Suikermais
#1
do, 04/08/2005 - 14:41
Suikermais
Onze suikermais heeft kolven gevormd, ik vraag me af als ik de planten, stengel en blad nu terugsnoei / knip, of dit de opbrengst en smaak ten goede komt. Of werkt dit juist averechts en heeft de plant dan alle voeding en zon nodig om te herstellen? Wie heeft ervaring? Met dank, M. Megens
Je moet aan suikermais niet snoeien. Als de kolven dik zijn dan breek je ze eruit. De plant zelf kan dan fijngemaakt op de composthoop. Ik oogste alle kolven, deed de bladeren en de haren eraf, liet een klein steeltje zitten om tussen duim en wijsvinger vast te kunnen houden. Dan kookten wij ze in grote pannen een half uur, legden ze op een groot bord en als ze wat afgekoeld waren dan zette ik hem, pakkend bij het steeltje, overeind op een diep bord en sneed met een scherp mes de korrels naar beneden van de kern. Met een klontje roomboter en een snuifje zout is dat een delicatesse. De rest werd in porties ingevroren.
Je schijnt ook de hele kolf met boter bestreken en gewikkeld in alufolie op de barbeque klaar te kunnen maken. Dan eet je de korrels van de kolf. Daar heb ik echter geen ervaring mee. Eet smakelijk.
Maiskolven in alumuniumfolie met wat boter en dan een beetje aan de zijkant tussen de kolen van de BBQ gaat uitstekend.
Een hele maiskolf in de magnetron op vol vermogen en dan 3 a 4 min per maiskolf (afhankelijk van de magnetron) gaat ook erg goed. Verder kun je maiskolven in stukjes van ongeveer 3 cm snijden (dit kost wel wat moeite) met wat pittige kruiden bestrooien, wederom in de magnetron en dan opdienen met wat creme fraiche. Ook erg lekker.