filter verplaatsen
#1
vr, 30/06/2006 - 21:01
filter verplaatsen
Hallo, op dit moment heb ik een gewone opstelling, pomp in de vijver, druktfilter naast de vijver verscholen onder het groen
wat ik nu in gedachten had was het volgende, ik zou nl. de drukfilter willen verplaatsen naar m'n tuinhuis, maar dan komt het, hoe kan ik weten dat ik nog genoeg kracht ga overhebben van het stromende water dat terug in de vijver komt
want, de buis die ik zou moeten aansluiten totaan het tuinhuis zou zo'n 20 meter heen en weer moeten zijn met enkele keren 2meter naar omhoog
dan komt de vraag kan mijn pomp dat wel aan zo'n afstand, ik lees hier iets over opvoerhoogte van de pomp 2,2meter maar weet niet precies wat dat juist wil zeggen, wordt daarmee bedoelt dat de buis die tussen de pomp en het filter ligt maximum 2,2meter mag bedragen?
pomp is eentje van 2300 liter/uur dus de vijver is in iets meer als 1 uur door de pomp dus dat is normaal geen probleem
het komt er dus op neer of het mogelijk is om een 40 meter lange buis inclusief een 10-tal meter vertikaal (30 + 10 dus) aan te sluiten op m'n pomp en zodoende een evengrote druk te bekomen als nu
bedankt
Opvoer hoogte wil zeggen dat dit de werkelijke hoogte is wat de pomp het water kan opvoeren, zonder verliezen die er optreden.
Hier is de opvoerhoogte van belang en het aantal liters per minuut (debiet)van de pomp.
Je kunt er vanuit gaan dat er al een debiet verlies is van 1% op 1 meter tussen pomp en uitloop.
In uw geval betekent dit dus een verlies van 40%
Dat is nog maar het begin men dient weer rekening te houden met de diameter van de slang en bochten die er in zitten.
U mag dan nogmaals 5% per bocht rekenen die in het leiding werk verwerkt is, mochten dit 4 bochten zijn dan is dit 20%.
Tellen we het verlies van 40 erbij op 40 + 20=60% verlies aan debiet.
Diameter slang! hoe dunner de slang des te meer weerstand zo veel te meer minder water.
Een reken som zegt dan: dat debietwaarde (aantal liters p/m) gedeeld moet worden door de maximale opvoerhoogte.
Deze uitkomst wordt dan van de maximale opvoerhoogte afgetrokken, deze uitkomst wordt dan vermenigvuldigt met de uitkomst die we hebben gehaald door debiet en opvoerhoogte te delen. Deze uitkomst tellen we op bij de aantal meters die een verlies betekenen en de hoogte= uitkomst= + 40 + 20=
groet,
Sjuul
Ok, best dus gewoon zo laten
in het tuinhuis heb ik ook nog een waterpomp hangen die normaal dient om putwater op te pompen dus die kan wel wat aan? zou ik dit kunnen gebruiken?
wel zie ik dan de volgende problemen, geluidsoverlast en roest
Mag je voor mij doen ik houd je niet tegen, maar denk eraan dat dit energie vreters zijn en ze niet gemaakt zijn om kontinu te draaien.
Op het einde van het jaar krijg je de energie rekening gepresenteerd, en wat je moet bij betalen zal dan een zeer goede kwaliteit vijverpomp zijn.
Als ik goed begrijp is je vijver inhoud met pak hem beet 2500 liter?
groet,
idd de vijver is zo'n 2300 liter 0,75x1,50x2,00
overigens de pomp is zo'n 750W
wat op zich niet veel verbruikt volgens m'n nonkel
even berekend en zou op ongeveer 1 euro per dag komen...
Dat klopt niet Ab een verbruik van 750 watt aan 1 euro per dag.
Het is nogaltijd dat een energie faktuur aan het verbruik wordt berekend aan het aantal af genomen kilowatuur.
De energie-eenheid is------>1000 Wh = 1 kWh (KiloWattuur)
De Vermogens-eenheid is ------>1000 Watt = 1 kW (KiloWatt)
Een gemakkelijke vergelijking dan voor je.
Stel je hebt een pomp van 100 watt die tien uur gedraaid heeft, dan heeft de pomp op die tien uur dus 1000 watt verbruikt, wat dus neerkomt op 1 kWh (kilo Wattuur)
Dan ga ik nu jouw pomp erbij nemen van 750 watt, maar om het duidellijk te houden aan bovenstaande pomp geef ik die 1000 watt aan vermogen.
1000 watt ×10 uur = 10.000 watt en is dan 10 kWh (kilo Wattuur)
10 (kWh) - 1 (kWh)= 9 (kWh)
Om uit te rekenen wat de pomp dan kost zal je het tarief van de energie leverancier moeten weten p/uur.
0,35 eurocent × 10 = 3,50 euro
0,35 eurocent × 1 = 0,35 euro cent.
Maar de pomp draait 24 uur per dag 7 dagen lang = 24×7=168 uur.
Op een verbruik van 100 kWh kost je dat 35,00 euro.
heb ondertussen besloten die 750W pomp te laten voor wat ze is, en de buis die vanaf de vijver naar het tuinhuis loopt gewoon onder de grond te leggen, en waar ik dan een bocht moet maken om van rochting e veranderen, in één grote bocht te gaan ipv een bruuske bocht, en dit dus met de pomp van 2300
dan nog een ander vraagje, kan ik de stroom niet versterken door een soort opstelling te maken in het tuinhuis waar zich dan een 2de pomp bevindt die het afgezwakte water terug versterkt door de drukfilter stuurt?
reden van deze vraag is dat ik met een soort groot filterbak in m'n hoofd zit, die ga ik dan maken uit polyester, dus dan laat ik bovenaan het opgepompte water in de bak stromen, wat dan zo door het filtermateriaal gaat en onderaan de bak voorzie ik een aparete kamer met die 2de pomp waar het water wel inkan, zo stuurt die pomp het water door de drukfilter en terug de vijver in
of
zonder de drukfilter en rechstreeks vanaf die pomp in de filterbak, terug naar de vijver, maar dan heb ik wel geen uv lamp meer aangezien die in de drukfilter zit
zou dit gaan?
Volgens mij kan dat wel maar dan moeten de pompopbrengsten wel gelijk zijn. Anders loopt de boel over of juist helemaal leeg.
Je zou eigenlijk er voor moeten zorgen dat de eerste pomp de grootste is. Die moet het zware werk doen. De tussenbak moet wel een grote capaciteit hebben en een overloop beveiliging.
Als je de pomp en filter kwijt wilt, waarom maak je niet een put naast de vijver waar je het hele zaakje in doet. Stroom heb je al op die plek.
Dek het geheel af met vlonderplanken en je hebt weer een plekje erbij om van je vijver te genieten. 3 vliegen in een klap.