druif - soort bepalen
#1
ma, 20/09/2010 - 22:57
druif - soort bepalen
Nu dacht ik witte druiven te hebben Witte van der laan en blijken er donkere druiven op te komen of is dit een of andere ziekte ?
De bladeren zijn momenteel ook sterk aan het verdrogen.
Waarop slaan deze symptomen ?
En moeten de druiven dan niet verschrompelen als het een ziekte is ?
Kan en mag ik deze druiven opeten ?
Wie kan mij een beetje wegwijs maken ?
Ik probeer vanavond een foto te nemen van de druivelaars en de trossen.
foto van de druiven
tussen haakjes, ze smaken goed
de druiven verschrompelen ook niet, ze zijn mooi rond en ze blinken
'Witte van der Laan' is dit niet.
De herfstverschijnselen zijn vroeg, dit jaar. Komt door de betrekkelijk koele en vochtige zomer. Je druiven kleuren nog wel verder en zijn gewoon eetbaar als ze volledig op kleur zijn. Om welke cultivar het gaat, kan een expert mogelijk zeggen.
De meest gekweekte en verkochte blauw druif is (helaas) de 'Boskoops Glorie' dus de kans dat dat hem is , is groot. (Net zoals de 'Witte van der Laan' (helaas)nog steeds de meest gekweekte en verkochte witte druif is trouwens.)
Bedankt voor de info
Ik vond het al zo raar
Je verwacht gewoon lekker witte druifjes en dan komen er rode in de plaats
Maar, het zijn eveneens lekkere druifjes
Zou ik nu die verkoper aan zijn oren gaan trekken ?
Die heeft me namelijk wel Witte van der laan verkocht (3 jaar geleden).
Altijd doen, en flink hard. Hij zal de schuld wel geven aan de kweker, maar als het een beetje meezit krijg je wellicht een compensatie. Als niemand ageert, verbeterd er niets. Klagen is goed, daar worden we hopelijk allemaal beter van.
Waarom helaas Peterplant ?
Wij hadden dit jaar een tweede oogst van onze relatief jonge druivelaar.
Wel honderd trosjes. Mierzoet. Familie, vrienden en collega's mee blij
gemaakt.
De Boskoops Glorie en de Witte van de Laan zijn uitstekende rassen, maar zijn nogal gevoelig voor meeldauw. Het kan heel lang goed gaan, maar als het er eenmaal inzit, krijg je het zonder spuitmiddelen bijna niet meer uit de plant.
Er zijn tegenwoordig rassen op de markt die net zo goed (of beter) zijn, maar die een verhoogde resistentie hebben tegen die meeldauw.
Veel kwekerijen kweken en veel tuincentra verkopen wat bekend is en waar veel vraag naar is, de Boskoops Glorie en de Witte van der Laan dus.
Zelfs Rob Verlinden heeft het steeds over die rassen op TV. Omdat ik ga voor de betere selecties heb ik Rob Verlinden daar zelfs persoonlijk over aangesproken. Hij zou beterschap beloven, maar of hij dat doet is vraag 2, die man is nogal eigenwijs :-).
Betere blauwe rassen zijn o.a. Regent en Dornfelder.
Betere witte rassen zijn o.a. Bianca en Parel van Zala.
Zolang het goed gaat met jouw planten is er niets aan de hand, krijg je er ooit meeldauw in dan weet je wat je kunt doen.
Bedankt voor je vraag, en geniet van je druivenoogst.
ik zie dat hier verschillende rassoorten worden genoemd
kan iemand mij meschien vertellen of het nog uitmaakt op watvoor locatie de druif staat
ik woon aan de kust dus ik zou me voor kunnen stellen dat er meschien rassen zijn die niet tegen de zeewind en dergelijke kunnen of maakt dat weinig uit ?
groeten roland
Maakt weinig uit, op het waddeneiland Texel weet ik veel mooie druiven te staan.
wat is volgens jou een hele lekkere druif ?
Er bestaan natuurlijk heel veel heerlijke druiven, maar dat zijn vaak rassen die het in ons land in de buitenlucht niet goed of niet doen. Je moet dus een keuze maken uit de rassen die in ons land goede rijpe vruchten geven. Liefst ook een ras dat niet zo gevoelig is voor meeldauw.
Rassen als Dornfelder en Regent, beide blauw, en Bianca en Parel van Zala (beide wit)zijn tegenwoordig goed te verkrijgen. Deze smaken allemaal prima als ze rijp zijn.
Wil je iets anders dan zou je een keer naar kwekerij de Agthuysen in Zuidland moeten gaan, die heeft een groot assortiment.