GH - KH waarden

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 19/04/2012 - 14:34
hanziebar

GH - KH waarden

Ik heb een vraag over de GH- en KH-waarden. Zijn dit verbruiks -waarden of zijn dit waarden die -eens op orde- door de vijver op orde gehouden moeten kunnen worden?

Ik heb een vijver van ca 75 m2 en ongeveer 50 m3. De KH-waarde zit op 5 en de GH-waarde is niet meetbaar. Dit zie ik ook aan de waterplanten; deze zitten vol stof en verslijmen. In de vijver zwemmen ca 75 sluierstaarten en Sarasa's rond die het prima lijken te doen.

Op de vijver hangt een Biotec 36 Screenmatic filter met 80Watt Velda UVC lamp en in de vijver hangen 3 zuurstofstenen. Dit zorgt ervoor dat de vijver mooi helder is, maar nu zie ik dus ook dat planten bijna niet groeien; uitzondering zijn de lelies; die heb ik ieder jaar volop met prachtige bloemen!

Nu kan ik er natuurlijk van allerlei dure middeltjes in gaan gooien, het water verversen (wel wat veel...) of met calciumchloride een poging wagen.

Ik neig naar dit laatste, maar de vraag is of de GH- (en KH)waarde weer zullen dalen en of er enige voorspelling te maken is hoe snel dit proces zal verlopen...

Is er misschien iemand die mij kan helpen? Of wellicht iemand die kan verklaren waarom zuurstofplanten verslijmen en mijn lelies vrolijk doorgroeien?

do, 19/04/2012 - 16:31
Gert Bijvank

Voor mij herkenbaar , maar reden en oplossing?; ik houd mij aanbevolen.

do, 19/04/2012 - 20:45
RdB

U geeft denk ik het antwoord zelf al: ze zitten vol stof. Dan kunnen ze niet assimileren en gaan dus dood. Uit uw verhaal valt niet op te maken waar dit stof vandaan komt.

Ruud

do, 19/04/2012 - 23:17
Vincenso

Dit zijn problemen die ik vroeger ook wel gehad heb. Toen had ik ook filters en een uv lamp. Die filters werken zo goed dat je geen voedingstoffen overhoud, zodat er geen plant kan groeien. Als de GH waarde echt 0 is zal er ook geen plant groeien. De GH moet dus gewoon omhoog. Aangezien je nogal wat inhoud hebt kan dat niet met die normale GH+ potjes. Volgens mij kan het ook met koraalalgenkalk od stoffen. Het filter gewoon eens uitzetten: als je dat durft.
Er zullen wel anderen zijn dit kunnen aanvullen.

Zelf heb ik het probleem op een andere wijze aangepakt. Ik heb nu alles biologisch/natuurlijk zonder lampen en filterinstallaties. Maar dat kost wel veel ruimte voor natuurlijk filters.

vr, 20/04/2012 - 14:47
hanziebar

Hoi Ruud,

Ik woon pas 1 jaar in het huis waar ik nu ook de vijver bij heb, dus ik weet zelf ook niet waar dit stof vandaan komt. Het is HEEL fijn; zo fijn dat ik zelfs met het fijnmazigste netje niet alles van de grond gevist krijg; een bruine wolk en klein beetje afzetting in het netje is alles wat ik als resultaat overhoudt. Misschien dat het de restanten van dode alg zijn? Toen ik de vijver kreeg was het namelijk een groene erwtensoep...

Groeten Hans

vr, 20/04/2012 - 14:50
hanziebar

Hoi Vincenso,

Ik ben wel voornemens om uiteindelijk de vijver voor een deel vol te zetten met glanzend fonteinkruid, alleen is het dan wel van belang te weten of de GH waarde constant zal blijven dalen of dat de vijver dit zelf op niveau zou moeten kunnen houden.

Ik snap ook gewoon niet dat mijn lelies het prima doen, en de zuurstofplanten helemaal lijken te verslijmen...

Is het echt zo dat een filter zo goed kan werken dat deze alle voedingsstoffen uit een vijver kan filteren?

Groeten Hans

vr, 20/04/2012 - 15:48
RdB

Lijkt mij niet, een filter verwijdert zwevend vuil, voedingsstoffen zitten opgelost.

Ruud

vr, 20/04/2012 - 21:10
Tuinman66

Voor de groei van waterlelies is de waterkwaliteit van geen belang. Voor zuurstofplanten wel.
Fonteinkruid is misschien wel de beste maar naar mijn ervaring de moeilijkste zuurstofplant. De waterharheid moet voldoende hoog zijn of hij doet het niet.

Onderwerp gesloten