Gedrag vissen
#1
zo, 10/05/2009 - 00:26
Gedrag vissen
Hopelijk dat één van u het antwoord weet op wat er in onze vijver gaande is. Zal het hieronder uitleggen.
Tijdens de afgelopen winter hebben al onze windes op één na het lootje gelegd door het strenge weer. Bij andere familie gingen ze vanwege tuinverandering de vijver dichtgooien, de vissen uit deze vijver zijn ongeveer anderhalve week terug over gezet naar onze vijver. Ik weet niet wat voor soort vissen dit zijn, maar het zijn kleine oranje visjes van ongeveer 10 centimer groot. Ongeveer 15 stuks hebben we bij onze vijver ingezet.
Het probleem is dat deze kleinere vissen, +/- 15 stuks, nu de grotere vis 'plagen'. Ze zwemmen om de vis heen, lijken hem te prikken, laten hem een bepaalde kant op te zwemmen, ze proberen de winde onder de waterplanten te krijgen en duwen hem dan omhoog. Het lijkt wel of ze hem willen verdringen uit het territorium, maar ik heb eigenlijk geen idee wat hier aan de hand is!
Misschien dat één van u het weet! Heel erg bedankt alvast voor het reageren.
Is het toevallig geen paringsgedrag?
Zijn die kleine oranje visjes toevallig geen goudelritsen?
Misschien zijn ze zo geïnteresseerd in de winde omdat hij parasieten aan zich heeft hangen?
Waaraan merk je als een vis parasieten heeft?
De meeste kun je met het blote oog zien.
Ankerwormen, kieuwwormen, visluizen enz.
Er zijn ook parasieten die klein zijn maar toch uiterlijke kenmerken bij vissen geven zoals die die zogeheten witte stip veroorzaakt.
Behalve uiterlijk zichtbare kenmerken bij de vissen, merk je het ook vaak aan het gedrag.
De vissen schuren soms langs wanden en stenen of flitsen door het water om van de parasieten af te komen.
Vaak ook worden ze opgejaagd door andere vissen omdat deze de parasieten als lekker hapje zien.
Groet, Piet
Wij zitten met hetzelfde probleem. Dit is onze eerste vijver, sinds maart aangelegd. 2 van onze 5 Sarasa's hebben een beschadiging aan de rugvin en de ander heeft een duidelijke cirkelvorminge wond bij de rugvin. Nadat die met de cirkelvormige wond met de kop naar beneden ging hangen, hebben we de vis in een emmer apart gezet. Tot onze verbazing hangt nu vis nummer 2 met de kop naar beneden en wordt inderdaad nogal ruw verjaagd en aangeduwd door een van onze goudvissen.
Moet deze er nu ook uit of alles er weer in en de natuur zijn gang laten gaan, zoals ik iemand heb zien reageren ergens?
Wij hebben hetzelfde probleem.
Een shubunkin hangt al een paar weken regelmatig met zijn kop naar beneden in het water.
Sinds gisteren verstopt hij zich tussen de beplating. Wanneer hij ertussen uit komt, 'bestormen' de andere vissen m letterlijk met viertal gelijk!
De Shubunkin kan niet meer omhoog raken, ze duwen m op de bodem. Hij lag vanmorgen zelfs op zijn rug en de anderen duwen er maar bovenop ...
Parasieten kan het probleem dus zijn.
We gaven 'm een tweetal weken geleden reeds een zoutbad, maar zonder resultaat. Het ondersteboven-gedrag houdt aan.
De blauwwindes schieten ook regelmatig door het water, zijdelings. Allemaal een teken van parasieten?
HELP! Wat doen we eraan ?
Een zoutbad zal niet veel helpen als het werkelijk om parasieten gaat.
Dat verdikt alleen de slijmhuid maar waardoor ze er wellicht iets minder last van zullen hebben.
Parasieten kun je bestrijden met daarvoor bedoelde medicijnen. Dan moet je natuurlijk wel eerst laten onderzoeken of het parasieten zijn en vooral welke soort.
Je kunt het proberen met een breed werkend anti-infectie middel maar dat is geen garantie voor succes.
Succes, Piet
One KH waarde was 4 dus die hebben we vandaag aangevuld tot 7, hopen we. Volgens de gebruiksaanwijzing kunnen we dat pas over een paar weken merken?!/meten?!
De ene vis met de cirkelvormige wond naast de rugvin, die we zondag er uitgehaald hadden, is dood. De andere met alleen een beschadidgde vin krijgen we niet eens te pakken!
Vanmorgen ook een aantal algslierten uit de water gevist.....
Parasieten?!
Ja, onze goudwindes ''vliegen'' door het water, dat doen ze iet erger dan voorheen lijkt ons, maar de anderen zijn relatief zoals ze waren vanaf het begin. Het paaien?!? lijkt ook weer wat rustiger geworden, het water is ook niet zo warm natuurlijk nu.
Algslierten --> parasieten ? Wijst dit op parasieten? Onze vijver is overgoten van groene algenslierten! Dagelijks dienen we deze te verwijderen. De vissen raken er zelfs verstrikt in!
(jonge vijver - aug. 2008 - met filtersysteem sinds april dit jaar)
Nee, algen en parasieten hebben niet met elkaar te maken.
Overigens klopt het wel dat de Kh-waarde langzaam stijgt na gebruik van Kh+. Dat kan wel een week of 2 duren.
Als die vis met die plek overleden is, moet je er wel vanuit gaan dat het een ziekte is en dan zou ik de vijver toch maar gaan behandelen met een medicijn.
Tenzij het een beet was van een reiger maar die is daarentegen meestal weer niet rond van vorm.
Groet, Piet
De eene zegt dat je de filter best niet te vaak reinigt (kwestie van je goeie bacterien niet kwijt te raken) - de ander zegt, in het begin vaak, tot heel vaak! Indien nodig!
Onze filter staat er pas een anderhalve maand op nu en is al twee maal gereinigd (met uv-lamp trouwens en nog blijven de algen woekeren!?)
Is het toch nodig dan de filter in het begin heel vaak te reinigen, zodat de algengroei vermindert na een tijdje?
Graag enkele tips om onze vijver 'algenvrij' (of toch -minder) te krijgen aub?
Een biologisch filter hoeft niet zo vaak gereinigd te worden, ook en zeker niet in het begin. De opbouw van een goede bacteriecolonie in het filter duurt een poos en dat vele schoonmaken helpt er zeker niet bij.
Als je het filter regelmatig ontdoet van het grove vuil onderin en aan het filtermateriaal hangend, is het voldoende. De filtermaterialen zelf, zoals de filtermatten dienen meer als huisvesting voor de bacterien en niet zozeer als filter voor het grove vuil en draadalgen. Als dat een probleem is, kun je beter een voorfilter aanschaffen. Dergelijke materialen in het biologische filter mogen (moeten) dus best een vuile aanblik hebben.
Veel mensen maken ook de fout om hun filtermateriaal eens even lekker met schoon kraanwater schoon te spuiten, hetgeen eveneens slecht is voor de bacterien. Beter is om het materiaal uit te spoelen in een emmer vijverwater. (dit water uiteraard niet terug gooien in de vijver)
Groet, Piet
P.s. Een UV-lamp helpt niet tegen draadalgen!