Help! Vissterfte...

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 26/08/2012 - 14:32
vachen

Help! Vissterfte...

Beste,

1 jaar geleden heb ik een woning aangekocht voorzien van een vijver (juli 2011), nogal verwaarloosd door de vorige eigenaars. Vijver zag groen met algen maar vissen leefden nog.

De filter hozelock 3500 met UV lamp en planten van toen heb ik gehouden, een lelie heb ik dit jaar aangekocht.

Ik heb de vijver voorzien van vers water, de nodige producten eraan toegevoegd zodat hij klaar was voor de vissen.

Dus zelf ben ik nog maar 1 jaar met de vijver bezig... Alles is nieuw voor mij.

Vorig jaar oktober (2011) was er plotselinge vissterfte opeens hielden alle vissen zich ronden de plantenbakken en zat geen leven meer in.
Voor dat ik het wist waren de vissen allemaal dood. Ik herinner met toen dat ze een witte slijmlaag overzich heen hadden en rode buik (leek op bloed onder de huid).

Nadien ververste ik het water opnieuw, al het nodige gedaan voor de nieuwe vissen die zich snel goed voelden in het water.
Toen ben ik meer de aandacht gaan verstigen op algenbestrijder en kwaliteit verbeteraars voor het water. Ook kocht ik sticks aan op waterkwaliteit op te meten.
Producten:
Tetra Pond Water Testen
Tetra Pond Algen Controle
Tetra Pond Water Verzorging
+ setje Aldi: - water conditioner - cleaner - verzorger.

Behandelingen toegepast volgens boekje.

De winter zijn we goed doorgekomen, in het voorjaar kocht ik mij een lelieplantje aan om de vissen van schaduw te voorzien.

2 Weken geleden was het enorm warm weer met veel zonneschijn (gedurende 7dagen na elkaar), alvlug merkte ik dat er iets mis was met de vissen.
Ze werden loom en er zat niet veel leven in ook voederen kon hun niks maken. 1 goudvis hield zich opvallend schuil opnieuw achter de plantenbakken.

Die heb ik eruit gehaald, verder plaatste ik een parasol voor de vissen omdat die lelie nog maar 2 blaadjes heeft en zo geen voldoende schaduw geeft voor de vissen de plant moet zich nog ontwikkelen.
Ook plaatste ik op mijn foteintje een sproeier zodat het water zuurstofrijker zou worden. Het water was niet warm.
De vis die ik appart gestoken heb in een emmer met methyleen blauw is na 2 dagen dood gegaan. Op zich niks te zien aan de vis zelf.

Na een aantal dagen te werken met de sproeier en parasol kwamen ze er doorheen. De vissen voelden zich weer goed in het water en aten volop.

Nu de warme periode achter de rug is dacht ik van laat ik de vijver nog maar eens ontsmetten met het methyleen blauw zodat er geen andere slachtoffers meer vallen.
Ik vulde het water wat bij zodat ook alle gootjes met groen afval ook zouden ontsmetten maar nu 2 weken later hebben de andere vissen de plaag er zijn er immers al 7 dood.

Ik weet niet meer wat te doen, waterwaarden zijn nogthans ok.

Wie kan me helpen, wie weet raad? Ik begrijp er niks meer van.
Zijn het de producten, de ligging van de vijver, mijn hozelock 3500 met UV lamp (manier van uitkuisen) of de groene tuin van de buur die het doen? Ik weet het niet.

Alvast bedankt voor je aandacht en tijd!

NB. Let op de randen van de vijver die bestaan uit een goot, die goot is steeds opnieuw een verzamelpunt voor groen slib,
dat vindt ik persoonlijk geen zicht en heb de goot uitgekuist en voorzien van witte keien. Maar dat is al 3 maand zo... Zou me sterk verwonderen dat het daaraan ligt.

https://tinyurl.com/yyeunkts (foto genomen in het begin vijver niet zo zuiver)
https://tinyurl.com/y29q8uqc
https://tinyurl.com/y6z6dzf5
https://tinyurl.com/y5fk6v6u

Help! Vissterfte...
zo, 26/08/2012 - 13:24
GreenConnection

Foto's gewoon hier plaatsen.

zo, 26/08/2012 - 14:45
birdwatcher

Citaat; 1 jaar geleden heb ik een woning aangekocht voorzien van een vijver (juli
2011), nogal verwaarloosd door de vorige eigenaars. Vijver zag groen met
algen maar vissen leefden nog.

Vindt je het zelf niet vreemd dat je na gebruik van allerlei middelen een probleem hebt,toen de vijver volgens jou verwaarloost was,waren de vissen dus gezond.
Stop nu eens met al die rommel en laat een natuurlijk evenwicht ontstaan en begin dan weer met vissen.
doe die lamp uit kost alleen stroom is verder nergens goed voor.

zo, 26/08/2012 - 14:51
vachen

Beste,

Dank voor je reactie, toch raar dat voor het gebruik van producten ook al een sterfte aanwezig was. Ergens vond ik het toch wel goed dat ik die producten heb toegediend je zag toch een evolutie met zweegalgen en draadalgen vanaf de vijverrand.

Groetjes

zo, 26/08/2012 - 15:06
birdwatcher

je denkt toch niet dat algen slecht voor je vissen zijn?
je middeltje doden de algen maar nemen niet de reden van de algengroei weg.
die algen groeien vanwege een hoog messtoffen gehalte,nu de algen dood zijn komen de voedingsstoffen uit die algen ook vrij,gevolg; helder water van slechte kwaliteit .

De meeste vissen met name Karper en Goudvis en ook Zeelt leven liever in groene soep dan in een kraakheldere vijver.
Wist je dat de Koi van origine uit China komt ze werden daar als voedsel gekweekt,het voordeel van kleurige koi ten opzichte van de gewone karper was dat ze veel beter zichtbaar waren in het troebele water van hun kweekvijvers.
De Japanners hebben er later een hobby van gemaakt

zo, 26/08/2012 - 15:21
vachen

De meeste vijvers die ik zie zijn toch kraakhelder, hoe krijgt men dan op een correcte manier helder water van uitstekende kwaliteit? Enkel door mijn hozelock filter dan? Of is het beter van een biologische filter aan te leggen met planten?

Je kan toch geen vijver houden waarbij je geen vis ziet?
Zie jij enig verband met het zonlicht of het eerdere symptoom van die ene vis?

Dank

zo, 26/08/2012 - 15:48
birdwatcher

Je kan toch geen vijver houden waarbij je geen vis ziet?

ja dat kan wel maar dat willen we niet,planten en nog eens planten die houden je vijver helder of je ze nu in een aparte moerasfiler plaatst of gewoon aan de vijverrand is om het even,dan een flinke lading zuurstofplanten erbij en je bent nooit geen toch al zinloze middeltje meer nodig.

ma, 27/08/2012 - 11:32
Jones

Ik had ooit een voorgevormde vijver met 10 goudvissen in.

Na verloop van tijd werd het water een groene soep en ik heb die goudvissen 3 jaar niet meer gezien. (Enkel wanneer ik ze eten gaf zag ik ze héél even)

Omdat ik het toch jammer vond dat ik ze niet zag ben ik begonnen met het water te verversen, een filter in te steken, planten in te steken, ...

Het resultaat is dat er nu nog 2 van de 10 overschieten :)
2 goudvissen gepakt door de reiger, 5 door ziekte en 1 omwille van onbekende redenen.

Dus zoals Birdwatcher zei soms is het beter gewoon de natuur zijn gang te laten gaan maar als je je dan toch wil beginnen 'moeien' probeer het dan direct goed te doen.

Het is de ultieme uitdaging om een natuurlijk evenwicht (tussen planten & vissen) te vinden in je vijver en zo toch helder water te hebben.

En als je ondanks al je inspanningen toch tijdelijk groen water hebt of algen, begin dan niet direct te panikeren. Het is géén ziekte he en zweefalgen zijn tenslotte meestal een teken van gezond water.

Onderwerp gesloten