Groen vijverwater
#1
za, 14/05/2011 - 16:32
Groen vijverwater
Ik heb reeds een aantal jaren een vijver,na lange tijd zoeken heb ik sedert een drietal jaren een kraakheldere vijver (dit dank zij zwaar genoeg filtermateriaal + UV lamp).Een drietal weken geleden heb ik door omstandigheden de volledige vijver moeten leegmaken en uitkuisen.De vijver heeft een inhoud van 6000 L waarvan ik 4000 L vers kraantjeswater heb moeten toevoegen.Na vier weken begon het water groener en groener te worden ondanks dat de Uv lanmp brand en een week of 7 pas vernieuwd is.Zou dit kunnen komen door het uitzonderlijke weer en het aantal uren zon die we de laatste tijd gehad hebben?
Kan iemand mij helpen met raad?
Alvast bedankt!
door het schoonmaken/verversen zal het evenwicht verstoord zijn,een uv lamp dood trouwens alleen de alg de oorzaak is stiksofoverschot en dat los je er niet mee op.zodra je evenwicht weer hersteld is zal je water weer helder worden,dus lamp uit en laat de watervlooien de zweefalg opeten,je uv-lamp doodt niet alleen de alg maar ook alle nuttige organismen.
als je 1/3 van het oude vijverwater behoudt en de rest vers water zal dit goedkomen. Ik doe dit om de 4 tot 5 jaar omdat water kapot gaat vooral in kleinere vijvers. Als er voldoende planten en vooral zuurstofplanten in de vijver aanwezig zijn zal het water op een bepaald moment keren en van troebel water naar amber kleurig water veranderen. Vooral nu deze periode begint het water te bloeien met als gevolg groener water. Dus enkele weken geduld en het zal opnieuw helderder worden.
Nee dat is geen goed idee. Die preparaten zijn je reinste flauwekul die slechts bedoeld zijn geld uit je zak te kletsen.
Ruud
Ondertussen zijn we weeral een drietal weken verder en blijft de vijver nog altijd erwtensoep.Heb niet echt de indruk dat het water al iets of wat uitgeklaard is.Iemand enig idee hoelang ik nog geduld zou moeten uitoefenen voordat mijn water terug in evenwicht is of ben ik gewoon beter de vijver dicht te gooien en vogels beginnen te kweken (grapje hoor).
Kun je wat info geven over je vijver? Hoeveel vis, voer je wel/niet, hoeveel planten etc.? Veel/weinig zon, waait er veel/weinig stof in? Heb je na de vorige keer toch nog ingegrepen of juist niet? Dat soort zaken, want onze helderziendheid werkt zo slecht in erwtensoep...
Ruud
Er zitten vier karperachtigen in van ongeveer 40 cm en een achttal kleine goudvisjes plus twee steurtjes van circa 15 cm,de vijver heeft het meeste deel van de dag zonlicht vanacf een uur of vier staat hij in de schaduw.De vissen krijgen s'morgens en s'avonds een handje vol voer.Voordien heb ik altijd klaarhelder water gehad,maar doordat ik de lelie's gesplits had en terug hun manden opgevult met vijveraarde,zijn de grote vissen beginnen vroeten in de vijveraarde met alle gevolgen van dienst.Heb uiteindelijk de volledige vijver leeg gepompt en schoongemaakt.Nadien opgevult met 1/3 oud vijverwater en 2/3 nieuw kraantjeswater.Heb nieuwe zuurstofplanten zoals waterpest en hoornblad bijgezet(die lijken ook niet te groeien ondanks dat de dierenspeciaalzaak water goed bevonden heeft door middel van tests.UV lamp is ongeveer twee a drie maanden geleden vernieuwd.Ook heb ik gemerkt dat er veel algen op de waterval liggen (zie foto).Ben echt ver teneinde raad hoor.
Foto vijver
Tja, dit wordt geen mooi verhaal.... maar met mooie verhalen wordt uw vijver niet beter.
Om te beginnen met die baby steurtjes. Beseft u dat die baby's speciaal voer nodig hebben? En een zeer grote vijver? En geen waterplanten? En zeer zuiver en zuurstofrijk water? Steur is niet geschikt voor een (sier)vijver. Alleen met kunst en vliegwerk kun je ze enige tijd in leven houden. De kans dat ze opgroeien tot gezonde grote steuren is zelfs dan geheel nul, een volwassen steur is immers een zeevis en geen zoetwatervis! Al doe je je uiterste best, het houden van steuren wordt nooit meer dan veredelde dierenmishandeling.
https://tinyurl.com/y2htuxw3
https://tinyurl.com/yxko9s4s
Vier karperachtigen die tweemaal daags een handje te eten krijgen. Geen idee hoe groot uw handjes zijn maar het klinkt als erg veel. Bedenk dat ze onbeperkt door kunnen eten en het teveel onverteerd/half verteerd uitpoepen. Kijk dus eens op internet rond of u niet veel te veel geeft. Al het onverteerde voer wordt of door uw filter verwijdert of wordt alg.
https://tinyurl.com/y3tdl555
Vijveraarde: dit materiaal dient twee (verkeerde) doelen: u betaald voor die onzin (want dat is het). Da's de eerste keer verdienen. En daarna koopt u zich lam aan lapmiddeltjes tegen alg, Da's tweemaal verdienen. Deze rommel hoort in het geheel niet in enige vijver thuis! Ik hoop dat u er in geslaagd bent bij het schoonmaken van de vijver deze rommel weer te verwijderen. Bedenk dat uw karperachtigen woelers bij uitstek zijn en alle vijvergrond zullen blijven opwoelen, met groentensoep als resultaat. Voor die karpers zelf niet erg, die vinden dat prachtig, die leven het liefste in een groen modderbassin.
Wilt u uw planten vastzetten gebruik dan grof grind of desnoods vijversubstraat.
Die 8 goudvisjes zijn het minst erg voor een heldere vijver. Ook goudvissen zijn maar matig geschikt voor de vijver omdat ze echte karpers zijn en dol op wroeten.
Wat te doen...
Da's lastig met die twee steuren al zijn die mogelijk al dood of zullen dat binnenkort zijn.
Controleer de hoeveelheid voer van de vissen, zet in ieder geval niet nog meer vis uit.
Blijf veel filteren en reinig uw filter vaak, die rotzooi van die vijveraarde moet er uit.
Pas dan maken uw waterplanten weer wat kans, nu pakken de algen alle licht, zodra daar ook maar weinig verbetering in komt gaan de waterplanten de alg verslaan.
Zoals gezegd, geen mooi verhaal maar dat kon ik hier helaas ook echt niet van maken.
Succes,
Ruud
Hoi. Ik denk dat je weer opnieuw moet beginnen. Alles eruit, ook de steuren, nieuw water erin en meteen de (nieuwe) zuurstofplanten. Zet er ook genoeg glanzend fonteinkruid in. Als het water onder de 10 dhb is kun je bijmesten met Maerel. Verder niets erbij gooien. Succes ermee.
Anna
Alvast bedankt allemaal voor de goeie raad,ik hou jullie zeker en vast op de hoogte van het verdere verloop.
Heb eindelijk het probleem gevonden.
Heb een ingeboude uv-lamp in mijn hogedrukfilter,blijkbaar was er water binnengedrongen in het glazen omhulsel binnenin de filter,waardoor de lamp niet meer naar behoren kon funtioneren.Na lange tijd regelmatig het filtermateriaal te kuisen en extra zuurstofplanten te hebben
aangebracht,ben ik eindelijk van mijn groene erwtensoep verlost.
Iedereen bedankt voor de raad die jullie mij gegeven hebben.
THANKS !
Je ziet de vissen weer zwemmen.
dat ziet er weer heel wat beter uit!