vlierbes
#1
ma, 13/08/2007 - 16:43
vlierbes
Ik wil vlierbessensap maken kan ik elke vlier nemen of is er ook een vlierbes die giftig is? Kan me van vroeger herinneren dat je ze zeker niet mocht eten. mvg Kitty
Ik wil vlierbessensap maken kan ik elke vlier nemen of is er ook een vlierbes die giftig is? Kan me van vroeger herinneren dat je ze zeker niet mocht eten. mvg Kitty
Vlier is gewoon Vlier en giftig. Pas na bewerken (b.v. vergisten of koken) kun je de producten veilig consumeren. Je ouders hadden dus gelijk maar toch kun je er rustig sap van maken.
(ps, op dit forum zijn nog al wat mensen die niet begrijpen dat giftig niet betekent dat je er dood aan gaat, in dit geval zal je slechts wat extra uurtjes op de wc doorbrengen: rauw zijn ze erg laxerend)
oke da ga ik er sap van maken. bedankt voor de reactie.
met vriendelijke groet kitty
Je hebt giftig en giftig m.a.w. de ene plant heeft bij onoordeelkundige consumptie veel grotere gevolgen dan de andere voor de gezondheid. De vlier (sambucus
nigra, de gewone vlier) heeft veel meer een functie als geneeskrachtige plant.
Alleen in grote hoeveelheden geconsumeerd veroorzaken de rauwe bessen, bast en bladeren misselijkheid en braken.
Rauwe bessen, niet te veel, wordt als huismiddel gebruikt tegen verstopping. De bessen tot sap of moes verwerkt dienen als huismiddel tegen verkoudheid, bij reuma en zenuwpijnen. De bessen zijn zeer vitamine- en mineralenrijk.
Ook kunnen de verse bessen, bloemen en bladeren gebruikt worden om in te baden voor de z.g. looistofwerking.
Van de bloemen, ze zijn honingrijk, kan je thee zetten of in een beslagje frituren. Dat zou ook helpen bij verkoudheid.
Vlieren zijn mijn favoriete planten. Als ze bloeien zien ze er mooi uit en als ze bessen hebben ook weer. Mijn kippen en andere vogels zijn gek op de bloemen en de bessen.
Ik heb hier de gewone vlier en de peterselievlier. Vorig jaar heb ik uit een arboretum in Frankrijk een stekje van een vlier meegenomen die sterk lijkt op een fijnere soort dan de gebruikelijk peterselievlier. De takken zijn niet sterk ontwikkeld en groeien vanuit de kern met sierlijke bogen naar buiten. De zwarte bessen, al na het eerste jaar, zijn bij de vogels meer geliefd dan van de andere vlieren.
Weet iemand om welke cultivar het hier gaat?
Met mijn kleinkinderen vlierbessen geplukt.Geritst,gewassen met water en geleisuiker gekookt in schone potten gedaan.
Nu lees ik je moet vlier pakken van blaadjes met gezaagde rand.
Ik weet echt niet meer of ze een gezaagde rand hadden.
Wel een hoge struik met grote plattepaars bessen schermen.
Kan ik ongestraft mijn kleininderen deze vlier bessensap geven zonder vergiftigiging?
Graag hierop Uw bericht.
Vriendelijke groet
Lidy van der Lans-Exler
Maakt u zich geen zorgen. De sambucus
nigra, de gewone vlier dus, komt tegenwoordig in uiteenlopen bladtypen voor. De peterselievlier is hiervan de bekendste. Allemaal produceren donkerpaarse bessen in schermvorm. Dus u kunt de bessen zoals u ze heeft bereid gewoon opeten.
Daarnaast het je nog wel meer vliersoorten zoals de bergvlier en de canadese vlier. Maar die kenmerken zich door schermen met helderrode bessen. Daarin kan je je gewoon niet vergissen.
Hendrik