Afgelopen jaar hebben wij de Acer in onze tuin verplant naar een andere plek. Hoewel hij eerst leek redelijk goed aan te slaan, bleken er grote delen geen blad te geven.
Op de boom zit nu een schimmel, waarvan ik graag wil weten hoe deze te behandelen.
meniezwammetje tast over algemeen dood houd aan maar kan ook op levend hout overslaan
aangetaste delen wegsnoeien is enigste methode
Met snoeien bestrijd je geen schimmel aantasting,je maakt wonden wat de
aantasting bevordert.De enige ouderwetse behandeling is de boom eind
februari goed spuiten met vruchtboomcarbolieum 6% oplossing,de boom wordt
schoon en daarnaast bestrijdt de wintereieren luis en andere insecten.
Het lijkt me weinig zinvol om dat probleem te proberen op te lossen als je niet weet wat de oorzaak is.
Bij bomen die pas aangeplant of verplant zijn raad ik altijd aan om de plantdiepte te controleren. Te diep planten (Als de bovenste wortels 5 cm onder de grond zitten kan dat al te diep zijn) is een veel voorkomende fout die tot allerhande problemen kan leiden.
Volgens mij kun je beter een nieuwe kopen deze gaat het niet redden.
Vruchtbomencarbolineum tegen Meniezwammetje (Nectria cinnebaria)helpt absoluut niet.
Je kunt er immers geen dood hout weer mee levend maken,als deze boom zonder voorbereiding verplant is,is vm zijn wortelgestel te zwaar beschadigd geweest.
Er mooi gesnoeid heb je hem ook niet gezien die rare takstomp onderaan.
groet Dirk.
Vruchtboomcarbolineum werkte tegen insecten en niet tegen schimmels. Volgens mij is de toepassing ervan in België sinds 2002 verboden (kankerverwekkend). De enige kans is zoals boomsnoeier aangeeft maar ik acht de overlevingskans nihil.
Ruud
Zonder de boom te zien durf ik geen uitspraken te doen over de slaagkansen van het verplanten. Maar ik kan op de foto een paar twijgen zien met levende knoppen. Ik zou dus willen vragen hoeveel van de boom precies aangetast is.
Naar mij idee is het zinloos om de takken die aangetast zijn met meniezwammetje te willen behandelen. Meniezwammetje is een zwakteparasiet die alleen levende takken die al aan het afsterven zijn, of anderszins ernstig verzwakt zijn, kan aantasten. Je kan er dus best van uit gaan dat de aangetaste takken helemaal afsterven.
Bedankt voor de adviezen. Recent heb ik het dode hout al weggesnoeid. De schimmel zit echter op een dusdanige centrale plek in de boom dat snoeien geen optie meer is. Vervangen zal het dus wel gaan worden, volgend najaar.
Dit jaar wacht ik nog even af hoe de boom zich verder houd.