anti-worteldoek in de vijver?
#1
zo, 16/10/2011 - 19:14
anti-worteldoek in de vijver?
Heeft iemand ervaring met anti-worteldoen op de bodem van een vijver?
Wij hebben een redelijk grote vijver (12x25 mtr). Zonder folie. De beplanting groeit veel te hard naar onze zin. Wij moeten een paar keer per zomer de planten uitdunnen om te voorkomen dat de vijver helemaal dichtgroeit. Nou dachten we dat op te lossen door in het middelste deel van de vijverbodem te bekleden met anti-worteldoek. In de hoop dat dat gedeelte in ieder geval een tijdje vrij blijft van planten. We willen de vijver nu voor een groot deel leegpompen en de planten zoveel mogelijk terugsnoeien en dan vervolgens het worteldoek over de bodem spannen (verzwaren met stenen e.d.).
Zou dat kunnen werken? Of heeft iemand een beter idee?
Ik vraag me af of dit een succesverhaal zal opleveren.
Mocht je bedluiten om dit plan uit te voeren, zou je dan kunnen laten weten wat het effect
ervan is (geweest)?
Mijn eerste.neiging is om de bestaande waterplanten te vervangen door minder hard
groeiende planten .
- jw
Kun je ook aangeven waarom je denkt dat dit niet gaat lukken?
gr. Ans
Veel waterplanten hebben geen grond nodig om te groeien, en ze groeien toch wel, ondanks dat er anti worteldoek erin ligt.
Hans
Misschien kun je voor de duidelijkheid aangeven welke planten je hebt, die zo woekeren.
We hebben ruim 2 jaar geleden de vijver laten graven en daar 1 klein emmertje met waterpest, kikkerbeet en aarvederkruid (uit een andere vijver). Nu zien we vooral aarvederkruid. De kikkerbeet doet het niet zo goed en de waterpest zie ik niet meer, maar het aarverderkruid dus wel. Het water is wel kraakhelder.
Het aarvederkruid is dus de boosdoener.
Lees alles over deze plant op: https://tinyurl.com/y2wmd93x
Worteldoek zal hier geen enkele invloed op hebben. Planten kunnen geen vast voedsel opnemen, ze nemen alleen in het water opgeloste zouten op. Het Aarvederkruid krijgt kennelijk meer dan genoeg mineralen binnen om hard te groeien en het waterpest niet. Daar ook Aarvederkruid dol is op voedselrijk water zal je het mineralen gehalte in de vijver omlaag moeten brengen. Dat kan door de uitstroom (afvoer waterplanten) op peil te houden en te voorkomen dat verse mineralen binnenkomen. Daar je geen folie hebt kan dat bij jouw zijn uit het grondwater (en daar doe je dus niets tegen). Andere bronnen zijn inwaaiend blad en vissenvoer.
Ruud
Wij vullen de vijver regelmatig bij met grondwater. Dus dat zou dan het probleem kunnen zijn. Heeft het dan zin om meer vissen in de vijver te zetten die planten eten? Er zitten nu o.a. rietvoorntjes en een graskaper in. Die vissen voerenn we niet bij.
Zoals hierboven al aangegeven heeft dat doek geen enkele zin.
Wanneer je verschillende soorten zuurstofplanten in je vijver aanbrengt blijft uiteindelijk diegene over die zich het best thuis voelt. Alle andere worden overwoekerd.
Oké, ik begrijp dat dat idee van worteldoek niet zal werken. Jammer het leek me zo'n goed plan :-(
Inmiddels hebben we de vijver bijna leeg en de planten grotendeels verwijderd. Tussen het aarvederkruid zitten ook takjes zoals op deze foto. Is dit ook aarverderkruid of misschien hoornblad of nog iets anders. Het voelt stevig aan. Als naalden van een dennenboom. Woekerd deze ook zo? (Ik heb geen nieuwe topic aangemaakt omdat ik dan misschien het hele verhaal moeten herhalen).
Dit is inderdaad hoornblad. Ook een woekeraar, maar een drijvende plant, die gemakkelijk te verwijderen is.