groene vijver, welk middel?
#1
zo, 15/03/2009 - 16:28
groene vijver, welk middel?
hallo,
naar de lange vorst deze winter is de vijver helemaal groen geworden.
wij willen er een middeltje in doen maar weten niet welke goed is.
er zit een aqua speciaalzaak in de buurt daar hebben ze dat ook.
iemand hier ervaring mee?
mvg.
Lekker wachten wat de lente met zich meebrengt!
Niet meteen met alle soorten poeders en dingen erin gaan gooien!
Is het erwtesoep of Draadalg?
Ik zou aanraden om met een uvlamp eerst te werken,inderdaad is het gebruik van middeltjes een keuze die je daarna nog altijd kunt maken.Nog even geduld.
die algen groeien omdat er een overschot aan voedsel in het water zit,
als je de algen doodt dan blijf je toch met te veel voeding zitten.
algen leveren zuurstof,als je de algen doodt heb je dus meer kans op zuurstof gebrek,vergif(middeltje) in je vijver doen lijkt mij geen optie.
Je verpest er alleen nog meer het evenwicht mee,maar gezien de grote hoeveelheid chemicalien die je in een gemiddelde vijverwinkel ziet,zullen velen dat niet met mij eens zijn.
gr Dirk.
In één van mijn vijvertjes heb ik in het voorjaar ook veel alg. De vijver is ondiep en heeft redelijk wat planten in potten. Dat belast het water natuurlijk met organische stoffen. Ondiep betekent snel opwarmen en in combinatie met veel organische stoffen geeft dat in het voorjaar oa zweefalg. Ik los dat op door in april een keer met de dompelpomp de vijver gedeeltelijk leeg te pompen en ondertussen met de tuinslang de vijver nieuw water te geven. Ik laat dit zo doorlopen tot het water helamaal helder is. De overmaat aan organische stoffen is dan afgevoerd. De zuurstofplanten beginnen die tijd te groeien en gebruiken zo het voedsel in de vijver. Ik heb dan de rest van het jaar geen overmatige alggroei meer.
Ik dacht dat het aan mij lag, ook hier is de vijver BEHOORLIJK groen geworden. De folie is niet meer om aan te zien.
Kan de pomp met uv nu al aan of is het nog te koud
hallo allemaal,
de vijver is al heel iets lichter geworden maar haast niks...
we moeten er denk ik toch een uv-lamp opzetten.
de pomp hebben wij altijd aan staan. ook 's winters!
mvg.
Heej,
Onze vijver heeft ongeveer hetzelfde probleem. Het is zo groen als erwtensoep met maar een paar centimeter zicht. Het gaat om een vijver van ongeveer 9000L die ongeveer de halve dag vol in de zon ligt.
Eerdere pogingen het water helder te krijgen door de waterhardheid te verbeteren, een (groot) deel van het water te verversen en meer planten toe te voegen hebben geen baat gehad.
Nu moet hier verandering in komen. Echter het helemaal opnieuw inrichten van de vijver stuit tegen bezwaren van mijn kant, want er zwemmen nog vissen in (stuk of 10 shubunkins, 3 goudwindes). Ik weet niet wat ik daar mee kan doen, maar ze dood laten gaan is geen optie.
Nu mijn vraag, is een UV-lamp voldoende om de vijver weer helder te krijgen? Volgens mij hebben we alleen last van zweefalg. En zo ja, is deze UV-lamp goed te gebruiken in combinatie met een aantal vissen / planten?
Alvast bedankt!
Erik
hoi,
wij hebben dit nog steeds, maar we hadden pas een deel van het water verloren doordat het bovenaan de waterval er was overheen gegaan. we hebben die namelijk pas gemaakt.
hierdoor was ongv. 10 cm van het wateroppervlak weg. dit hebben we weer gevuld met gewoon water.
hij is nu een stukje helderder. gaan we toch proberen om half april als het iets warmer begint te worden de helft te verversen.
event. willen we dan ook een UV-lamp zelf maken. dit moet denk ik al en stuk helpen!
succes
Hallo,
Ook ik had draadalg in de vijver. Mijn vijver is 55 cm diep (3500 ltr), staat vrij veel in volle zon en er zitten 10 redelijk grote vissen in (15-20 cm) daarnaast heeft een goudkarper vorig jaar gejonkt en zwemmen er ook 40 kleine visjes bij....
Vorig jaar had ik zweefalg maar dat is weggegaan met vijverfilter (incl Bacterien en UV lamp) en zak gerststro in water hangen (heel natuurlijk!)
Dit jaar ben ik begonnen met aanzetten van vijverfilter, wat bacterien erbij en over de vijver heb ik ALGWEG gegoten en binnen mum van tijd was al het draadalg dood. Vissen zwemmen nog vrolijk rond, alle andere planten doen het nog prima (waaronder lelie) Dus werkt goed.
Alleen goed opletten dat er genoeg zuurstof d.m.v. pomp in water komt!
Succes
NB pillen e.d. in het water hebben bij mij helemaal niet gewerkt. Chemische middelen vind ik wat sneu voor me vissen
Groen vijverwater veroorzaakt door zweefalgen heeft altijd een oorzaak of een combinatie van oorzaken.
Meestal teveel voedingsstoffen, teveel vissen, te weinig planten, een slecht werkend biologisch filter, teveel zon, enz.
Het is beter om die oorzaak te achterhalen om de juiste maatregelen te kunnen treffen dan meteen met middeltjes te gaan werken.
Alleen als de planten het onderspit dreigen te delven vanwege de algen, dan zit er weinig anders op dan of helemaal schoonmaken of wél een middel gebruiken.
En geloof me, het is niet allemaal chemische troep wat er wordt verkocht aan middelen tegen algen. Tegenwoordig zijn er hele goede, veilige en biologische middelen tegen algen te krijgen.
Groetjes, schonevijver
Hallo,
Ik ben begonnen met een cementkuip en vond het heel leuk om verder te gaan met een vijver. ik heb een voorgevormde vijverbak van ongeveer 10000l. heb er verschillende planten in staan met aan de onderkant open, maar ook bij mij is hij helaas groen van kleur. heb denk ik zo'n 5 cm zicht.
Ik heb een goede pomp die 24u per dag aan staat.
Ik heb de vijverbak nu al ongeveer 3 jaar en ben al 3 jaar bezig om mijn vijver helder te krijgen. hij staat in de middaguren (dus de warmste tijd) in de zon. heb er gewone simpele goudvissen in zitten die vorig jaar toch kindjes hebben gekregen:S vraag mij niet waarom want vissen paren niet als het water niet in orde is. ook dit jaar flink aan het paren geweest.
Ik lees hier verschillende meningen over de poedertjes e.d. nou ik ben er ook achter dat deze dus niet werken.
een uv lamp heb ik niet dus daar kan ik niet over oordelen. moet je die in het water hangen of er boven? ik zou daar graag wat meer info over willen, want misschien is dat een optie om mijn vijver helder te krijgen.
Ook de vijver voor de helft leeghalen en weer met schoon water vullen doe ik elk jaar omdat dit voor mij toch gedeeltelijk mijn gewenste resultaten opleverd.
Nu heb ik hem vandaag weer half leeg gehaald en weer gevuld met water, maar het zal niet lang duren voordat het weer troebel wordt denk ik zo.
en als er guppies op komst zijn dan heb ik deze helaas verwijdert denk ik zo. maar dat is te overleven.
Ik hoop dat jullie mij dus wat kunnen uitleggen over de uv lamp.
Groetjes Mieke
Hallo Mieke, ik denk dat je even moet googlen of naar een vijvercentrum gaan om je te laten informeren hoe en wat uv lamp.
gr Albert
Hoi Mieke,
Vaak is de hoofdreden dat de vijver groen ziet zweefalg. Om dit te verhelpen een aantal opties:
1 Een koperlegering (ik zelf geen ervaring mee, erg slecht voor milieu en vis)
2 Gerststro kopen (ervaring mee, werkt wel netjes, milieu vriendelijk en simpel; je hangt zak in water)
3 Een UV lamp van meer dan 15 A voor een 10.000 liter vijver (met niet al te veel vis). Een UV lamp plaats je vóór je vijverfilter. Dus: pomp haalt water uit vijver, hiertussen plaats je UVlamp en water gaat verder naar vijverfilter, waarna het water in vijver komt.
Je vijverfilter barst van goede bacterieen die ook terecht komen in je vijver als je de UV lamp erna plaatst dood je deze allemaal.
Met draadalg heb ik minder ervaring, maar zoals gezegd bij ieder tuincentrum kan je milieu vriendelijke ALGWEG halen en dit over je vijver gieten. Veel draadalg gaat dan dood. Draadalg is op zich een goede plant die veel zuurstof geeft, alleen het kan de hele vijver laten dichtslibben, vandaar dat mensen het weg willen hebben.
Daarnaast zijn natuurlijk zuurstof planten belangrijk! en iets wat meer schaduw (dmv planten; hoge grassoorten of riet bv!) kan geen kwaad.
Succes
Bedankt voor de reacties!
Ik heb hulp ingeschakeld bij een van mijn familieleden, want ik zag het echt niet meer zitten. wij hebben het volgende gedaan..
(Bleek dat ik heel veel onderdelen niet had?!)
Heb de vijver helemaal leeg gehaald.
Alle planten verschoond;) dus al het zand en alg eraf gehaald.
de visjes netjes in een andere vijver geplaatst.
de hele vijverbak helemaal schoongeschrobt en opnieuw gevult met water.
in de winkel heb ik suptraat gehaald. (schijnt heel belangrijk te zijn?!)
Filter aangesloten(deze had ik ook niet).
Plantjes en visjes terug geplaats. nu binnen 2 dagen kan ik eindelijk mijn vissen weer zien:D en ik kan kijken tot op de bodem kijken:D
Jah het lijken blonde acties zo zie ik het althans zelf wel.
Ik heb 4 jaar geleden de vijver aangelegd samen met een toch wel ervaren persoon, maar het schijnt dat dit dus niet het geval is. Nu gelukkig samen met mijn oom alles weer helemaal tot op de puntjes uitgezocht en de spullen aangeschaft die dus al 4 jaar lang ontbraken.
Wil toch nog wel vermelden dat ik heel erg blij met jullie reacties maar dit uiteindelijk geen resultaten hadden opgeleverd als ik de benodigde materialen niet had gehad. nu heb ik deze wel en kan ik de tips misschien gebruiken voor als het dadelijk toch weer troebel begint te worden.
groetjes mieke