Hoe natuurlijke vijver cementeren en polyesteren
#1
do, 15/07/2010 - 00:28
Hoe natuurlijke vijver cementeren en polyesteren
We plannen een vijver in de tuin aan te leggen van aanzienlijke grootte. Dat is op zich niet zo een probleem, maar het wordt er één met nogal grillige vormen waardoor het gebruik van folie quasi onmogelijk wordt.
Er werd ons voorgesteld om de vijver dan te polyesteren omdat je dan vrij bent in de vorm die je kiest. Je zou dit zelf kunnen doen waardoor het relatief betaalbaar zou blijven.
Bij opzoekwerk op het internet vind je veel over het polyesteren van vijvers terug, maar het probleem (voor ons) is dat dit veelal over koi vijvers gaat.
Bij koivijvers kunnen de betonstenen makkelijk met een cementmengsel bezet worden alvorens er wordt gepolyesterd.
Hoe gaat dit echter te werk bij een vijver met natuurlijke vormen (dus niet recht op recht). Als je je vijver met schuine randen hebt uitgegraven, hoe bezet je deze schuine randen dan met cement? Hoe bewerk je het zand alvorens je er het cementmengsel opstrijkt? Krijg je dit dan stevig genoeg om er nadien op te lopen zodat je het kan polyesteren?
Graag jullie ervaringen.
Alvast bedankt.
Mvg,
Tijs De Clercq
Over dat polyesteren heb ik ooit een mooi artikel gelezen. In grote lijnen kwam het erop neer dat je daar best zelf niet aan begint, maar dat beter overlaat aan gespecialiseerde firma's. Als zo'n firma dat doet, krijg je ook garantie. 't Is maar een tip.
Ik heb dit onlangs gedaan, in het kort mijn bevindingen en hierna wat foto's zodat je de evolutie kan zien. Het water zit er nog maar in sinds gisteren...
Zoals je ziet is die bij ons ook een vrije vorm, kronkelige rivier met aan beide uiteinden een druppelvorm, achteraan voor de moeraszone, lengte ongeveer een 30 meter.
Ik moet wel zeggen dat mijn vader ervaring heeft met polysteren en dat ikzelf een cursus ben gaan volgen ( als U in België woont er is hier een firma die dit doet, 1 avond ong. 3 uur voor de basisprincipes .
Het graafwerk is samen met de tuinarchitect gedaan, laat zeker een kraan komen als je een grote vijver wenst te maken. Om een idee te geven bij ons twee volle werkdagen met drie personen, 1 kraan ( 2.5ton ) en één traktor.
Uw mal is cruciaal, hoe gladder je afwerking, hoe gladder de afwerking van de polyster. Mengsel hebben wij laten komen met een betonmolen ( 6 kuub ), kies voor speciaal mengsel dat men gebruikt om muren te egaliseren ( kan dus 90 graden aan , dikte minstens 8 cm. Deze mal is dan uw basis, het is de polyester die dan voor de stevigheid zal zorgen. Mengsel kan rechtstreeks in het zand ( bij onze grond was dat geen probleem, is geen zandgrond )
Glasvezelmatten 2 x 350gr en kies een coating geschikt voor vijverleven.
Mijn advies, ga zeker eens spreken met firma's die dit doen, die helpen graag en ze leveren je alle benodigde materiaal.
Bruno
de graafwerken, je ziet hou rekening dat je de totale tuin gaat mogen heraanleggen
de mal
klaar met polyesteren en coating
volgelopen met water na bijna twee dagen en één nacht
Hey,
Alvast bedankt voor je berichtje. Ik zou niet durven zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben op het vlak van polyesteren, maar geheel onhandig ben ik ook niet en ik heb in het verleden reeds kleinere polyesterprojectjes gedaan
Het is leuk en vooral interessant hoe je je vijver hebt opgebouwd. Het ziet er alvast piekfijn uit.
Ik wist niet dat je 8cm van die 'moortelspecie' moest gebruiken. Das al een grote hoeveelheid, vind ik.
Ik ben mij er van bewust dat er firma's zijn die dit komen doen, maar het probleem is dat ik m'n hart vasthoud wat het projectje dat we in het achterhoofd hebben, ons zou kosten.
Het is om de kostprijs te drukken dat we zouden opteren om het zelf te doen.
Er zijn ook firma's die alle materialen leveren zodat je het zelf kan doen. Misschien is dat een optie
Hoe dan ook, meer ervaringen zijn steeds welkom!
Mvg,
Tijs