Hoe onderhoud ik een haag aan de waterkant?
#1
wo, 07/12/2011 - 16:07
Hoe onderhoud ik een haag aan de waterkant?
Voor een plan dat ik aan het maken ben wil ik een (blok)haag van 1,5 m breed en 1 m hoog planten tussen parkeervakken en een waterplas in. Aan de kant van de waterplas is een keermuurtje tot ca 0,2 m boven maaiveld. De haag is vanaf het water dus te zien!
Ik wil hiervoor Carpinus betulus (haagbeuk) gebruiken omdat deze beter tegen vochtige grond kan dan bv gewone beuk. Is dit een goede soort?
Hoe kan ik deze haag onderhouden? Snoeien vanaf de verharde kant moet mogelijk zijn, maar een breedte van 1,5 is wel veel. Daarnaast wil ik niet dat het snoeiafval in het water terecht komt. Hoe kan ik e.e.a. vormgeven zodat het onderhoudsvriendelijk is?
Als die keermuur diep genoeg de grond in staat zou je gegalvaniseerde stalen beugels kunnen maken die over de keermuur heen lopen met aan de waterzijde een verbreding waarop steigerplanken komen te liggen. Zie het als een liggende hoofdletter F die rechtsom een kwartslag is gedraaid.
?
Rustig blijven......
;-)
.....is vermoedelijk in het water gevallen..............
:(
Nee, niet in het water gevallen gelukkig! Maar wel even zo druk dat ik niet kon reageren...
Om inhoudelijk te reageren: je idee klinkt inventief. Maar het betreft een keerwand van ca 200 m lengte. Dus om het op die manier te moeten doen is vrij intensief. Ik heb nu voorgesteld om de haag een halve meter verder uit de waterkant te planten. Zo ontstaat er een soort 'onderhoudspad'.
Een onderhoudspad is hoedanook een goed idee; ook bij gewone beplanting voor
een haag werkt dit makkelijker.
Let wel op je veiligheid in de buurt van het water; een elektrische
haagschaar zou ik hier niet gebruiken. De kans dat je ermee in het water valt
is hoogstwaarschijnlijk klein, maar toch!
Groeten,
Pol
Bij 200 m is een steiger geen optie en een onderhoudspad beter.
Ik denk dat, gezien de lengte en een breedte van 1.5 m een heggenschaar met benzinemotor sowieso efficiënter werkt.
Bootje kopen?
Denk eens aan een watercipres of een moerascipres. Prima als haag of blok te knippen en te onderhouden. Ik kluts de Latijnse en Nldse namen altijd door elkaar. De een heet Metasequoia
glybstroboides, zoiets en de ander is Taxodium
distichum, denk ik.
Ze zijn naaldverliezend, krijgen eerst een prachtige herfstkleur. Naald zit er nog lang aan en ze lopen al vroeg uit. Maar kaal zijn ze prachtig van hout. Het water....is dan zeker geen probleem.
Haagbeuk kan wel wat nattigheid hebben, maar wordt het soppen, dan kun je deze sowieso beter kiezen.
Beuk wordt trouwens veel te vaak gezet op plaatsen die niet geschikt zijn.
Op klei kun je ook beter haagbeuk zetten. Ze hebben niet het hangende bruine blad, maar ze lopen wel een heel stuk vroeger uit in de lente.