ijs op vijver
#1
za, 22/12/2007 - 01:13
ijs op vijver
Mijn vissen lagen lekker op de bodem rustig en stil 1.10 diep
Ik denk dat is goed
Nu is het water bevroren met een groot wak 1vierkantemeter
De kleinere vissen +/_ 10 liggen er nog
5 grote (30/40cm) zijn aan het zwerven net onder het ijs
is dat normaal
,Beter je pomp laten draaien was het niet bevroren.Of je had een zuurstofsteentje en ijsvrijhouder kunnen gebruiken.Het ijs zeker niet kapot kloppen.Voor de rest afwachten,volgende week vriest het niet meer,dan kun je een ijsvrijhouder plaatsen.De vissen zullen niet sterven hoor.
Dit is heel normaal. Sommige van mijn vissen zwemmen heeeeel rustig rond, anderen blijven liggen op het laagste punt van de vijver. U hoeft zich geen zorgen te maken.
groeten.
@Fjgk
Mijn pomp gaat nooit uit en ik heb 2 borrelsteentjes in de vijver en toch zijn er maar 2 wakken van ± 0,5 m Ø boven de borrelsteentjes. De vijver heeft een opp van 25m².
groeten
Zolang het nog niet extreem vriest is dit normaal.
Ik heb zojuist mijn watertemperatuur gemeten.
Het vijverwater is iets warmer dan de buitentemperatuur.
Dat zou kunnen duiden waarom jou vissen aan het zwerven zijn.
Ongetwijfeld zijn ze nu een stuk trager dan in de zomer.
Hou het wel in de gaten.
Meningen zullen verdeeld zijn, normaal vind ik dit niet..
Grotere vissen gebruiken (veel) meer zuurstof dan kleinere vissen..hoewel koudwater sneller zuurstof opneemt/bevat dan warm water! kan een bevroren vijver geen zuurstof opnemen, ook al zit er een wak in van 1m², dit is afhankelijk van hoe groot het wateroppervlak is.
Vissen die boven komen zwemmen onder het ijs oppervlak en er langdurig verblijven kunnen schade oplopen aan de kieuwen, er gaan zich dan ijskristallen vormen tussen de kieuwen, sluiten dan niet meer en is dan ten dode opgeschreven.
Bij 0 graden wordt het bij deze temperatuur voor de vissen heel moeilijk te overleven. Op de kieuwmembramen ontstaan namelijk ijskristallen die hierop de zeer fijne cellen van de kieuwen vernietigen en is het het EINDE van de vis en vind je deze vast gevroren aan het wateroppervlak terug...,
Wanneer de kieuwen van een vis zijn aangetast zal deze problemen hebben/ondervinden met de ademhaling en naar het wateroppervlak komen om naar lucht te happen.
Hier hoort dan ook weer een beetje natuurkunde bij, water gaat bij een temperatuur van 4 °C uitzetten, de dichtheid van het water is dan het laagst, maar ook weer het zwaarst. Water van 0 °C zal bevriezen (ijs) heeft dan ook een veel lagere dichtheid dan het water wat zich eronder bevind.
Hierbij is het dus ook een risico wanneer de vissen zich onder het ijs oppervlak gaan begeven.
Het klopt wat Sjuul zegd.
Daar ben ik het zeker mee eens.
Vandaar dat ik zei: Zolang het nog niet EXTREEM VRIEST.
Dan zou het inderdaad niet goed zijn als vissen dan gaan zwerven.
Ook zei ik: Hou het in de gaten.