hergebruik vijversubstraat zweefalg

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 20/04/2009 - 13:52
Chloë

hergebruik vijversubstraat zweefalg

Hallo,

We gaan een nieuwe vijver maken met een moerasfilter. We hebben nu al jaren een vijver, waarvan de eerste jaren er geen vissen in zaten en toen hadden we ook geen last van zweefalg. We hebben nu al een paar jaar last van zweefalg.

We hebben in de plantenbakken veel substraat gebruikt en dat willen we graag hergebruiken voor het moerasfilter. Zou dit een probleem kunnen opleveren in de nieuwe vijver?

Natuurlijk gaan we het eerst goed schoonmaken met gewoon leidingwater, maar omdat het toch geen glad oppervlak heeft, maak ik me hier wel een beetje zorgen over. Kunnen er na het schoonspoelen nog restjes aan blijven hangen?

Dezelfde vraag over de vijverplanten, kunnen we die na het verplanten en schoonspoelen ook weer gebruiken in de nieuwe vijver, nemen ze dan geen zweefalg mee?

ma, 20/04/2009 - 14:03
RdB

Al zou je uitsluitend steriele materialen gebruiken, zweefalg sporen zullen er binnen een paar minuten toch in terecht komen. Maak je dus geen zorgen als je wat oude algen meeneemt. Als je de oorzaak (overvoeding oftewel eutrofiering) wegneemt dan zal die geen kans meer maken, maar andersom, zolang de oorzaak blijft, zal de alg probleemloos terugkomen. Vandaar dat het zo leuk is anti-alg middeltjes te verkopen. Je kunt blijven verkopen!

Ruud

ma, 20/04/2009 - 23:36
schonevijver.nl

Het hergebruik van substraat kan prima hoor, geen probleem.
En net wat Ruud zegt, als je na het spoelen een beetje algen meeneemt, is niet erg.
Algen komen er toch wel, vooral in een nieuwe of nieuw gevulde vijver.
Hetzelfde geldt ook voor de planten.
De enige adviezen die ik je daar nog over kan geven zijn de volgende:
Zet ze wel zo snel mogelijk over in de nieuwe vijver dan lijden ze het minst.
Het is overigens wel een mooie gelegenheid om ze meteen te controleren, bij te snoeien en te verjongen door deling. Dan groeien ze straks ook weer sterker. Ook, als dat toch al moest, kun je de mandjes mooi van nieuwe vijveraarde of van mest voorzien als de planten in substraat staan.
Tot slot, als je het laatste jaar geen ziekte of parasieten hebt gehad, kun je ze zo overzetten. Als dat wel het geval is geweest, kun je ze beter een keer omspoelen in een emmer schoon water waarin een eetlepel keukenzout is opgelost, dat haalt de meeste ellende er dan wel uit.

Succes met de operatie, Schonevijver

di, 21/04/2009 - 10:01
birdwatcher

het is onzin om vijvermandjes te bemesten,het enige wat je hiermee bereikt
is algengroei.
gr Dirk.

do, 23/04/2009 - 03:33
schonevijver.nl

En dat vind ik nu weer onzin.
Zolang je maar zorgt dat er geen meststoffen vanuit de aarde, of aarde zelf in de vijver terechtkomen.
Op de juiste wijze bemesten dus.

Groet, Schonevijver

do, 23/04/2009 - 09:53
birdwatcher

planten nemen alleen opgeloste voedingsstoffen op.
denk je dat opgeloste voedingsstoffen in een vijvermandje blijven zitten?
gr Dirk. (Ruud lach je je al ziek?)

do, 23/04/2009 - 10:40
RdB

Kom niet meer bij! Straks komt er nog een briljant marketing expert op het idee een vijverplantenmest te verkopen dat geen algengroei stimuleert!

Ruud

do, 23/04/2009 - 13:36
schonevijver.nl

Zolang je blijft hangen in de oude 'vijverwetenschappen' en daarmee de vooruitgang volledig negeert kun je inderdaad naar hartelust lachen.
Er moeten immers ook nog mensen lachen om het idee dat de mens op de maan is geweest of dat er geen meststoffen voor vijverplanten zijn die géén algen veroorzaken mits goed toegediend of dat er geen ongevaarlijke, niet giftige middelen bestaan tegen algen in de vijver, enz, enz, enz ..... ;)
Dus ik kan me heel goed voorstellen dat jullie sceptisch zijn.
Toch wil ik jullie adviseren om er eens een goed boek over te lezen, neem bijvoorbeeld eens een boek van Philip Swindells.
Ik geloof dat die man, en ondergetekende waarschijnlijk ook, meer ervaring heeft met vijvers, producten voor vijvers en alles dat daar bij komt kijken, dan jullie.

Gelukkig zijn de armen van geest, in dit geval de behoudenden onder ons ook.

Oh, voor ik het vergeet heb ik nog een tip.
Als jullie waterlelies hebben...... vooral níet bemesten hoor!
Rapporteer me aan het eind van het seizoen maar hoe het met ze gaat, okay?
:D

Groet, schonevijver

do, 23/04/2009 - 15:10
birdwatcher

ik denk inderdaad dat jij als handelaar in deze producten meer ervaring hiermee hebt.
Gr Dirk.

do, 23/04/2009 - 20:51
schonevijver.nl

Dat heb ik inderdaad.....
Maar als ik alleen handelaar zou zijn, zou deze lullige opmerking gerechtvaardigd zijn.
Je zou je alleen eens moeten afvragen waarom ik dan niet te pas en te onpas mijn eigen producten hier vermeld zoals anderen dat wel doen.

Maar goed, ik meende dat we hier met z'n allen zijn om beginners en mensen met een probleem een beetje te helpen.
Althans daarvoor zit ik hier al zul jij dat niet zonder meer van me aan willen nemen, vogelspottertje. :D
Iedereen geeft hier tips en adviezen en daar kun je best van mening over verschillen. Zelfs een hele discussie over een bepaald onderwerp over opzetten, ook daar ben ik niet te beroerd voor mits het maar op basis van argumenten is.
Verdachtmakingen, een anders integriteit in twijfel trekken en blijkbaar zonder enige wetenschap of kennis, een oordeel over zaken vellen gaat mij te ver en ik geloof ook niet dat de lezer van dit forum daarbij is gebaat.

Kortom, als jij/jullie vinden dat ik een verkeerd advies geef, dan hoor ik graag de argumenten waarom je het niet met me eens bent en niet alleen maar dat ik weer zo'n 'handelaartje' ben die zijn giftige, niet werkende troep aan de man wil brengen.
Ik zal omgekeerd ook niet nalaten om mijn argumenten of mijn visie te geven over uitlatingen van jou/jullie waar ik het niet mee eens ben.
Dan heeft de vraagsteller of lezer tenminste een keus.

Groet, Schonevijver

vr, 24/04/2009 - 00:42
RdB

't Was geenszins mijn bedoeling je te beledigen hoor en onze opmerkingen waren wellicht wat melig. Maar zoals birdwatcher al zei: planten kunnen uitsluitend vloeibaar voedsel opnemen. Dat betekent dat het voedsel in de vijveraarde eerst in oplssing moet gaan. Eenmaal in oplossing zal het ook naar het open water diffunderen en zowel gewenste waterplant als ongewenste waterplant (alg, althans een teveel hieraan is ongewenst) voeden. Algen leven van exact dezelfde voedingsstoffen als andere groene planten dus die profiteren altijd mee. Daar is niets behoudends aan.

Ruud

vr, 24/04/2009 - 11:57
birdwatcher

vogelspottertje,waarom ben ik daar niet zelf opgekomen,veel leuker als
birdwatcher.
gr Dirk.

vr, 24/04/2009 - 13:49
schonevijver.nl

@ Dirk
Ik vond hem zelf ook wel grappig, helemaal gezien bovenstaande discussie ;)

@ Ruud
Wat mij betreft, zand erover.

Over het bemesten van vijvermandjes.
Natuurlijk zal er wat meststof in het water terecht ko

Onderwerp gesloten