alle waterplanten verslijmen elke keer, waarom??
#1
do, 19/06/2008 - 23:04
alle waterplanten verslijmen elke keer, waarom??
Mijn ouders hebben een probleem met hun vijver. Dit probleem is ontstaan nadat huizen in de nabije omgeving gesloopt zijn. Er is toen ernorm veel stof in de vijver terecht gekomen waardoor ze genoodzaakt waren om deze helemaal leeg te halen. Het is helemaal schoon gemaakt waarop de vijver met vers water is gevuld. Na het vullen van de vijver zijn de waterplanten en vissen teruggezet. Alles ging prima, alleen gingen de planten verslijmen. Na meting van het water bleken de GH en KH aan de lage kant. Er is toen poeder in gedaan die de GH en KH liet oplopen. Op het moment dat de waardes weer goed waren zijn er nieuwe planten in gedaan. Ook deze waren in 2 weken tijd totaal verdwenen. Dit heeft zich nu al een keer of 4 herhaald. 1 week geleden zijn er weer nieuwe waterplanten in gekomen bij waardes van KH 11, GH 10.5, pH 8.6. Ook deze beginnen al weer te verslijmen. Moet daarbij wel vermelden dat de vissen, kikkers en waterinsecten het allemaal prima doen. Het water is kraakhelder! Kan zonder problemen de bodem in het 80 cm gebied zien.
Wat ook vreemd is, is dat wanneer het water wat verdampt het gedeelte van de vijverfolie en slangen die normaal onder het waterpeil zitten wit uitgeslagen zijn (wat kalkachtig) Bij de vorige vijver wat dit groen uitgeslagen.
Heeft een van u een idee hoe dit kan en wat ze hieraan kunnen doen?
Het betreft een vijver van zo'n 4000 liter wat gefiltert wordt over sponsen met onderin actief kool.
Je zuurgraad is m.i. te hoog (je water is alkalisch, dus niet zuur genoeg). Dat kan niet veel kwaad voor je vissen maar is erg slecht voor planten, ze staan gewoon te verzepen. Breng de zuurgraad terug naar onder de pH=8.
wel wat vroeg heb je de vissen in de vijver teruggezet , die heeft geen kans een evenwicht op te bouwen door middel van chem. processen.
Je probleem uit zich in de planten. Ze zijn zeer wrs niet in staat om CO2 op te nemen , wat geproduceerd wordt door bacterieen ,en die komen in jouw ( nieuwe) vijver niet voor . En weinig CO2 verhoogt de PH .
Daar zit een aanwijzing.
Allereerst zou je in de avond en in de vroege ochtend de PH moeten meten en die even vermelden , het is een belangrijke aanwijzing .
Mijn filosofie is om een startpakket bacterieen in de vijver te doen zodat een CO2 productie op gang komt en je planten kunnen dan eten.
Er zijn deskundigen op het forum die heel leerzame adviezen kunnen geven
Ik hoop dat het lukt ,
groet ; Lotte
De Kh (karbonaathardheid) vormt een belangrijk bestandsdeel van de totale hardheid Gh (gezamenlijkeharddheid), karbonaat is een chemische verbinding tussen Calcium en Co2. Dit wil zeggen als de Kh de juiste waarde heeft is er een voorraad Co2 aanwezig die de planten nodig hebben, deze werkt dan in feite als opslag van Co2 en is er een voorraad Co2 aanwezig. Door consumptie en produktie van Co2 kan deze verschillen dus kan de Kh dienen om dit op te vangen. De Kh zal een waarde van 6 moeten hebben of hoger.
Planten nemen Co2 op alleen bij daglicht hierdoor stijgt de Ph.
De Ph, daalt als er geen consumptie is van Co2 maar wel produktie.
Aan een te weinig van Co2, ligt het niet Kh is 11.
Wanneer de Kh en Gh stabiel zijn,gedraagt de Ph zich ook hiernaar en is 8,6 niet verontrustend.
De Ph is een weegschaal en weegt alleen H+ ionen af tegenover OH- ionen.
Staat die verhouding mooi in evenwicht dan zegt men dat het water neutraal is, de pH is dan 7.
Lager dan 7 is zuur te noemen, hoger dan 7 is basisch (alkalisch).
O.K Sjuul , ook de binding Carbonaat / CO2 is me bekend , maar... is het dan zo dat het een natuurlijke binding is ? en zo nee waar haalt het carbonaat dan het CO2 vandaan . En is te berekenen of te peilen hoeveel CO2 binding aanwezig is ? Kan het zoveel zijn dat het de hele vijver voorziet? Dit vind ik wel interessante gegevens .
En dan.....waar lost de aanvrager zijn probleem mee op ? want zijn planten gaan toch weer te gronde.
Groet , Lotte
Even wat aanvullende informatie over onze vijver:
We hebben net een meting van de vijver gedaan en de waardes zijn (tijdens het verslijmen van de planten) pH 7.3, GH 11 en KH 10 (12.00 uur 's middags). Volgens een tabel breng dit het CO2 gehalte op 14.9 wat binnen de natuurlijke range valt.
Ook hebben we bij het opnieuw opstarten van de vijver bacteriaal toegevoegd (dat was vorig jaar april) en ook dit jaar in april hebben we dit op advies van een tuincentrum weer toegevoegd. De vijver staat dus al weer een jaar en nog steeds bestaat het probleem van verslijmen van de planten.
Misschien eens het probleem voorleggen bij een erkende vijverspecialist zoals Vijverflora Hellendoorn.
Anoniem , waarom zet je je naam er niet even onder? Er zijn meerdere anoniemen , ik kreeg het zelfs zonder dat ik het had aangevraagd.
Het maakt de communicatie wat makkelijker en weet of anoniem Jan of Piet , whatever. Als het maar een naam is .....toch ?
Groet Lotte.
Hoi Lotte,
Mijn naan is Koos Haas en ik woon in Bedum,de naam JAJET is de mailnaam van mijn dochter,die heeft ons vijverprobleem op dit forem gezet,in de hoop dat er mischien een oplossing voor is.
Wat goed Koos , een Groninger , laat ik een Drentse zijn...........
Bedankt.
Is dit een bijzonder probleem ?
Hebben we hier met iets moeilijks te maken Sjuul ? , Goudviskweker ?
Op internet vond ik het volgende : (ik heb het geplakt )
Te basisch water (pH>8,6) leidt tot:
verhoogd risico op vergiftiging van vissen door opstapeling van ammoniak en nitriet
slechte groei van waterplanten door gebrek aan koolzuurgas (CO2)
overmatige algengroei door opstapeling van voedingsstoffen
Ook hier wordt een gebrek aan CO2 benoemd bij een PH van 8.6 .
Als de PH nu inderdaad 7.5 is , gaat het wellicht alsnog de goeie kant op?
Groet Lotte.
Hoi meedenkers over ons vijverprobleem,
Ik heb inmiddels ons vijverprobleem voorgelegt aan Vijverflora Hellendoorn.Ik hou jullie op de hoogte.
De planten worden zienderoogend minder,van sommige planten staan alleen de nerven er nog.
Groet Koos.
Hallo koos .
Wij zitten met het zelfde probleem dus ik ben erg benieuwd wat ze hebben aangeraden in Hellendoorn. groet Ans
Hallo koos .
Wij zitten met het zelfde probleem dus ik ben erg benieuwd wat ze hebben aangeraden in Hellendoorn. groet Ans
We zitten allemaal nog op Koos zijn belofte te wachten !
Lotte
Hoi allemaal,
Ik heb een mailtje gekregen met hier de inhoud,ik heb het geknipt en geplakt.
Goedemorgen,
Het is een meervoorkomend probleem, dat als je een nieuwe vijver opstart (of een bestaande vijver schoonmaakt en opnieuw begint, dat is bijna hetzelfde) en direct de vissen terugzet met daarbij ook nog een filtersysteem, de planten moeite hebben om 'aan te slaan'
Ook het feit dat de slangen wit uit slaan i.p.v. groen duidt erop dat er zelfs voor algen geen kans is om te groeien. (Dat groene is nl alg)
Verder ben ik geen voorstander van zondermeer toedienen van allerlei al of niet chemische middeltjes om toch maar aan de kwaliteitsnorm van het water te voldoen.
Daar komt bij dat bij gemeten goede waardes er zeker nog geen garantie is dat alle planten het ook goed zullen doen.
Geef de natuur ook even een beetje de gelegenheid om een soort van evenwicht te vormen. Dat doe je niet met direct vissen (vaak teveel), filters en kunstgrepen.
Naar mijn mening worden vis(koi)vijvers en plantenvijvers teveel met elkaar vergeleken. Er wordt (ook op diverse forums) te snel gesproken over wel 70 tot 100 cm vis per m3, nou vergeet dat maar bij plantenvijvers. En mocht dat incidenteel wel lukken: gefeliciteerd, maar gebruik het niet als norm.
Vriendelijke groet,
Roel van den Berg
Vijverflora Hellendoorn
Ik ben inmiddels gestopt met het filteren,via Marktplaats hebben we een hele partij zuurstofplanten gekocht hoofdzakelijk glanzend-fonteinkruit.
Nu maar hopen dat het de goede kant op gaat.
Vr.gr. Koos.