van groente bed verwisselen

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 08/08/2010 - 14:33
simke

van groente bed verwisselen

beste mensen

mijn vraag gaat over het wisselen van groente bedden. en hoe lang gebruik je een groente bed. met voor en nateeld.

ik heb 3 kleine moestuin perkjes op school.
perk 1 met groenten uit groep b de knollen en wortels
perk 2 met groenten uit groep c zijn de peulvruchten
perk 3 met groenten uit groep a de bladgroende en vrucht gewassen. zo als pompoen en augurk,sla,andijvie.

wij willen het helejaar rond iets uit de tuin kunnen oogsten. maar koolen vermijd ik een beetje op dat dat moeilijk is zeggen ze.

nu stond er in perk 2 de tuinbonden dus groep c en deze zijn nu geoogste. een nateeld voor tuin bonen zo kunnen zijn andijvie en kool zijn uit groep A en peen is uit groep B.

is het nu de bedoeling dat je ongeveer 365 dagen per groep in een perk zaait en oogst of kan het ook zo zijn dat ik na de tuin bonnen al een perk door schuif en daar dan alle knollen en uien in ga kweken. dus groep b.

dus in perk 2 herfst rapen witte uien knoflook en sjarlotjes.

maar dat houd dan in dat je om het halfjaar je perken door moet schuiven of kan ik na de uien er weer peen en bieten radijs en knolvenkel er in planten. uit deze zelfede groep B.

ze zeggen van lezen wordt je wijzer maar soms geeft het ook verwaring.

wat is nu de beste optie. ik hoor het graag. ook omdat ik het de kinderen van de school goed wil leren.

ik hoor het graag .

gr. simke

zo, 08/08/2010 - 22:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Simke,je vraagt: hoelang gebruik je een groentebed? En even verder: Wij willen het hele jaar rond iets uit de tuin kunnen oogsten. En ook zou je als de ene groente is geoogst er weer iets anders willen poten of planten en in sommige gevallen kan dat ook.

Hoe lang je het groentebed gebruikt hangt af van wat je er op laat groeien, maar ook hoe het weer is. Een heel jaar tuinieren is hier niet mogelijk omdat je bent gebonden aan de jaargetijden en het groeiseizoen waarin daglengte en temperatuur een grote rol spelen. Soms heeft een groente zolang werk om oogstbaar te worden dat nateelt niet meer kan omdat de herfst alweer nadert. Om te weten wat wel kan is kennis nodig van alle soorten groenten en dat is een beetje teveel om hier even te schrijven. Er zijn gelukkig goede boeken.

Frans.

ma, 09/08/2010 - 00:49
simke

wat ik wil is. na de tuinbonen knollen planten zo als uien knoflook en herfst raap. is dat een bezwaar. bonen is een groep c en knollen is in groep B onder verdeeld.

ik hoor het graag.

ma, 09/08/2010 - 21:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Simke, wat je wil is duidelijk, maar de vraag is of het ook kan. Tuinbonen is een vroege teelt, hoe vroeger hoe beter. Bij gunstig weer worden ze al eind februari gezaaid en anders binnen in een kistje voorgezaaid en later op het bedje uitgeplant. Ze kunnen dan in juni worden geoogst en maken dan plaats voor iets anders. Als je dat nu nog wilt doen dan ben je al behoorlijk laat.
Je hebt soorten ingedeeld in groepen a,b, en c en daar kan ik niet mee werken. Dat zal wel een uitvinding van het management zijn, waaruit ik opmaak dat ze er weinig van begrijpen.

Frans.

di, 10/08/2010 - 00:31
simke

wat je beschrijft heb ik gedaan. dit voor jaar. tuinbonen voor gekweekt in feb. en in julli geoogst. en nu wil ik daar dus uien en herfst rapenzetten.

is dat een goede combinatie. omdat tuinbonden veel stikstof aan de grond hebben teruggegeven. of raad je mij iets anders aan.

gr simke

di, 10/08/2010 - 10:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

simke. Het is nu al 10 augustus en de tijd gaat snel, veel te snel. Als je slaplantjes hebt of andijvie, dan zou je die nog kunnen planten. Ook zou je nu nog snijbiet of spinazie kunnen zaaien.
diverse soorten koolplanten zou je nu nog kunnen zetten , hoewel dat eigenlijk in juli al moet gebeuren. Je moet dus ook zorgen dat je op tijd plantjes hebt door ze zelf op tijd te zaaien of je moet ze kopen in de tijd die er voor staat. Ook winterandijvie hoort in de tweede helft van juli te worden uitgeplant.
Jij zou 'Het grote tuinboek' moeten hebben van Franz Bömig. Daarin kan je alles van de tuin vinden wat je graag wil weten. Is nog wel eens te koop op Marktplaats.
Frans.

di, 10/08/2010 - 11:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Simke, volgens mij is het nog te koop.
Intypen in Google: Het grote tuinboek. zoeken en vaak voor een zacht prijsje heb je een praktisch boek.
Frans

di, 10/08/2010 - 15:06
RvO

Hoi Simke,

Nog een boekentip: Handboek ecologisch tuinieren. Uitgever Velt (https://tinyurl.com/yybdxwam). De eerste ca. 300 bladzijden zijn soms wel erg detailistisch (dat schrijf je vast anders), maar daarna volgen zo'n 400 bladzijden met beschrijvingen van de teelt van ruim 80 verschillende gewassen.

Succes met de tuin, RvO

wo, 11/08/2010 - 00:02
simke

he wat leuk dat boek heb ik het grote tuin boek heb ik net in de kringloop gekocht voor 1 euro. ga daar toch maar eens goed in lezen.

gr simke

wo, 11/08/2010 - 10:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou Simke, dat is dan vlug geregeld. Grappig hoor. Nu kan je alles van maand tot maand bekijken. Veel tuinplezier gewenst en groetjes van Frans,

Onderwerp gesloten