aan...
Je andere vraag, er bestaan mini-phalaenopsissen. Soms zijn ze echt mini, soms is hun groei geremd met hormonen. Ik vermoed dat je het over deze plantjes hebt. Ik zou zeggen, maak wat foto's en om het overzichtelijk te houden start een nieuw topic zodat we je gerichter informatie kunnen geven :-)
Groeten Sjaak
Bedankt weer Sjaak.
Het zijn dus eigenlijk wel redelijke taaie plantjes..
Deze Vanda komt bij de Hornbach vandaan, wellicht dat hij daar ook enigzins een vocht tekort heeft opgelopen, de zorg kan daar in zo'n enorme zaak nooit helemaal 100% zijn. Ik zal hem ook wat langer in het water hangen, zodra de wortels weer wat grijziger zijn (het viel mij vandaag op dat de wortels groen kleurde na het dompelen).
fascinerend plantje...ik hoop dat de bloemen nog lang blijven bloeien, alles was al uit toen ik hem kreeg.
Voor de kleine variantjes die ik heb staan zal ik idd een nieuw topic openen van de week, anders wordt het allemaal te rommelig.
Bedankt weer.
Mirjam
ik zie op zich niets aan je Vanda waardoor bij mij alarmbellen gaan rinkelen. De wortels kleuren altijd grijzig als ze opdrogen maar grijs wil nog niet zeggen dat de wortel door en door droog is.
Bij de volgende keer water geven, voel maar eens om de halve dag naar de struktuur van de wortel. Als je dat in het midden van een wortel doet beschadig je daar niks mee. Druk er eens zacht op, buig eens voorzichtig (ook als ze nog groen zijn) dan krijg je een beetje gevoel voor wanneer ze echt droog zijn. Op den duur herken je het echt op zicht.
De buitenkant van de wortel werkt als een soort spons, kan zich enorm snel volzuigen. Het midden zit een dun 'draadje', wat ik altijd de echt wortel noem. Dat draadje zorgt voor transport naar de plant.
Hoelang de bloemen houden, moeilijk te zeggen vooral nu je plant nu hebt. Ze kunnen erg lang bloeien, zo'n 10 weken is bij mijn paarse geen uitzondering. Vaak beginnen ze vlak daarna weer met een of twee nieuwe bloemstengels.
Ik zal de wortels in de gaten gaan houden.
Dus eigenlijk heeft jouw Vanda haast altijd bloemen? En is het dus niet zo dat hij een half jaar kaal is? (Kaal zonder bloemen)
Hoi Mirjam,
Hartelijk Welkom bij de club,ik heb zelf ook 1 vanda
en leer iedere x weer een boel bij van de kenners hier op dit forum de...
wat een knappert he,geweldige mooie bloemen hebben ze stuk voor stuk
heel veel suc6 met je Vanda.
@Antoon,
Alweer een nieuw woord geleeerd,
orchioot...whahaha grappig.
Liefs Manuela
Ik heb diverse Vanda's. Eén ervan is een bloeimachine. Die bloeit inderdaad per bloemstengel zo'n week of tien en meestal twee bloemstengels tegelijk, waarvan er 1 zich iets sneller ontwikkelt dan de ander. Al snel kom ik zo tot 14 weken bloemen. Hij bloeit minimaal 2 keer per jaar. Eigenlijk zit er altijd wel bloem in of een bloemstengel in ontwikkeling. Ik geloof afgelopen zomer van einde juni t/m einde augustus gebloeid, stengels eruit geknipt en nu al weer een week of vier in bloei met twee nieuwe bloemstengels. Ik verwacht echter dat hierna het iets langer gaat duren omdat we nu een heel donker jaargetijde hebben. Twee tot drie keer per jaar bloeien hoor je wel vaker. Als mijn paarse kaal is is dat voor een paar weken en dan begint er weer iets nieuws.
Maar... ik heb ook een Vanda die het wat zuiniger aan doet, een keer per jaar... tot nu toe, of die minimaal twee keer per jaar bloeien maar met 1 bloemstengel.
Manuela
Bedankt. Ze zijn idd vreselijk mooi. En ik ben in de laatste paar dagen al een heel stuk wijzer geworden (over orchideeen dan).
Sjaak
ik hoop dat deze ook een bloeimachine is, maargoed we zullen zien.
Hebben plantenlampen invloed op het welzijn van de orchidee? Omdat we idd donkere dagen in gaan, is het dan misschien goed om een plantenlamp boven de orchidee te hangen? (of draaf ik dan heel erg door...)
Overdreven? Welnee, alleen een symptoom dat je orchideeenverhoging overgaat in orchideeenkoorts.
Plantenlampen hebben een positief effect op de planten. Let er wel op dat de lampen zelf heet kunnen worden (dus niet te dicht op de planten) maar, vanzelfsprekend, hoe verder er vanaf hoe minder effectief. Zelf kies ik er voor de planten geen mest en wat minder water te geven.
Ruud
ohoh...koorts...en nu? gaat dit nog over?
Maar (en ik heb nog vragen zat hoor..) je kan er dus voor kiezen om de orchidee in de winter periode in een soort rust te laten gaan (minder water / geen mest) of gebeurt dit toch wel, en is dat niet te sturen.
Lijkt mij dan weer als ik er een plantenlamp boven hang, de plant niet in die rust zal komen.
Of hoeven ze ook helemaal niet in die rust?
Mirjam
Hallo Mirjam
Vanda en Phalaenopsis gaan normaal niet in rust maar in onze donkere tijden groeien ze gewoon erg langzaam. Wat Ruud doet is prima.
Wil je een Vanda extra licht van betekenis geven moet je flink wat geven, om je een idee te geven, de mijne hebben tot half juni (als ik me goed herinner) heel dicht tegen het raam op het zuiden gestaan zonder schade. Ze hebben een enorme licht behoefte tegenover een Phalaenopsis.
Ik gebruik zelf wel kunstlicht voor een aantal Phalaenopsissen, puur omdat ik te weinig vensterbank voor ze heb. De hybriden doen het daar beter dan de natuursoorten. Hybriden hebben minder specifieke wensen dan natuursoorten.
Het helpt wel om in de avonduren bv een tl-bureau lamp dicht boven de Phalaenopsis te zetten. TL geeft nagenoeg geen warmte af. Al is de kleur van het licht dan misschien niet optimaal, het geeft de plant wel wat extra's. Je kan het ook met spaarlampen, gewone peertjes e.d doen maar dan zit je al snel met teveel warmte dat van de lamp afkomt omdat de lamp echt dicht op de plant moet staan wil het effect hebben. Bij een bureaulampje met TL - 10 cm van het bovenste blad af gaf nog geen bladschade en geen duidelijke roodverkleuring van het blad.
Je Vanda kan prima zonder hoor...
Dag Mirjam.
Heb de ervaring bij mij met vooral vanda en cattleya bij een temperatuur gemiddeld 20 Gr in de winter dat ze niet geheel in rust gaan.
Maar dat betekend ook dat de ballans temp,en licht niet in orde is.
( wat hogere temperaturen tegenover te weinig licht ).
Daarom geef ik 14 uur licht bij per dag met tl verlichting.
Growlux lampen van Sylvania.
Het is nog niet geheel optimaal maar gaat niet slecht en doet de planten vizueel goed.
En komen in het voorjaar al weer vroeg in bloei.
Vooral de vanda en cattleya, had afgelopen seizoen in februarie maart al weer bloeiende vanda's.
Betekend uiteraard ook dat je je water en meststoffen gift daar wel op aan moet passen.
Antoon.
@Antoon,
ikzelf vindt het toch nog wel een moeilijke plant,waarom
geef ze om de 2@3 dagen water althans ik laat de wortels drinken in een
wasbakje,wortels kleuren perfect groen als ze in het water hangen
krijg ook
Manuela.
Niet treuren wat jou gebeurt kan iedereen overkomen.
We treffen allemaal wel eens een plant die het totaal niet wil doen of het begeeft.Maar wat je zelf al gedaan hebt is niet verkeerd.(hogere LV )
Zelf heb ik ook een vanda die kwa bloei en groei het heel slecht doet, dat kun je nu een maal treffen.
Wortels en groeipunten die inschrompelen dat kan verschillende oorzaken hebben.
Verdroging.
Verbranding.
Kneuzing of beschadiging van groeipunten.
Dit zijn enkele suggesties die nog al eens voor komen.
Verdroging kan door convector put komen en te lage luchtvochtigheid.
Verbranding kan door te sterke bemesting komen.
Kneuzing of beschadiging van groeipunten kan gebeuren bij je watergift als je de groeipunten ergens langs schuurt of te hard drukt in je waterbak op de bodem of tegen de zijwand van je bak.
Mensen die hun vanda in een vaas houden hebben daar nog al eens last van.
De groeipunten van een vanda zijn heel gevoelig voor beschadigingen.
Een stootje of een keertje een lichte schuuring kan al funest zijn.
Maar ik begrijp uit jou woorden dat de plant het verders nog wel doet.
Knip de ingedroogde wortels met een ontsmette schaar er af.
Hang hem ergens lekker in het licht en stop hem niet in een vaas voor nog meer kans op groeipunt beschadigingen.
Houd hem nu op ongeveer een 20 gr.
Geef hem 2 keer per week water en niet teveel mest en tussen door zo nu en dan de wortels met planten spuit licht bevochtiggen.( convectorput )
En dan nog een puntje, geduld.
Als de plant verders nog in redelijke conditie is zou hij gewoon weer in het voorjaar lekker door moeten kunnen groeien.
Mocht hij toch verder gaan afzwakken in de wortels dan kun je hem af en toe eventueel een poosje op de kop hangen.
Maar dan moet je dus wel kunnen zien dat er niet teveel energie van uit de plant naar de wortels gaat.
Dit is wat ik je kan adviseren.
Wellicht dat er nog meer zijn die je over dit probleem kunnen adviseren.
Antoon.
@Antoon,
Ik ga vanaf morgenochtend weer terug hangen,wat ik misschien ook kan doen
is misschien een zakje met water een heel klein beetje natuurlijk
vast maken aan het mandje waarin de Vanda hangt zeg maar...
zodat ik