Groene vijver
#1
ma, 01/06/2009 - 10:51
Groene vijver
Ik herhaal mijn vraag, ik had bericht verkeerd gezet
Alles speeld zich af in Hongarije Einde zomer lieten we een vijver graven 4op 6m ong ,folie ingelegd gevuld met grondwater, en nu in april enkele goudvissen en 2klein koi's ingezet, die doen het tot nu toe heel goed.Mijn vriend ging waterplanten halen in plaatselijke beeken, en in het tiszameer en 2 grote waterlelies gekocht. Het wemeld van de kikkers en we hebben er zelfs enkele kleine slangen in, maar nu komt het, het water ziet heel groen, moeten we daar iets aan doen , en wat,of kan dat geen kwaad?
Graag goed raad en tips a.u.b.Sorry we zijn op dat gebied leken.
alvast bedankt.
Waarschijnlijk heb je teveel voedingstoffen in het water waar de algen goed op kunnen groeien, grondwater bevat vaak veel meststoffen en is niet ideaal om een vijver mee te vullen. Het waterleven is zo te lezen goed in je vijver, echter brengt dit ook weer veel voedingstoffen voor de algen met zich mee (vervuiling door de uitwerpselen).
De zuurstofplanten groeien nu niet onder de beste omstandigheden omdat er weinig tot geen licht door je water zal komen door alle algen en de algen zullen ook het CO2 wegnemen dat essentieel is voor je waterplanten groei. Zorg ervoor dat je zuurstofplanten in ieder geval gaan groeien en dat je er genoeg hebt, je hebt er eigenlijk nooit te veel naar mijn mening. Plaats ze desnoods wat hoger in de vijver (op 1,5 meter zal er in jullie vijver helemaal geen licht meer zijn en zullen ze afsterven). Voordat je eventueel extra zuurstofplanten kunt plaatsen moet je eigenlijk het algenprobleem oplossen omdat in een groene vijver nieuwe zuurstofplanten slecht zullen aanslaan en ze waarschijnlijk zullen verslijmen. Ik weet niet of het mogelijk is om water uit de kraan te gebruiken in Hongarije (ivm chloor in het water) maar anders zou je een deel van het water kunnen verversen met kraanwater.
Verder zijn er ook een aantal middelen op de markt die helpen tegen zweefalgen, maar daar heb ik geen ervaring mee. Ook met een filter en/of UV-Lamp heb ik geen ervaring, maar daar is al wel het een en ander over geschreven op dit forum.
Indien je ook een ondieper gedeelte in je vijver hebt zou je wat oeverbeplanting kunnen plaatsen zoals kalmoes of waterlisse (die nemen veel voedingstoffen op, plaats echter geen lisdodde of riet die zullen door je vijverfolie boren en dus je vijver lek maken).
Verder zul je geduld moeten hebben bijna elke startende heeft last van algengroei doordat het natuurlijk evenwicht nog niet goed is. En met een vijver van jullie formaat en grondwater kan ik mij voorstellen dat het een tijdje zal duren.
Succes,
Groet,
Marion_N