aanleg vijver

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/05/2007 - 10:45
albertmotard

aanleg vijver

Hoi,
ik ben een beginnend vijverliefhebber.Ik heb een vijver aangelegd van 5 op 5 m en zo`n 170 cm diep.Ik heb nog enkele vraagjes ivm de plaatsing van m`n pomp en zuurstofsteentjes.Volgens de verkoper uit de vijverwinkel plaats je die best op het diepste punt van de vijver.Wanneer er dan iets misloopt met je pomp kan natuurlijk gans de vijver leeggepomt worden.Dit houdt mij natuurlijk tegen om de pomp daar te plaatsen.Ook de zuurstofsteentjes op het diepste punt plaatsen is geen goed idee denk ik daar de temp in het diepste deel anders niet gelijk blijft.Langs de andere kant heeft de zuustof dan meer tijd om door het water opgenomen te worden.
Ook heb ik een meerkamerfilter(5-kamer) aangeschaft.De verkoper heeft mij ook afgeraden om daar zuurstofsteentjes in te leggen.Volgens hem is het beter om alle zuurstof naar de vijver te brengen en zo zuurstofrijk water naar de filter te pompen.
Wie kan er een juist antwoord of sugestie geven?
Thnx,Christophe.

wo, 23/05/2007 - 14:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Weet je zeker dat dit een vijver winkel was?

Geen intratuin of Dierenspeciaalzaak of Boerenbond?

Was het een erkend vishandelaar?

Ik vind het een hele rare vreemde beschrijving wat je hier neer zet.
Wat zijn nu zuurstofsteentjes?
En wat doen zuurstofsteentjes?
Leven die soms?
Een pomp op de diepste punt plaatsen?

Wat voor vis was je van plan om in die vijver te plaatsen?
Koi?

Volgens mij was je echt in de verkeerde winkel Christophe.

wo, 23/05/2007 - 20:52
Sjuul

Waarom zou dat geen goed idee zijn om de zuurstof/beluchtings stenen op de bodem te leggen.
Eerst en vooral moeten ze daar liggen, het wateroppervlak is meestal groot genoeg voor zuurstof opname, maar in warmere periode neemt het water slecht zuurstof op uit de lucht. Dan zijn onze aangelegde vijvers te ondiep en niet in staat om via bodem-beluchting zelf zuurstof op te nemen, dus moeten wij zuurstof toedienen om geen dode zones te krijgen of te creëren. Een dode zone is daar waar te veel slib aanwezig is en bacteriën leven die niet levensafhankelijk zijn van zuurstof.
Je dient geen zuurstof toe aan het water in het midden of aan het water oppervlak, zuurstofrijk water stijgt, water verdampt!, dus ook het O2.
Waarom zwemmen vissen dan aan het wateroppervlak als er beneden op de bodem zuurstofarm water aanwezig is?

De oplosbaarheid van zuurstof is sterk afhankelijk van de temperatuur en neemt bij hogere temperaturen af, bij een temperatuur van 25 °C is de oplosbaarheid van zuurstof in het water bij een druk van 1 bar (atmosferische druk waar wij in leven) maar 8 mg O2(zuurstof)/kg wat opgelost wordt in het water.
Bij iedere temperatuursstijging van 10°C zal het zuurstofverbruik in het water zich gaan verdubbelen.
Als het zuurstof gehalte minder dan 4 mg O2 (zuurstof) opgelost per liter water bedraagt kan dit voor grote vissen al een ktritsche fase zijn omdat grote vissen meer zuurstof verbruiken dan kleine vissen.
1 liter lucht bevat ongeveer 20% zuurstof.

Door dat we zuurstof toedienen via een pomp ofwel beluchtings stenen krijgen we een verticale circulatie omdat het water voortdurend gemengd wordt en komt zuurstofrijk water ook op de bodem terecht.
Zo wordt merendeel voorkomen dat er veel vorming van anaëroob slib ontstaat waarin dus ook de anërobe bacterien leven en de onaangename geur ontstaat als er in gewroet wordt. De waterfiltering gebeurt hoofdzakelijk in de filter en die moet dus ook zuurstof krijgen, en daar wordt dus niet alleen in belucht omdat het water daar maar korte tijd in verblijft.

Leg die pomp en de zuurstof stenen op de bodem zoals werd gezegd.

grt.

do, 24/05/2007 - 00:28
albertmotard

Met zuurstofsteentjes bedoel ik natuurlijk de beluchtingssteentjes die aan de luchtpomp hangen.Het was wel degelijk advies van een vijverwinkel.
Misschien is het wel beter om die beluchingssteentjes `szomers op het diepste punt te leggen,maar swinters als het vriest op een hoger punt te leggen,zo blijft de temperatuur op het diepste punt wat hoger,nee?
Natuurlijk heeft hij ook gelijk om de pomp op het diepste punt te leggen daar het water daar ook moet gefiltert worden.Langs de andere kant heb ik ook gelijk denk ik als ik zeg om dat niet te doen,want wanneer er iets misloopt met de filter of zo kan gans de vijver leeggepompt worden é.
Verdere reacties altijd welkom,Christophe.

Onderwerp gesloten