Fagus sylvatica (beukenhaag) wordt bruin
#1
zo, 11/07/2010 - 21:32
Fagus sylvatica (beukenhaag) wordt bruin
Half maart hebben we een nieuwe haag aan laten planten ( ong. 2.30m. hoog)
We hebben hem volgens instructies iedere week flink water gegeven,de aarde is dan ook niet uitgedroogd geweest.
Nu zag ik tot mijn schrik dat bijna alle planten bruine bladeren krijgen, over de hele plant verspreid. Wat kan dit zijn en wat kan ik er aan doen?
Je kan ook te veel water hebben gegeven. Zeker omdat alle planten aangetast zijn is dit een zeer waarschijnlijke mogelijkheid. Planten blijven water geven maar de bovengrond moet zeker ook kunnen opdrogen. Misschien dat ze er nog doorkomen. Overigens moet je zeker niet maanden aan een stuk gaan bijgieten want dan worden de planten lui en maken ze hoogstens oppervlakkige wortels. Alleen in het begin en dan nog met mate want er zit zo vroeg nog geen nieuw blad aan en dus verbruiken ze geen water
Heb maar even geknipt en geplakt: kreeg deze reactie alleen via mail binnen.
De bovengrond was tussen het watergeven door wel opgedroogd, we kregen het advies van de hovenier om in ieder geval tot eind juli wekelijks water te geven.
Toch teveel dus of zou het ook kunnen zijn dat ze verbranden door de felle zon van dit moment? Hoop wel dat ze er door komen want het is wel een haag van 12 meter breed.....
Even off topic: hoe stel ik het hier op dit forum in dat ik wel bericht krijg dat er een reactie is geplaatst maar de berichten zelf op het forum zie?
De Fagus komen hoogstwaarschijnlijk uit de volle grond. De planten zijn dus met een meer of minder beschadigd wortelgestel begonnen. Met deze enorme hitte en droogte hebben ze het dus erg moeilijk. Ik geloof nooit dat je teveel water hebt gegeven. Gewoon water blijven geven dus.
Wil je wel even laten weten op wat voor grond je tuiniert?
Ik tuinier op zandgrond, maar heb deze voor het planten wel verrijkt met bemeste tuinaarde en compost.Ook is er tijdens het planten een starter bijgedaan ( ben de naam kwijt).
Het waren planten met kale wortels, ze waren ingekuild geloof ik,in ieder geval niet met aarde aan de kluit. Ze zijn half maart geplant.
Dan blijf ik bij het antwoord dat ik al gaf, op kleigrond met een slechte structuur had teveel water wel kwaad kunnen doen. Op zware kleigrond floreert Fagus trouwens ook minder.
Wees altijd wel voorzichtig met bemeste tuinaarde, de kwaliteit daarvan wil wel eens erg slecht zijn, een soort afgekeurde tuinturf. Het is niet voor niets zo goedkoop.
Dus nogmaals: zeker bij deze hitte voldoende water blijven geven.
Succes.
Dan kijk ik het denk ik nog maar even aan, bedankt voor jullie reacties!
de bomen gaan waarschijnlijk gewoon wat eerder de herfst in,als je goed kijkt zie je vermoedelijk als de knoppen van volgend jaar.
je ziet dit verschijnsel vooral in berken,die zijn op sommige plaatsen al bijna kaal.
Op zware kleigrond floreert
Fagus trouwens ook minder.
daar ben ik het niet helemaal mee eens kan genoeg beuken vinden hier in westfriesland op de zware klei en die doan het er al heel wat jaren zelf ook een beukenhaag op kleigrond groeit gewoon goed belangrijste is dat er swinters geen water stagneert op de groeiplaats
Omdat de haag pas aangeplant is, zou ik toch ook willen aanraden om de plantdiepte te controleren. Te diep planten zorgt er voor dat de planten het zeer moeilijk hebben om aan te slaan. Vaak lopen ze wel goed uit, maar gaan dan achteraf toch problemen krijgen.
De bovenste wortels mogen maar net bedekt zijn met grond.
Wat die compost betreft heb ik ook wel mijn bedenkingen. Wanneer die onvoldoende verteerd is, en goed ondergewerkt zit, moet die voor de verdere vertering de zuurstof opgebruiken die in de bodem zit. Maar het probleem daarbij is dat de planten die zuurstof aan hun wortels ook nodig hebben.
Te veel water is tenandere een zelfde probleem als te diep planten en onvoldoende verteerde compost onder werken. De bodem kan dan onvoldoende zuurstof bevatten waardoor de planten dan af te rekenen hebben met onvoldoende zuurstof aan de wortels.
Ik denk niet dat er tijdens het planten iets fout is gegaan: is door een hovenier gebeurd, de compost die ik er door had gewerkt, was goed verteerd.
Ik begin steeds meer te geloven dat het door de extreme hitte kwam: nu het een week wat koeler is, zie ik geen nieuwe schade ontstaan dus ben voorzichtig hoopvol!