Orchidee verpest?

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 02/07/2008 - 18:01
Oddity

Orchidee verpest?

Ik heb een vraagje over mijn orchidee. Het is een Phalaenopsis. Ik heb deze gekocht bij een bloemist en zat in een klein doorzichtig plastic potje. Ik heb gelezen dat het niet goed is om te verpotten omdat de wortels erg kwetsbaar zijn, maar deze orchidee gleed als het ware uit het plastic potje en dus was er geen risico op het breken van de wortels. Ik heb hem in een mooie bloempot gezet met orchideeëngrond, gekocht bij diezelfde bloemist.

2 dagen nadat ik de plant gekocht had, waren alle bloemen al verdroogd! Hij is klein van stuk en er zaten dus niet erg veel bloemen aan (een stuk of 10), maar toch waren ze ALLEMAAL al verschrompeld. Ik heb gelezen dat je de stengels na de bloei tot op de grond moet afknippen waarna een nieuwe stengel zal gaan groeien. Ik heb echter nog helemaal geen resultaat! Ik moet toegeven dat ik hem na het afknippen van de stengel te veel in de volle zon heb gezet (3 dagen een paar uurtjes per dag), maar daarna heb ik hem netjes op een tafeltje naast het raam gezet, zeker niet in de volle zon. Ik vrees dat er een plek op 1 van de bladeren is uitgedroogd/verschroeid, maar ik neem aan dat hij hier wel weer bovenop komt. Het probleem is nu dat ook de zijkant begint te vergaan! Hij word dun en voelt aan als flinterdun papier (op de foto te zien). Ik gebruik verder geen voeding (dit is mijn eerste orchidee en ben dus nog aan het ontdekken hoe en wat).

Hier dan de concrete vragen:
Heb ik iets fout gedaan?
Had ik de stengel niet helemaal moeten afknippen?
Krijgt hij te veel/te weinig water? (geef hem 1x per week een scheut water)
Is mijn orchidee verpest omdat ik hem niet had moeten ompotten?
Is voeding noodzakelijk?
Is het abnormaal dat mijn orchidee geen luchtwortels heeft?

Orchidee verpest?
wo, 02/07/2008 - 18:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

De pot waarin u de Phalaenopsis gezet heeft lijkt mij een overpot en geen bloempot, er zit geen afwatering in dus als de plant niet alles snel opdrinkt blijven de wortels in het water staan (orchideengrond neemt weinig water op).
De pot is bovendien veel te groot: als de grond vochtig is zal het dat ook veel te lang blijven en dat is niet goed voor een orchidee.
Zet de plant dus in een veel kleinere bloempot met afwatering. Beter te krap dan te ruim.

Bij een Phalaenopsis kan de oude stengel opnieuw gaan bloeien, daarom laten we die zo lang mogelijk staan, wordt die geel kun je hem nog altijd afknippen. Nu is de bloemstengel toch weg. Dat is niet erg, de plant maakt t.z.t. wel een nieuwe.

Hoeveel water is niet te zeggen. De meeste hier geven elke week een scheutje of dompelen de plant even. Het waterverbruik is echter afhankelijk van de plantgrootte, temperatuur, licht etc. maar het lijkt mij goed.

Verpotten: zie boven

Voeding: Orchideeen zijn van huis uit epifieten en zittend op een tak in een boom zijn ze niet gewend aan veel voeding. Geef dus altijd maar heel weinig van een speciale orchideeen voeding, liever te weinig dan te veel.

Luchtwortels: als de plant daar behoefte aan heeft maakt ze die wel, het zijn overigens bij een orchidee geen echte luchtwortels maar daar staat wel één en ander over geschreven op deze site. Lees dus ook de andere Phalaenopsis ertikeltjes hiereens.

Ruud

wo, 02/07/2008 - 19:14
Oddity

Bedankt voor de snelle reactie. Jammer zeg, ik was net zo trots op mijn mooie bloempot! Ik zal naar een andere zoeken. Het probleem van de bladeren die beginnen te verdrogen/verdunnen ligt dus bij de pot?

wo, 02/07/2008 - 19:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Oddity,

Als eerste zal ik heel kort je vragen beantwoorden.

Heb ik iets fout gedaan?
Ja, een aantal dingen maar daar is dit forum voor om elkaar te helpen.

Had ik de stengel niet helemaal moeten afknippen?
Was niet nodig geweest.

Krijgt hij te veel/te weinig water? (geef hem 1x per week een scheut water)
Zal hier benedenuitgebreid antwoord op geven hoe en hoe vaak je water moet geven.

Is mijn orchidee verpest omdat ik hem niet had moeten ompotten?
Niks wat niet verholpen kan worden.

Is voeding noodzakelijk?
Tis belangrijk, maar pas op.

Is het abnormaal dat mijn orchidee geen luchtwortels heeft?
Nee.

Een orchideen wortel is net zoals een wortel van een andere plant kwetsbaar, je moet ze niet dubbel knakken. Normaal moet je een Phalaenopsis 1 keer in de 2 a 3 jaar verpotten (=van nieuwe orchideeengrond voorzien). In bijna alle gevallen verpot je in de zelfde pot, als je een te grote pot neemt blijft de grond te lang nat en daar heeft een Phalaenopsis een hekel aan. Waar een Phalaenopsis ook niet van houd is om opgepot te worden in een sierpot (waar geen gaten in zitten) en wat jij dus gedaan hebt.

Wanneer kan je een Phalaenopsis nu verpotten? Als deze niet in bloei staat en geen bloemstengels ontwikkeld. Verpotten vraagt zoveel energie van de plant dat als je hem verpot terwijl hij in bloei staat de bloemen zullen verwelken.

Het beste wat je nu voor je plant kan doen is hem opnieuw in de doorzichtige orchideeënpot te verpotten. De beste orchideeengrond is te koop bij de kweker zelf, een aantal van hen heeft wat men noemt particuliere verkoop. Wat er bij de tuincentra te koop is bevat vaak te veel fijne grond, en ze houden juist van een hele luchtige grond.

Het volgende stuk heb ik al eerder op dit forum gezet.
Afhankelijk van de omgevings temperatuur geef je water: dat wil zeggen, is het op de plaats waar de plant staat warm dan heeft de plant meer water nodig, is het op de plaats waar de plant staat koel dan heeft de plant minder water nodig. Ook de vochtigheid van de ruimte speelt een rol. In de zomer (en als de plant in bloei staat) heeft de plant dus meer water nodig dan in de winter.

Hoe geef je water.
1. Haal de plant uit de sierpot en geef hem b.v. in de badkamer een dompelbad: je zet de pot in een laag water zodat de hele bark (=orchideeengrond) nat wordt. De water temperatuur mag niet te koud zijn.
2. Na een paar minuten haal je hem eruit en laat je de plant goed uitlekken. De pot mag in de sierpot niet in het water staan.
3. Dan zet je de plant weer in de sierpot.

Water geven doe je niet te laat op de dag, dan kan de bark tijdens de dag wat drogen.

Wanneer je weer water moet geven zie je aan de kleur van de bark en voel je aan het gewicht van de pot. Laat de bark goed droog worden tussen 2 water geef beurten.

Als je een doorzichtige pot hebt zie je soms nog wat condens in de pot zitten, dan moet je dus nog even wachten.

Het verhaal gaat jammer genoeg nog steeds de ronde dat als een Phalaenopsis is uitgebloeid je hem boven het 3e oog zou moeten afknippen. Als de bloemen zijn afgevallen kunnen er 2 dingen gebeuren:
1. de stengel wordt bruin.
2. de stengel blijft groen.

1. Als de stengel bruin wordt knip je de stengel ±2 cm boven het hoogst mogelijk bruikbaar slapend oog door. Uit het slapend oog kan zich (met soms veel geduld) een nieuwe zijscheut van een bloemstengel ontwikkelen.

2. Blijft de stengel groen dan kan de punt van de stengen verder groeien en nieuwe bloemen maken.

Ik zeg altijd maar weer: in de natuur zijn ook geen kabouters met een schaar die de planten onderhouden.

In Nederland is er Pokon orchideeenvoeding te koop, hou je je aan de gebruiksaanwijzing dan is er niks aan de hand. Het is dan wel belangrijk dat je regelmatig je plant water geeft zoals hierboven, het te veel aan zouten van de Pokon orchideeenvoeding spoel je dan weg. Een keer een voeding vergeten is niet erg, sommige mensen geven nooit voeding.

Orchideeen houden van een lichte plek maar direct zonlicht is niet goed. De plekken die je op de bladeren hebt zijn brandplekken en zal zich niet meer herstellen.

Een Phalaenopsis is gek op licht maar direct zonlicht vinden ze in bepaalde maanden niet leuk. De plekken die je op de bladeren hebt zijn brandplekken en zal zich niet meer herstellen.
Zelf heb ik een vensterbank tussen Noord/Oost en Oost en hou ik me aan de volgende regel: Van 1 april tot 1 oktober staat er geen orchidee bij mij op de vensterbank in direct zonlicht, het zonlicht is dan veel te scherp. Van 1 oktober tot 1 april mogen ze op de vensterbank in direct zonlicht staan.

Als je op zoek bent naar boeken om je een beetje in te lezen. Op mijn website heb ik een lijst staan https://tinyurl.com/y545kkpa

groetjes,
Blue

wo, 02/07/2008 - 19:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Slap blad: zie eerder bericht Slap blad phaleanopsis

wo, 02/07/2008 - 21:36
Oddity

Blue, bedankt voor alle info. Het blad is echter niet slap.

Ik heb zojuist een nieuwe kleinere pot gekocht. Ik heb dus het kleine plastic potje met de gaatjes onderin niet meer, maar ik hoop dat de orchidee alsnog zal opbloeien in de kleinere pot.

Wat kan ik nu het beste doen? Nu ik wel een kleinere pot heb en niet meer het plastic potje zonder gaatjes?

Ik zat zelf te denken aan veel minder water geven. Bij de bloemist waar ik het potje zojuist heb gekocht zei de verkoopster dat als de plant niet in bloei staat (zoals bij mij dus) dat je hem dan maar 1x in de 3 weken water moet geven en hem nu het beste op een donkere plaats kan zetten. Naast dit is het misschien slim om na het water geven het bloempotje te kantelen (zonder dat de grond eruit valt uiteraard)zodat eventuele grote hoeveelheden water er nog uit kunnen lopen.

Suggesties hoe ik mijn plant toch mooi en gezond kan houden zonder het plastic potje met gaatjes? Zouden mijn eigen ideeën de plant goed doen?

wo, 02/07/2008 - 20:36
Oddity

Hoera, hoera! Mijn moeder had nog een vetplantje op haar kamer staan die zij nooit heeft omgepot, die had dus nog wél het potje met de gaatjes in de bodem. Hij is dan niet doorzichtig (maar terracotta oranje), maar het water heeft wel voldoende plek om weg te lopen. Ik heb de orchidee voorzichtig uit de grond gehaald (vanuit de grote pot) en in het kleine plastic bakje gezet. Ik heb de grofste snippers uit de orchideeëngrond uit de grote pot gehaald en daarmee de rest van het plastic potje opgevuld. Het plastic potje staat nu in het nieuwe kleinere potje (wat ik uiteindelijk niet had hoeven halen, maar het staat wel mooi!).

Ik hoop dat mijn plant hiervan opknapt! Ik vind het echter wel ontzettend jammer dat de schroeiplek niet meer uit het blad gaat. Gaat dit echt nooit meer weg? Ook niet na enkele jaren?

Orchidee verpest?
wo, 02/07/2008 - 20:39
Oddity

Ohja! Tijdens het ompotten zag ik dat enkele wortels inmiddels geel zijn (een stuk of 2) en een aantal groen. Kan ik die gele gewoon laten zitten? Of moeten die er écht af?

wo, 02/07/2008 - 22:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

++++hem nu het beste op een donkere plaats kan zetten+++++

Niet doen, dus. Gewoon op een lichte plek uit de zon. Het grootste misverstand is, dat zelfs bloemisten denken dat Phalaenopsis een rusttijd nodig heeft. Niet dus! In het wild gaan de

wo, 02/07/2008 - 22:11
Oddity

Dat is helemaal waar, Greenconnection! Om de 3 weken water geven was wel het juiste advies?

wo, 02/07/2008 - 22:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Phalaenopsis kent geen echte rusttijd, dus gewoon blijven verzorgen, is het beste.

do, 03/07/2008 - 10:58
mariekeg

De schroeiplek op de bladeren gaat niet meer weg, want de bladcellen zijn daar dood. Over een paar jaar heeft de plant weer nieuwe bladeren aangemaakt dus krijg je vanzelf weer een mooie plant.

do, 03/07/2008 - 14:22
Sandy123

Het blad met een brandplek zal uiteindelijk verdwijnen.
Elk jaar groeien er verschillende nieuwe bladeren uit het hart van de orchidee, de onderste (oude) worden dan geel en vallen na een tijd af.
En om de drie weken water geven is een beetje weinig.
Mijn orchideeen staan allemaal op de vensterbank. Ik geef ze elke week een beetje water. Zodat de schors, wanneer ik terug moet gieten, uitgedroogd is.

veel plezier met je orchidee nog!

wo, 09/07/2008 - 23:50
Oddity

Moet ik de gele wortels wegknippen?

Onderwerp gesloten