Eenmalig veel dode vissen in de vijver.

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 24/05/2012 - 13:52
Draco

Eenmalig veel dode vissen in de vijver.

Gisterenmorgen trof ik 9 dode vissen in de vijver aan, 2 grote windes en 7 grondels. De vermoedelijke oorzaak is zuurstofgebrek. 's Nachts gaat bij ons de pomp voor de beekloop uit en vermoedelijk is het zuurstofgehalte kritisch geworden. Behalve de toegenomen consumptie door de vissen, speelt misschien ook mee het netto zuurstofverbruik in het donker van de onderwaterbegroeiing.
De meeste slachtoffers waren grondels, bodembewoners, terwijl windes waarschijnlijk de grootste zuurstofbehoefte hebben. Rosettes, zonnebaars en goudgraskarpers overleefden de minicatastrofe. De pomp draait nu continu en de afgelopen nacht leek met nog 1 dode grondel het evenwicht hersteld.

do, 24/05/2012 - 15:01
RdB

Heel vervelend! Een kenmerk van zuurstofarmoede is dat de nog levende vissen aan het oppervlak hangen, deden ze dat? Zo niet kan er dan ook sprake zijn van nitrietvergiftiging? Daar zijn Windes gevoelig voor, van grondels weet ik het niet.

Het zuurstofverbruik van onderwaterbegroeiing in het donker is
verwaarloosbaar.

Ruud

vr, 25/05/2012 - 03:09
Draco

De windes hielden zich niet aan de oppervlakte op, Ruud. De goudvoorns hangen daar wel geregeld voor een zonnebad. Ik zal morgen het water testen o.a. op nitriet. Tot nu was dit niet meetbaar en was het nitraatgehalte in de ordegrootte van 10 mg/L. De vissterfte lijkt tot stilstand te zijn gekomen nu de pomp sinds eergisteren continu draait (geen filtratie alleen circulatie). De dode vissen die in een gat in de tuin liggen in afwachting van mogelijke navolgers, trekken (aas)kevers aan, zwart met oranje vlekken. Enig idee welke soort het is? Zou het Necrophorus vespilloides kunnen zijn? Dan kan ik het begraven wel aan hun overlaten. Als ze er overdag nog zijn, zal ik proberen er een foto van te maken. Vandaag overigens ook nog een wespbok van de verdrinkingsdood in de regenton gered. Prachtig voorbeeld van mimicry.

vr, 25/05/2012 - 10:27
RdB

Dat kan heel goed. Let er eens op of de kever mijten bij zich draagt. Die vliegen met hem mee en leggen hun eitjes ook op het lijk. De larven leven van concurrerende aasvlieglarven. Zo beschermt de mijt de voedselvoorraad van de keverlarve en verzorgt de kever het transport van de imago's.

Ruud

vr, 25/05/2012 - 13:28
Draco

Vanmorgen waren de kevers verdwenen, anders had ik een foto genomen. Misschien keren ze vanavond terug? Ik heb vanmorgen de waterwaarden van de vijver gemeten. Nitraat of nitriet is niet aantoonbaar met een teststrip van de aquariumwinkel (eSHa). GH en KH zijn onwaarschijnlijk hoog op deze strip evenals de pH, maar de houdbaarheidsdatum is royaal overschreden, dus ik weet niet wat ik hieraan heb. Ik heb ook een merkloze testset met druppelflesjes, KH komt hierbij op 7, GH was op na druppel 7 (GH 7+), pH geeft bij deze test consequent een basische waarde van ca 8,5. De pH test ik bij voorkeur met indicatorstrookjes van Merck (universeel met 4 indicatoren en de ranges 0-7 en 7-14). Die zijn antiek maar met azijn of soda geven ze reële uitslagen. Voor het vijverwater meet ik een pH van 6,2-6,5. Het duurt alleen iets langer voor de uitslag stabiliseert.
Voor een ochtendmeting in water van ± 20°C lijkt me dit een normale waarde.

Onderwerp gesloten