Dode vissen in de vijver - please help!

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 18/07/2011 - 20:58
mizzlin

Dode vissen in de vijver - please help!

Goedemiddag,

Wij zitten met een probleem waar wij niet uitkomen. Wij hebben een vijver van 8x3 meter 1,5 meter diep. Twee grote filterbakken, uv lampen en helder water. Er zwemmen 5 koi, 2 steuren en een hele dot goudvissen/windes en soortgenoten.

Nu vinden wij al anderhalve maand ongeveer om de dag 1 dode vis in de vijver. Het is twee keer een week rustig geweest en daarna begon het weer. Het is altijd één goudvis en meestal een witte. Aan de buitenkant is niets aan de vis te zien. De watertesten geven een super kwaliteit water aan. Wij zijn van mening dat wanneer het water niet goed zou zijn we niet om de dag een vis maar in een keer meerder vissen zouden vinden.

Over de vijver was een net gespannen, ook toen gingen ze dood. Voor ons plezier hebben we hoog draden gespannen tegen reigers dus het zouden katten kunnen zijn maar dan zouden ze óf beschadigd of eruit gevist zijn.
Wie weet wat er kan zijn? De vinnen zijn niet aangevreten, de vissen zijn niet opgezet, niet beschadigd, de schubben staan niet uit.

Please, hebben jullie / heeft u suggesties wat we kunnen doen om erachter te komen?

Met vriendelijke groet, Linda

ma, 18/07/2011 - 21:37
mizzlin

Doen we en ze gedragen zich prima! Zwemmen actief rond, eten goed. Springen niet, flitsen niet, schuren niet langs de wand. Ineens ligt er een dode vis, uit het niets. Het is ons echt een raadsel.

do, 21/07/2011 - 21:24
JeffJoep

Had vorige week ook een dode vis, erg jammer was de mooiste van de vijver.

Las hiervoor dat het kan komen door hevige regenval, hoe komt dat dan ?

Kan je daar nog wat aan doen ?

do, 21/07/2011 - 23:55
JeffJoep

Bedankt voor het antwoord

Zal het in de toekomst in de gaten houden.

vr, 22/07/2011 - 00:48
matje

Ik wil graag even een misverstand uit de weg helpen...

Regen zorgt niet voor een zuurstofdaling, juist een steiging.
Het probleem zit hem in onweersbuien, door een plotselinge daling van de luchtdruk zakt het zuurstof gehalte in het water. Vaak op warme dagen waar warm water al niet zo veel zuurstof heeft is dit extra erg, en zeker als er veel planten in de vijver staan, die verbuiken 's nachts ook zuurstof ipv dat ze het maken.

Wat goed hiertegen helpt is het plaatsen van een zuurstofpompje met een luchtsteen. En om volgende misverstanden te voorkomen:
Het pompje voegt geen zuurstof toe, water kan zuurstof alleen opnemen aan het oppervlak, maar waar een zuurstof pomp voor zorgt is beweging in het oppervlak, door de golfjes wordt het water oppervlak vergroot waaardoor er meer zuurstof opgenomen kan worden.

Steuren zijn erg gevoelig voor zuurstof tekort. Als je in je vijver een zuurstof tekort hebt dan zie je dit het eerst aan de steur, die komt naar de oppervlakte. Dus ik denk dat we zuurstof tekort kunnen uitsluiten.
Wat het wel is kan ook ik niet zeggen. Ik denk dat je het beste langs een koi specialist kunt gaan voor een onderzoekje, neem vooraf met de man contact op zodat je weet of hij een levende of een dode vis wilt onderzoeken. En wat van je water voor een test, zie dat als een second opinion, de man zal het sowieso wel willen meten denk ik.

ma, 25/07/2011 - 09:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Op dit moment heb ik hetzelfde, de ene naar de andere goudvis gaat naar de eeuwige jachtvelden ( zonder uitwendige ziekte-kenmerken ), ze liggen eerst op hun zijde en leven nog en daarna is het gedaan. Mij koi hebben nergens last van. Dit is voor mij de eerste keer in 30 jaar dat ik een vijver heb.
Het zal lastig zijn om op afstand hier een diagnose van vast te stellen.

Hans

ma, 25/07/2011 - 21:47
KRISTOFD

de huid is aangetast door parasieten door de koude winter is de slijmlaag op de huid van de vissen dunner en kunnen parasieten schade aanrichten. De vissen sterven dan meestal door inwendige ziekten door infecties opgelopen door parasieten die de overbrengers zijn.Uitwendige kenmerken zijn er weinig enkel dat de vissen in het begin gaan flitsen en schuren daarna gaat de kleur vooral op de rug vager worden en zal de vis zich gaan afzonderen. daarna zal de vis regelmatig blijven hangen in het water in een bepaalde kromme toestand waarna hij gaat sterven.dit kan enkele dagen duren. De vissen even in de gaten houden naar hun gedrag. In het voorjaar wat vijverzout toepassen kan al veel ellende besparen. Vijverzout zorgt ervoor dat de slijmlaag opnieuw wordt aangemaakt en dikker wordt. ik pas dit al meer dan 25 jaar toe in mijn vijver en bij andere mensen en met succes.

ma, 25/07/2011 - 21:54
JeffJoep

Wel toevallig
Zag vanmorgen in mijn vijver een vis die helemaal krom in het water lag.
Is een zilverwinde, hele vreemde houding.

Komt dit van de parasieten ?

Vijverzout wat is dat precies, kan je er ook gewoon zout ingooien ?

Heb geen zin meer om nog nieuwe vissen aan te schaffen dit jaar, het is een waardeloze zomer en we hebben bijna niet meer buiten gezeten. Straks een paar weken op vakantie en daarna is het al weer september.

Vraag me af en toe echt af waarvoor je al dat werk doet in de tuin, je kan er bijna niet van genieten door het slechte weer.

ma, 25/07/2011 - 22:59
matje

Vijverzout is inderdaad een optie,
al zou ik het niet aanraden om preventief te gebruiken.

Zout wordt met meer ziekten als medicijn gebruikt en jaarlijks
een preventieve behandeling kan een behandeling later in het seizoen
wanneer echt nodig zinloos maken door immuniteit.

voor welke soort zout zou je beter naar een koispecialist gaan,
volgens kan het ook met zeezout, maar precies weet ik het niet

wo, 27/07/2011 - 22:22
KRISTOFD

ik gebruik het jaarlijks preventief na de winter 2 tot 3 kg per 1000 l zou ik mee beginnen bij hogere concentratie zal je het water eventueel moeten verversen omdat hoge concentraties teveel gaan inwerken op de huid waardoor er verbranding kan optreden.(geen pekelharing van maken) het is grof vijverzout kan je normaal bij elke vijverspecialist kopen. Het zal een inwendige infectie zijn en meestal zijn parasieten de oorzaak. Komt ook meestal voor na strenge winters wanneer de vissen sterk verzwakt zijn. Er bestaat speciaal visvoer met daarin medicijnen(colombo) tegen parasieten waar ik goede resultaten mee heb.
immuniteit door zout nog nooit van gehoord. Zout prikkelt de huid van de vis waardoor de slijmlaag dikker wordt en parasieten kn niet tegen bep zout concentraties in het water terwijl het voor de vissen totaal onschadelijk is en het voorkomt infecties. Het is een goedkoop middeltje
dat al 10 tallen jaren en meer zelfs gekend is.

gewoon keukenzout zou ook kn al weet ik niet of ze daar nog andere stoffen aan toevoegen.

Onderwerp gesloten