Water voor orchidee
#1
wo, 11/05/2011 - 09:24
Water voor orchidee
Ik heb verleden zaterdag op de tuindagen van Beervelde een mijn eerste orchideeën gekocht. Een phalaenopsis en een zygopetalum.
Gebruiken jullie gewoon kraantjeswater om jullie orchideeën te bewateren? Of is dat te kalkrijk?
Dat hangt ervan af waar je woont, zelf gebruik in regenwater.
Ruud
Ik woon op een appartement dus regenwater gaat niet. Ik woon in Antwerpen.
Bij mij heeft het water een hardheid van 11 dH.Ik heb een osmose apparaat in gebruik.
Dick.
Hoi Monet,
op de site van de Pidpa (als je provincie Antwerpen bedoelt)kan je hier
(https://tinyurl.com/y2cyd8tg) zelf je
postcode ingeven en zo de hardheid opvragen van jouw kraantjeswater. Bij AWW
is de hardheid iets boven het gemiddelde qua hardheid.
Ikzelf heb heel zacht water. Ik woon ook op een appartement en heb dus ook
geen regenwater ter beschikking. Ik geef mijn phalaenopsissen telkens een
dompelbadje in lauw leidingwater, en die zijn daar content mee, want
vanochtend kwam ik uit op deze leuke verrassing :)
Dank je. Ik woon in Antwerpen zelf en dus aangesloten bij AWW. Maar gewoon lauw kraantjeswater is dus ok. Dank je wel.
Hoi,
Ikzelf gebruik kraanwater(lauw) dat giet ik op de Hydrokorrels
heb altijd prachtige bloemen het gehele jaar rond
woon in Eindhoven,weet niet of het hier hard of zacht is.
Liefs Manuela.
Hallo
Ik heb altijd gehoord dat je orchideeen het beste regenwater, of afgekoeld gekookt leidingwater kunt geven,omdat kraanwater te kalkrijk en te zout zou zijn,weet niet of dit waar is,maar iedereen kan wel regenwater opvangen in een emmertje,de orchideeen zullen je dankbaar zijn,tenminste die van mij wel kijk maar eens hoe goed ze bloeien.
Gr. Chanelleke
en nog eentje
Chanelleke
kijk maar eens hoe mooi,ben er trots op
geniet maar mee.
Gr. Chanelleke
Chanelleke,
Je orchideeën zijn werkelijk prachtig maar ik denk niet dat dit komt door gekookt leidingwater omdat het koken alleen de bacteriën doodt en niet de kalk of het zoutgehalte verminderd.
Het zal wel aan je groene vingers liggen.
Koken verlaagd wel degelijk de hardheid van het water door het uitdrijven van de CO2 volgens:
Kook het Ca(HCO3)2(oplosbaar) en dan krijg je CaCO3(onoplosbaar / ketelsteen) + H2O + CO2(gas)
Met zuur kun je het onstane kalk weer in oplossing brengen.
Ruud
Ruud, je hebt gelijk.
Scheikundig klopt het en ketelsteen moet ergens vandaan komen.
Hoi allemaal
Nee nee ik zelf gebruik regenwater,dat ik een paar dagen van te voren binnen zet om op temperatuur te laten komen,het was maar een suggestie om leidingwater te koken ivm de kalk.
Gr. Chanelleke