groen water

24 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 20/12/2006 - 22:00
bekko

groen water

ik heb een koivijver van 10 kub en hij draai 3 maanden zonder filter en koi's.nu de laatste drie weken koi's gekocht 6 st en een steur van 60cm (spijt er van) en een grote 3 kamer filter (geschikt voor een koivijver tot 20 kub) en een uv lamp 55w met een pomp 14000 l/per uur. maar mijn water blijf groen. mijn water waarden is goed (getest digitaal) en alles nieuw. maar in mijn filter is nu alles groen. dus mijn vraag is kan ik nu al mijn filter schoonmaken ondanks ik net mijn filter start ivm bacterien en de kou.

groetjes john

wo, 20/12/2006 - 23:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste John.

Als ik het goed begrijp heb jij in het najaar (in Oktober) een Koi vijver gemaakt en het water is nu al groen?

Hoeveel en hoevaak geef jij je Koi vissen te eten?

Vaak wordt er teveel voer per keer gegeven wat vertroebeling van het water geef.
Wat een vis eet komt er ook weer uit.
Vaak wordt resterende voedsel wat de vissen NIET opeten niet uit de vijver verwijderd, wat vertroebeling van het water geef.

Tja en dan die steur.
Hoevaak hebben wij de mensen op dit forum niet gewaarschuwd om eerst INFORMATIE op te doen VOOR dat je een vis koopt.
De steur is nu de dupe van jou nalatigheid.

Over filters en pompen ga ik niet.
Daar kan Sjuul jou het beste over vertellen.

Succes!

do, 21/12/2006 - 09:20
Sjuul

Ik zie al een aantal fouten en ben je echt verkeerd bezig of ingelicht, dit gebeurt meestal bij mensen die pas beginnen met een vijver of wordt door de verkoper iets aangepraat om maar te kunnen verkopen..

Het is de tijd niet meer om vissen te kopen of te verkopen ook niet drie weken geleden, ivm met de winterperiode, ook niet als de vissen in verwarmd water hebben gezeten.

Tweede punt: jij hebt dus Koi gekocht en niet in Quarantaine gezet, een koi is vatbaar voor STRESS, dan mag je hopen dat de Koi geen ziekte gaan vertonen of verspreiden.

Derde punt: Als je geen planten in de vijver hebt kom je er niet onderuit om zonder filter te werken, want de Koi! komt ie weer kan niet tegen overdosis nitriet, en het aller belangrijkste ammoniak! want dat produceert een Koi veel, dat ligt wel aan de aantallen wat je hebt en de grootte van de koi.
Daarbij als je zonder planten en filter hebt gewerkt raakt de vijver niet in zijn biologisch evenwicht, wordt het een chemische put.
Dit verklaard ook voor een groot deel dat de vijver groen water heeft zelfs nu nog, algenbloei onstaat al door een voedseloverschot en andere zaken die niet door planten e.d worden opgenomen en weer omgezet worden om af te breken.

Vierde punt: Je zegt dat het water in orde is maar waarop is het water in orde en wat is getest, water heeft namelijk verschillende waarden, Gh, Kh, Ph, en bezit ook schadelijke stoffen nitriet, nitraat, ammonium, ammoniak.
Water kan niet in orde zijn als er met geen filter gewerkt is, en al helemaal niet na drie weken, want de waterwaarden kloppen Nu niet zelfs bij vijverhouders niet die planten hebben.
Als het water in orde was had je geen groen water, want groenwater laat geen licht door en brengt de stikstofkringloop in gevaar.

Vijfde punt: Het heeft nu geen zin om je filter te enten want je vijver is niet in biologisch evenwicht, enten versnelt de opbouw van het evenwicht. Er zijn voor de filter, en vijver bacteriën te krijgen, maar de voornaamste moeten uit de natuur komen en dat zijn de NITRIEFICERENDE bacteriën die komen van zelf in het filter (autotrofe). Je hebt ook nog de HETEROTROFE bacteriën dat zijn de ammonium omzetters, en die heb jij nu gekocht voor in het filter.
Nu zal het ammonium beperkt zijn in het water omdat de HETEROTROFE bacteriën deze stof opnemen.
Maar omdat je nu met een uv filter werkt die sterk genoeg is geef ik je de RAAD om de ammonium en nitriet waarde STERK in de gaten te HOUDEN, want meestal ontstaat door het wegvallen van de algen die AMMONIUM opnemen een Te HOOG Concentraat van Ammonium en daar na pas een te hooge NITRIET WAARDE. Want de HETEROTROFE bacteriën kunnen dat niet meer bij beenen.

zesde punt: Dat de filter groen is is afkomstig van afgestorven algen, deze verstoppen het filter en dien je deze schoon te maken net zolang de groene soep niet meer aanwezig is, doe dit wel met vijverwater en niet met kraanwater.

zevende punt en laatste. Je hebt een vijver inhoud van 10 Kub, filter van 20 kub is groot genoeg, en een pomp van 14000 l/u.
Het water zal nog lang genoeg groen blijven omdat de POMP aan een te HOOG DEBIET het water door de UV RAAST, er moet ook genoeg kontakttijd zijn van het water en de uv lamp om de algen te kunnen doden. Waarom 14000 liter per uur terwijl je maar 10000 liter water hebt? Je kunt volstaan met een pomp die 2500 liter per uur pompt, want de gehele vijver inhoud mag 1 keer per vier uur door het filter gaan, en wie zegt dat de UV filter dit debiet aan kan, die kan dat niet aan neem dat maar aan wat ik je zeg, ik werk ook met een UV filter van 55 watt en heb notabene 20000 liter water en het is niet groen.
Wil je snel helder water? haal dan nog maar een sterkere UV lamp en zet die achter de andere, of je verlaagt het debiet van de pomp.

Hier zul je het mee moeten doen en hoop ik dat het je iets duidelijker is, als je nog vragen hebt stel ze gerust.

succes,

Sjuul

do, 21/12/2006 - 17:29
anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb net een nieuwe testlab gekocht mijn waterwaarde nogmaals gemeten en de uitkomst
ph 8
gh 8
kh 6
nitrite 0
nitrate 0.5
ammonia 0

en het eten betreft, ze eten gewoon. ik geef ze een keer per dag op advies van de vijver specalist
en ik heb bij me uv een extra pijp geplaats zodat de helft langs de uv gaat en de andere helft direct naar me filter

en betreft de steur ik heb me laten informeren en ik heb me vijver zo gemaakt als ze me vertelde bij de vijver specialist met veel zuurstof en weinig hoeken er in en geheel leeg maar niet dat ze erg groot kunnen worden en dat elke vijver te klein voor ze zijn.

en ik neem aan dat ik toch goed zit voor info bij een vijver specalist.
helaas niet dus.

en kan ik dan mischien met een vijerstofzuiger de bodem niet schoonmaken of is dat nog te vroeg?

do, 21/12/2006 - 22:10
Urbain

John,

Bij temperaturen onder de 10°C vissen NIET voederen.
Het voederen van vissen bij temperaturen onder de 10°C kan catastrofale gevolgen hebben voor uw vissen. Sterfte ! Enkel boven de 10°C in het voorjaar terug voederen.

In de winterperiode nooit vissen uitzetten in de vijver ! Indien je toch in deze periode vissen aanschaft dan in een quarantainebak die binnen staat of verwarmd word. Het temperatuurverschil kan ziektes teweeg brengen of vissterfte.

Uw pomp is te zwaar. Rekening houdend met verlies, is een pomp van 4 à 5 m³/u voor uw vijver ideaal. Het water die opgepompt word splitsen zoals u doet is verkeerd. Kan enkel indien je een waterval hebt.
Het water die door uw UV-lamp gaat moet zeker door uw filter. De algen die door de UV zijn verbrand blijven dan achter in uw filter. In uw geval komen die terug in de vijver terecht.
Ik heb zelf een pomp van 7500l/u voor 24 m³ en een UV-lamp van 55 Watt (staat in de winterperiode altijd af) en die volstaat ruimschoots. Zeer helder water met een visbezetting van 23 koi (15 tot 70 cm) en 3 blauwwindes.

Aankoop van de steur is inderdaad een slechte aankoop op deze en andere sites reeeds tot vervelends toe gezegd.

Met een vijerstofzuiger de bodem schoonmaken lijkt me na 3 maanden nog niet echt nodig, en zeker niet in de winter want dat brengt stress teweeg bij uw vissen. Vissen moeten nu met rust gelaten worden.

Je hebt enkele beginnersfouten gemaakt en geluisterd naar de "vijverspecialist" die dus overduidelijk geen specialist is.
Lees de talrijke fourums erop na en je zal veel wijzer worden.
Nog veel succes met de hobby.

Groeten
Urbain

do, 21/12/2006 - 23:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

beste Urbain

de filter was compleet met uv en pomp. ze zeiden dat het niet kwaad kon, beter groter dan te klein.
en al het water kom door de filter, alleen een pijp er bij gezet zodat de water langzamer langs de uv gaat en daarna komen ze bij elkaar en gaat het door de filter heen.
maar me water komt nu langzaam heldere te worden.
en ik ben vanaf gisteren gestopt met voeren omdat het nu echt kouder wordt.
ik heb ook geen voer voor de steur erin gegooit en hij komt soms gewoon naar boven om te zoeken en precies waar ik hem altijd voer.
doe ik nou goed of moet ik die steur wel eten geven de winter door.
en op de bodem van de vijver kan ik niet zien of er rotzooi ligt door het groen maar met het net haal ik wel bladeren van de bodem ondanks ik een net heb gespannen vanaf het begin.

en ik denk dat ik zaterdag even ga kijken voor een pomp(4000l/uur)

alvast bedankt

gr john

vr, 22/12/2006 - 08:43
Sjuul

Een Steur moet gevoerd blijven worden in de winter, omdat een Steur zijn zuurstof uit het water haalt terwijl hij zwemt.
Doordat een Steur blijft zwemmen verbruikt hij energie, als de Steur stil gaat liggen stikt de Steur omdat ie geen zuurstof krijgt.
Een steur is geen VIS zo heeft een Steur geen zwemblaas en ook geen schubben, maar beenplaten.
De Steur is een bodem zwemmer en komt zelden aan de oppervlakte, uitzonderingen daar gelaten.
Een steur heeft ook speciaal Steur voer nodig en geen vissen voer.

Betreft de UV lamp! al het water zal er door moeten gaan en niet via een bypass werken, op deze wijze duurt het veel te lang om de algen te doden.
De pomp had ik al eerder vermeld is te zwaar, de filter is goed en groot genoeg, een filter mag eigenlijk net zo groot zijn als de vijver.
Een pomp wordt afgestemd op de water inhoud en niet op de filter inhoud.
Zo moet een filter straks ook zijn werk kunnen kunnen doen om het water te filteren, de beestjes die het werk moeten gaan verrichten zullen zich ook moeten kunnen settelen op een rustige manier.
Een pomp die te zwaar is is hetzelfde als een storm in een glas water.
Ik heb het al vaker gevraagd hiero en nooit een antwoord op gekregen, Waarom moet de totaale inhoud van de vijver binnen 1 á 2 uur rondgepompt worden - en de filter gepasseerd zijn?
Dus de stelregel dat door fatsoenlijke en bekwame vijvercentra's gegeven wordt dat het water 1 keer per 4 á 5 uur rondgepompt moet zijn is kwatsj.
En als ik het dan vraag aan de zogenaamde specialisten krijg je als antwoord het is beter, en waarom is het beter, ik wacht nu nog op het antwoord.
Dit heeft allemaal te maken met 1 groot doel de commerce die ermee gemoeid is, de fabrikant is er al 1 van, het moet nog sneller , meer vermogen en wattage en de rekening wordt gepresenteerd straks.
Hoe doen die mensen het dan wat niet met een filter en pomp werken? en alleen met waterplanten werken, hebben zij dan TURBO planten.
Of ik nu in gewone auto rijd of in een TDI- GTI, het scheelt allemaal in prijs en snelheid, maar voor de wet mag je toch maar 120 km p/uur rijden op de autosnelweg. Rijd men dan toch harder dan is dit niet beter voor de auto.

Sjuul.

vr, 22/12/2006 - 10:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag John in tegenstelling tot Sjuul geloof ik wel in je bypass, Sjuul heeft imho gelijk dat er teveel water door je uv gaat en dat los je op met jouw bypass. Wel kan het zijn dat er nog steeds te veel water doorheengaat omdat je een wel erg zware pomp hebt.

Dat de rest via de bypass direct je filter in gaat is niet erg.

En helaas die steur.... tsja je bent de zoveelste die terecht aanneemt dat een specialist het wel zal weten... kan je niets aan doen maar ik vind het schrijnend dat dat soort (kl..tzakken) niets om dieren geven en alleen om geld. Probeer desnoods iemand te vinden waar het beest wel tot zijn recht komt. Denk in het belang van de steur...

En laat je vooral niet ontmoedigen door een valse start waar je zelf niet veel aan kan doen. Het komt allemaal goed als je je er een beetje in gaat verdiepen, en dan zal je veel plezier hebben aan je vijver.

Succes Hans

vr, 22/12/2006 - 16:37
anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb net een pomp gekocht een oase aquamax eco 4000 (ivm energie zuinig) een hoop geld maar wel waard hoop ik. die ga ik morgen plaatsen en me bijpass afsluiten.
en hoveel moet ik die steur voeren per dag gewoon 1 keer per dag zoals ik altijd gedaan heb?
en kan het niet kwaad dat ik nu twee dagen niet gevoerd heb. (hij eet nog wel)
en als de steur ergens anders beter af is, kunnen ze hem ophalen. voor niets. maar als ik op marktplaats zie zijn er gekken die ze in de aquarium gooien.
of in een nog kleinere vijver.dan is hij bij mij beter af.
en zo als ik hier allemaal lees zijn ze nooit beter af.
en me koi's die zwemmen allemaal 20cm boven de oppervlakte ondanks mijn vijver 110 cm diep is. ze zijn wel heel rustig aan het rondzwemmen maar kom dat niet omdat ze honger hebben?
sorry dat ik veel vraag maar ik wil het ook leren en voor de belang van de vissen en steur.

alvast bedankt

gr john

vr, 22/12/2006 - 22:57
Urbain

John,

De aangekochte pomp is een goeie keuze. Je zal de "dure pomp" al vlug terug winnen qua energieverbruik en het zal ook wat rustiger worden in uw vijver (minder stroming van de retour) wat de koi te goede zal komen.

Je mag de steur verder blijven voeren zoals vroeger, maar op een plaats waar de koi momenteel niet komen. steurvoer is te eiweitrijk voor koi en de temperaturen zijn nu wel te laag om koi (vissen) te voeren.
Mijn koi liggen nu allemaal stil op het diepste punt van de vijver en zwemmen soms heel langzaam eens rond, die vragen nu echt niet om eten. Ze krijgen pas terug voer in het voorjaar wanneer de temperatuur boven de 10°c gaat.

Nog vragen ? Stel ze maar, daar is dit forum voor.

Groeten

Urbain

vr, 22/12/2006 - 23:50
anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb ook nog onderwater verlichting gezien en het lijk mij leuk om dat er in te plaatsen zo dat je ook s'avonds er van kan genieten. maar kan het kwaad voor de vissen of stoor ik ze hier te veel mee. ze staan dan van 17.00 tot 22.00 aan. als ik ze erin plaats.

gr john

za, 23/12/2006 - 08:36
Sjuul

Vissen stoppen van zelf met eten, en als ze ervan eten kan dat geen kwaad.
Eiwitten heeft een Koi juist nodig o.a voor de groei..
Dat jouw vissen boven zwemmen vind ik niet zo vreemd, ik zou ook blij zijn dat er eindelijk licht boven water komt.
De steur hoef je niet iedere dag te voeren in de winter, maar moet wel wekelijks gevoerd worden.

Vijver belichting is leuk - kunstmatig licht is onnatuurlijk, vissen moet je rust gunnen en niet het daglicht hiermee gaan verlengen.

Iedereen doet wat hij wil en wat men niet kan laten doet men toch.

za, 23/12/2006 - 11:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Urbain.

Welke idiote vijver specialist heeft jou verteld dat vissen niet gevoerd mogen worden onder de 10 graden omdat het catastrofale gevolgen zouden hebben voor de vissen?

Het is altijd nog, dat vissen VAN ZELF stoppen met eten als de temperatuur onder de 8 graden is.

En er is nog NOOIT een vis aan doodgegaan als een vis er zelf voor kies om op een bepaald temperatuur ZELF besluit te stoppen met eten.
Als een vis dat doet, geef je ze ook niets meer te eten tot in het voorjaar als de temperatuur weer boven de 8 graden is.

NIET EERDER, EN NIET LATER !

Dit is al vaak genoeg op dit forum medegedeeld.

Beste John.

Wat heb je aan onderwaterverlichting in je vijver?
Als je 's nachts wil gaan slapen zou je ook graag willen dat het licht uit is.
Gun je vissen de rust die zij nu enorm hard nodig hebben.
Stress die je dan oproept bij kunstmatige verlichting kan negatieve gevolgen hebben voor je vissen, met alle nare gevolgen van dien.
Je vissen zijn dan zichtbaar voor o.a. katten, reigers die je dan een heerlijk maaltje gun.
En John...als het straks vriest dat het kraakt en er lig een dik pak sneeuw en ijs op je vijver, heb je aan die kunstmatige verlichting toch niets.

Hou je vijver zo natuurlijk mogelijk en ga er geen dingen in plaatsen wat er in feite ook niet in hoord.

Zoals Sjuul al zei, en waar ik het zeker mee eens ben.

Iedereen doet toch wat hij/ zij wil, en wat men niet laten kan, doet men toch.

Voor deze mensen zou ik dan graag willen zeggen.
"Stel je vraag dan niet op dit forum, maar doe dan wat jij denkt wat goed is".

za, 23/12/2006 - 18:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb nog geen verlichting gekocht daarom vraag ik het ook. als ik in de winkel vraag, dan is het geen punt zolang ze maar de spullen kunnen verkopen.
dus nu weet ik het dat ik niet moet doen.
en nu weet ik het niet meer moet ik nu voeren of niet. ik ben nu al 3 dagen gestopt. ik heb maar weer voer erin gegooid en ze eten het zo snel op dat ze me vinger als voer aan zien.
en er wordt veel geklaagt dat ik als beginner veel fouten maakt,dus je ziet het hier komt het door.
en ik heb nu een lichter pomp(4000) er in gezet en aan gesloten. maar ik krijg heel weinig water in me fiter.een emer vullen van 5 liter met water duur 15 sec.dat is volgens mij ongeveer 1200 liter per uur. kan dat dan niet kwaad voor mijn uv lamp dat hij niet afgkoeld wordt of zo? en mijn bijpass is afgesloten met een kogelkraan. en me invoer is pvc 40 en me afvoer is met pvc 75 kan het daar aan liggen?

gr john

zo, 24/12/2006 - 11:57
Sjuul

John,

Het kan geen kwaad dat de vissen nu nog eten, ik kan niet de gedachten lezen waarom jouw vissen nu wel nog eten.
Het enige waar dat aan zou kunnen liggen is dat de vissen een achterstand aan het inhalen zijn, m.a.w. is de stofwisseling nog in volle gang bij de vissen.
Vissen maken zelf de slijmhuid aan die hen beschermt tegen parasieten e.d. dit vraagt energie van de vis. Ook kan je hieruit afleiden dat ze een extra vet reserve aan het op bouwen zijn. Daarbij moet je weten dat Koi altijd honger hebben ze hebben geen MAAG maar een darmstelsel, wat erin komt is er ook zo weer uit.

Zo gauw als de stofwisseling van de vissen omlaag gaat, gaan ze van zelf minder eten of stoppen ermee.
Het stoppen met voeren is lauter erop gebaseerd dat het voer blijft liggen, begint te schimmelen en tot het rottingsproces behoort.
Voer ze desnoods een twee keer per dag om de twee á drie dagen.
Voor de afwisseling kun je ze ook gedroogd bruin brood met wat honing erop geven, dit is een lekkernij en zitten er genoeg vitaminekes in. Gooi er geen hele snij brood in maar maak er kruimels van.

Dat je beginners fouten maakt overkomt iedereen die met een vijver begint, ik heb die ook gemaakt.
Ik klaag niet over jouw problemen, maar geef kritiek op jouw werkwijze en heb ik ook per aangehaald punt duidelijk uitgelegd, dit is geen afbrekende krietiek, maar een opbouwende kritiek die jij ter harte moet nemen en niet nogmaals in herhaling gaat vallen of weer dezelfde fout begaat. Het advies wat gegeven wordt is voor jou bestemd maar ook voor andere mensen die dit lezen die soort gelijk probleem hebben, daarom er dikwijls gezegd wordt kijk op dat of dat onderwerp.

Ik ben direct to the point, ik vermeld wat je fout hebt gedaan en meteen daarop de uitleg gebaseerd waarom het fout is. Mijn uitleg berust op het feit WAAROM dat het fout is.
ALs ik enkel had vermeld dat je pomp te zwaar is, enten van het filter geen nut heeft, nieuwe vijvers altijd groen worden enz, enz had je daar dan iets aan gehad?
Mijn opbouwende kritiek geeft je het voordeel van de t***el, zo ook de meningen of advies van Goudviskweker.

Nu je volgende vraag over de pomp/filter.
Nee dit kan geen kwaad voor de UV filter, zolang er water doorheen gaat.
De uitlaat van 75mm is goed maar de inlaat van 40mm is aan de kleine kant en denk ik dat dit te maken heeft met de aansluiting van de UV filter, die gaan meestal niet hoger dan 40mm.
Dan moet je niet gaan denken of meenen dat jouw nieuwe pomp effektief 4000 l/u pompt!?
De pomp geeft in BRUTO 4000 liter p/u maar niet in de praktijk, dit heeft te maken met de opvoerhoogte, de leiding verliezen, druk verliezen, aantal bochten, de afstand van de pomp t.o.v. van het filter en de uitlaat van het filter en de diameter van slang aansluitingen.
Normaliter wordt er van de contactijd uit gegaan (de contactijd is een bepaald watervolume dat nodig is om door het filter te gaan)
Vanaf het punt waar het water de filter binnen komt, en het punt waar het water de filter verlaat. De contactijd vanaf binnen stromen in het filter en uitstromen van het filter is 10 min.

Om uit te rekenen wat nu de netto opbrengst is van de pomp heb ik een aantal gegevens nodig van de pomp, opvoerhoogte (gebruiksaanwijzing) capaciteit l/u, aantal bochten verwerkt op het systeem, aantal meter(s) gebruikte leidingen.

groet,

Sjuul

zo, 24/12/2006 - 14:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

beste sjuul

de afstand van mijn vijver naar mijn filter is ver, ivm de filter in mijn schuur staat. ik heb er voor gebruikt 7m 40mm pijp
2x 40mm 45 graden bocht
9x 40mm 90 graden bocht
en mijn oude pomp capaciteit 14000 l/uur en de opvoer 4.70m en nu de nieuwe pomp staat op mijn gebruiksaanwijzing capaciteit 4000 l/uur en de opvoer hoogte is 1.70 m en deze pomp net nieuw gekocht( 239 euro gekost)
en mijn vijver is 3.60m x 3.60m x 60m diep en daarin de diepen gedeelte is 2m x 2m x 1.20m

en nu eten ze ook de voer van de steur op en hun eigen voer en ik heb gelezen op dit forum dat je ze ook kun voeren ivm een pvc pijp op de bodem. hoe werkt dit?

alvast bedankt

gr john

ma, 25/12/2006 - 12:14
Sjuul

Beste John,

Ik schrik hier van aan de hand van wat ik gezegd heb en berust op het feit dat de pomp van 14000 liter te zwaar zou zijn.
Nu blijkt dat jouw filter 7 meter verwijderd is vanaf de vijver?
Mijn antwoord heb ik al klaar liggen, maar zoals gezegd ga ik je de netto opbrengst uitrekenen van alle twee de pompen.

Als eertste moeten we het maximum pomp vermogen gaan delen door de opvoerhoogte.

De tweede berekening is de opvoerhoogte delen door het niveau verschil en wordt vermenigvuldigt met de effektieve wateropbrengst van de 1ste berekening.

Het niveau verschil kan het filter zijn, ten opzichte van de vijver..ik kan me geen beeld vormen hoe de filter is geplaatst, deze zou eerder hoger moeten staan dan de vijver ivm de terugloop naar de vijver. Ik neem hiervoor globaal 1 meter.

De derde berekening is de afstand, gegeven is dat per 1 meter wat afgelegd wordt een verlies is van 1 %, deze wordt dan weer in mindering gebracht op de tweede berekening.

De vierde berekening is het aantal bochten verwerkt in het systeem, gegeven is dat 1 bocht een verlies geeft van 5%

4000 ltr : 1.70= 2352 ltr/Meter
1.70 opvoerhoogte - 1.00 meter niveau verschil= 0,70 cm X 2352 eff. liter/meter = 1646 op 1 meter hoogte.
afstand in meters is 7 meter = 7%
1646 - 7%= 1530,78 liter effektief debiet.
aantal bochten 11 × 5% = 55%
liter effektief debiet=1530,78 - 55%= afgerond is dit 689 liter water NETTO p/uur de pomp nog geeft. Dit is een verlies van 3311 liter water. Betekent dat 10 kub water 1 keer per 14 uur wordt rondgepompt

De berekening van de 14000 liter pomp.

14000 : 4.70 = 2978 ltr/meter
4.70 - 1.00 = 3.70 × 2978 = 11018 effektief liters/meter.
7 meter afstand= 7% = 11018 - 7%= 10246
aantal bochten 11 × 5% = 55%
10246 - 55% = 4610 afgerond netto opbrengst.

Betekent dat 10 kub water 1 keer per 2 uur wordt rondgepompt.
Mijn antwoord lag al klaar had ik gezegd !

Ik weet niet welk merk drie kamer filter je gebruikt en hoe de opstelling is, maar aan de hand van jouw uitleg en de afstand van de filter denk ik maar ben niet zeker dat deze filter een gravity opstelling is? Als dit een gravity opstelling is van filter dan wordt er een verkeerde pomp gebruikt en dient een pomp gebruikt te worden voor droge opstelling en werkt deze filter dmv zwaartekracht.

Het voeren dmv een pvc pijp? via de pijp het voer naar de bodem laten zakken, de pijp moet juis lang genoeg zijn tot een cm boven de bodem gehouden worden, andere vissen hebben dan niet snel in de gaten dat er voer neer gelaten wordt.
Als de pijp niet lang genoeg is zien ze het voer naar beneden dwarrelen.

groet,

Sjuul

ma, 25/12/2006 - 13:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

beste sjuul

betreft mijn filtermerk ik weet het ook niet. het is een grote groene 3 kamer fiter, het is een filter van 1.70 x 75 x 95 hoog. in de eerste kamer heb ik 10 borstels en tweede kamer japanse maten en in de derde kamer bio ringen. en toen ik 14000 liter pomp er op had liep het water mooi door heen en nu krijg ik steeds minder water ik denk dat ik de oude pomp weer voorlopig aan sluit. want me water begon klein beetje helder te worden en inderdaad mijn afvoer heb een vrije loop omdat me fiter hoger staat. en ik voer me vissen gewoon door ik heb vanochtend voer gegeven omdat ze allemaal in een groep rond zwemmen aan de opervlakte. en zodra ze genoeg hebben dan zakken ze allemaal. alleen me steur zie ik niet meer. al vier dagen niet

prettige feestdagen allemaal
gr john

ma, 25/12/2006 - 17:51
Sjuul

Hoi John,

Zoals eerder vermeld antwoord lag klaar, sluit de 14000 liter pomp maar aan, tis niet anders dan dat ik kan vermelden en wist ik ook niet de opstelling.
Kun je een foto maken van de filter? of heeft de verkoper een website? hoogst waarschijnlijk heb je een grafity filter, dit kan niet anders zijn want je moet de filter hoger plaatsen dan dat de vijver ligt.

Aan de hand van mijn berekeningen kun je dus wel degelijk afleiden wat er gaande is. Maar betekent dat je een pomp moest hebben in droge opstelling die aan het filter wordt gemonteerd en niet in de vijver, want normaliter moest je dan gewerkt hebben met bodem drains.

Ivm de Steur en dan ga ik gissen zou het kunnen dat deze overleden is doordat deze te maken heeft gehad met een dwarsleasy, een dwarsleasy ontstaat wanneer de Steur te veel lucht heeft binnen gekregen en trekt dan krom. Soelaas, hulp en herstel hiervan zou binnen de 24 uur moeten gebeuren anders sterft de Steur onmiddelijk. Een ander probleem kan zijn dat de Steur zich ergens heeft vast gezwommen, een Steur kan bepaald niet tegen obstakels planten en of niveau verschillen, een Steur moet met zijn rondzwemmen geen enkel obstakel tegen komen anders raakt deze in paniek.
Wil ik het hiermee niet op de spits drijven, en hopen dat de Steur zich gewoon op de bodem begeeft waar hij zich ook behoort te geven.

groet,

Sjuul

ma, 25/12/2006 - 20:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik hoop ook dat hij rond zwem op de bodem en ik zal morgen proberen om een foto te maken en dan zal ik hem plaatsen. iedergeval allemaal bedankt en prettige feestdagen

gr john

wo, 27/12/2006 - 16:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

sjuul een mooie berekening heb jij ook zo'n mooie formule voor voor een pomp die water uit de vijver pompt en deze ook onder het water niveau terug stuurt?

do, 28/12/2006 - 08:18
Sjuul

Anoniem van 27-12-06, waar zit je op te fitten erg duidelijk ben je niet gezien je vraag stelling, maar ik kan me er wel iets bij denken.?.

Om het voor jou niet te moeilijk te maken zijn er in het vijver gebeuren met betrekking op de filtratie twee mogelijkheden, simpel uitgelegd het duw en trek systeem. Waarbij beide systeemen anders opgesteld dienen te worden, 1 boven de waterspiegel en het andere systeem gelijk met de waterspiegel en zijn het de filters die hier betrekking op hebben..

NATUURLIJK zijn er ook nog de drukfilters, die onder de waterspiegel werken en mogen niet te diep staan anders gaan ze lekken. Toch werken deze maar met 1 pomp die in het water staat.
En dan hebben we nog de nog de skimmer die onderwaterpeil staat.

Maar om dit topic niet uit zijn context te gaan halen, zal je duidelijker moeten zijn en een nieuw onderwerp moeten starten, want jouw vraag heeft totaal niets te maken waarmee John is begonnen.
Het is gemakkelijk om Anoniem te posten hier op het forum, en zou de Webmaster toch iets aan moeten gaan doen, om wild posten te voorkomen. Wil men mee praten OKE dan wel inloggen of de GUTS hebben om te registreren.

Sjuul

do, 28/12/2006 - 08:23
anoniem (anoniem geplaatst)

Zo gemakkelijk is dat je hoeft maar uit te loggen en hupsakee het antwoord is zo gemaakt.

groet,

Sjuul

vr, 29/12/2006 - 12:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sjuul jammer dat je zo moet reageren daar ik je berichten normaal allemaal lees

Onderwerp gesloten