beukenhaag

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/11/2008 - 16:49
heinheinsbergen

beukenhaag

Kan ik haagbeuk die ik wil gebruiken voor een haagje stekken ?
Bloeit een bestaande haagbeuk, zodat er ergens zaad gevormd wordt, om dan evt. te zaaien ?
Waar wordt het zaad gevormd bij de haagbeuk ?

Groetjes Hein

ma, 03/11/2008 - 00:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alleen een haagbeuk die niet gesnoeid wordt, zal bloeien en zaad vormen. Als haagplant kom je zelden bloei tegen.

di, 04/11/2008 - 23:44
Berntdesign

Is het nou een beukenhaag ( Fagusinfo-icon sylvatica) of een haagbeuk ( Carpinusinfo-icon betulus)? Eerst genoemde kun je zaaien via beukennootjes, zoek even in het bos bij volgroeide bomen. Laatstgenoemde moet je de vleugeltjes zoeken, ook weer bij volgroeide bomen. Die zijn moeilijk te vinden. Stekken zou misschien kunnen, maar dit beinvloedt de genetische erfelijkheid zodanig, dat het mogelijk nooit een haag zal worden, omdat ze niet omhoog groeien.

di, 04/11/2008 - 19:07
birdwatcher

Stekken zou misschien kunnen, maar dit beinvloedt de genetische erfelijkheid zodanig

Volgens mij is stekken klonen en verandert de wat jij noemt genetische erfelijkheid totaal niet.
bij zaailingen weet je juist niet wat je krijgt bij stekken wel.
gr Dirk.

di, 04/11/2008 - 21:28
Willem V

Niet sexuele vermeerdering van planten betekent dat er geen nieuwe DNA combinaties aangemaakt worden, wat betekent dat het genetisch materiaal onveranderd blijft.

Als een stek niet dezelfde groeimogelijkheden biedt als de plant waarvan de stek genomen is heeft in ieder geval geen oorzaak in veranderingen in het genetisch materiaal.

En wat betreft de vraag van Hein.
Ik denk dat je een stuk sneller en voordeliger uitbent met het aanschaffen van wat nieuw plantmateriaal. Tenzij je het gewoon leuk vindt om met zaaigoed aan de slag te gaan.

di, 04/11/2008 - 21:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Govert,
Ook ik heb geen snars verstand van planten en heb nog nooit iets gestekt, maar ik ben het wel met Dirk eens: bij het vermeerderen door middel van stek, veranderen er geen genetische eigenschappen.
Mijn nieuwschierigheid wint het van m'n betweterigheid; ik zou graag een uitleg willen over dit fenomeen.

wo, 12/11/2008 - 08:17
Berntdesign

De materie zit wat ingewikkelder in elkaar dan het zo lijkt. Overigens heb ik het gevoel dat er wat spraakverwarring is, mogelijk door een verkeerde term van mij, ik schreef in de haast genetische erfelijkheid maar bedoelde genetisch bepaalde groeieigenschappen. Doch mijn bedoeling was denk ik wel duidelijk, dat stekken in dit geval geen optie is.

Een stek van een zijscheut zal zich anders ontwikkelen dan een topstek. Topstekken van specifiek boven genoemde soorten, zijnde Fagusinfo-icon Sylvatica danwel Carpinusinfo-icon betulus (want daar ging de vraag over) zal niet lukken en stekken van een zijscheut zullen zich niet ontwikkelen tot een goede haag. Omdat van dit stekmateriaal de genetische groei-eigenschappen differentieert.

Bovengenoemde soorten worden dus vermeerderd door occuleren, enten of zaaien.
Daar hangt dan nog een heel uitgebreid verhaal aan vast, maar daar is de vraagsteller op dit forum niet mee gebaat en ieder ervaren kweker zal je het fenomeen kunnen uitleggen.

wo, 05/11/2008 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

wat een boeiende ondermaatse kennis wordt hier uitgewisseld!

stekken is klonen en daarmee uit
de rest is bullshit

wo, 05/11/2008 - 00:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bernt, ik ga een stukje met je mee.

Bekend is, dat bij bepaalde gewassen materiaal van de zijtakken, zich anders ontwikkeld dan bv. een topstek (oa. bekend bij Araucariainfo-icon heterophylla en Sparrmannia). Of dat verschijnsel zich voordoet bij meer planten is mij niet bekend.

Jammer, dat een meningsverschil, door een onduidelijke formulering, mensen op dit forum doet afhaken. Ik zal je deskundige bijdrage missen.
Groet,
Henk

wo, 05/11/2008 - 09:28
birdwatcher

Het verschil in groeiwijze tussen zijtak en hoofdtak en de stekken hiervan
zit in de hoeveelheid groeihormoon.
in een hoofdtop zit meer groeihormoon waardoor een stek hiervan in het begin idd vaak anders groeit dan een stek van een zijtak.
na verloop van tijd verdwijnen deze verschillen en zal ook de groeiwijze steeds meer op elkaar gaan gelijken als gevolg van het feit dat het klonen zijn.
gr Dirk.

wo, 05/11/2008 - 18:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat verschil is ook mooi te zien bij klimop waarbij stekken van bloemtakken zelfs struikvormig uitgroeien. Maar het blijft een kloon en vroeger of later komt de normale groeiwijze toch te voorschijn.

Ruud

wo, 05/11/2008 - 19:33
birdwatcher

Nu nog even over het stekken van beuk en haagbeuk.
Dit wil wel maar is niet eenvoudig,er wordt zomerstek gebruikt en deze worden onder nevel opgetrokken,bij zeer hoge luchtvochtigheid dus en vrij hoge temperatuur.
Deze omstandigheden zullen vm het gebruik van fungiciden behoeven want anders denk ik dat de boel verschimmelt.
Dit is informatie van een collega met jarenlange ervaring bij een grote boomkwekerij.
gr Dirk.

wo, 12/11/2008 - 21:30
Berntdesign

Op mijn verzoek zijn een aantal berichten verwijderd van dit forum. Op het uitdrukkelijke verzoek van groeninfo.com zal ik mijn bijdrage blijven leveren. Genoeg daarover, ik hoop dat de communicatie in de toekomst prettiger zal verlopen. Ik wil dit topic graag sluiten met de conclusie dat het voor een particulier niet doende is om zelf een haagbeuk of een beukhaag te stekken. En of stekken werkelijk gelijk staat aan klonen is een iets ingewikkelder materie. Maar daar ging de vraag ook niet over.

do, 13/11/2008 - 22:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Berntdesign: ik ben blij dat je er weer bent!

do, 13/11/2008 - 23:05
Berntdesign

Thanxx :) ik zal er wel minder vaak zijn vanwege grote werkdruk.

Onderwerp gesloten