kapotte vijver

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 31/03/2006 - 14:37
Margaretha

kapotte vijver

Ben 3 dagen bezig geweest om mijn vijver in te graven. Vanmorgen is gebleken dat hij lek is! Nog maar half vol.! Kan iemand mij vertellen hoe ik erachter kom waar het lek precies zit en waarmee ik dat kan repareren?

vr, 31/03/2006 - 14:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als het een voorgevormde vijver is moet je hem eerst helemaal
leeghalen, verwijderen en op gazon o.i.d. weer vullen.
Bij het lek/de lekken stroomt het water er dan uit!
Gaatjes aftekenen met een stift en vervolgens aan de buitenkant
repareren met een polyesther reparatieset.
Te koop in de doe- het- zelf- winkel.
Succes !

za, 01/04/2006 - 15:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo

je moet het water in je vijver gewoon laten zakken als het stopt met zakken zit het lek op de hoogte van de water spiegel deze rand loop je helemaal na en bij rubberfollie kun je er ook een beetje aan trekken dan zal het gaatje iets duidelijker te zien zijn

za, 01/04/2006 - 15:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo lieve mensen, hartelijk dank voor jullie advies dat ik inmiddels heb opgevolgd. Heb de vijver gisteren leeggemaakt en eruitgehaald en op het gras gezet. Toen aan de buitenkant drooggemaakt en emmer voor emmer gevuld, telkens gekeken of ergens een lek zat. Nu is hij bijna vol en lekt (na 20 uur!) nog steeds niet! Aan de ene kant is dat verheugend maar als hij dus niet lek is, had ik me alle moeite kunnen besparen. Dan blijft de vraag: hoe kan er zomaar in 1 nacht 20 cm water verdwijnen? Het zou kunnen zijn dat de vijver zich heeft "gezet" omdat hij waarschijnlijk niet goed met zand was opgevuld aan de buitenkant (dat is het enige dat ik kan bedenken). Maar hij lag nog steeds vrij horizontaal nadat er zoveel water verdwenen was. Heeft iemand dit al eerder meegemaakt en kan dit raadsel voor mij oplossen?

za, 01/04/2006 - 16:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je geeft het zelf al aan "gezet".
Er is een volume in en buiten de vijver en dan heb je nog ééns het volume van de voorgevormde vijver zelf.
Bij het vervaardigen en samenstelling van materialen door de fabrikant zijn er weekmakers aan toegevoegd.

Nu had je de vijver geplaats en rondom met zand aangevuld en daarna de vijver gevuld.
De vijver moet voldoende kunnen uitzetten en hier werken temperatuur, zwaartekracht druk e.d aan mee.

Zou dit nu niet het geval zijn dan scheurt onmiddelijk de vijver.

Door de druk en gewicht van het water wat op de wanden wordt uitgeoefend zet de vijver uit. Tussen de vijver en het aangevulde zand bevindt zich lucht.
Als je goed hebt opgelet had je wellicht of heb je het misschien gezien dat het zand gezakt was kan niet anders.

Als het ware is de vijver gaan uitzetten tot overmaat van inhoud verder kon die niet meer uitzetten.
Dat ie vrij horizontaal lag kan best, maar is in de breedte gaan uitzetten.
Dit kun je gemakkelijk zelf testen, neem een plastic zak vul deze met zand, tot bovenaan vol.
Til de zak op en je gaat merken dat er rek in het materiaal komt en er zand bij kan totdat de zak scheurt.

Als je nu de vijver terug gaat plaatsen en met zand aan gevuld hebt en er kan niets meer bij, maak dan het zand goed nat je zult zien dat het gaat zakken.
Het zand gaat nu alle richtingen uitlopen, blijf zand bijvullen zolang dat het blijft zakken en laat het bezinken.
Vul de vijver voor een kwart met water.

Kijk de dag erna of er zand bij kan of moet, en begin de vijver te vullen.
Hier door zal de vijver ook nog ééns vaster komen te liggen en voorkom je het grootste probleem dat ie na verloop van tijd gaat weg zakken.

succes

za, 01/04/2006 - 20:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het blijft voor mij toch een raadsel hoe (NA LEZING VAN DE VOORGAANDE BERICHTEN) in een nacht je vijver half leeg stroomt
terwijl er geen lek schijnt te zijn !)
Aanvulling op het bericht van Sjuul: Heel nuttige tips voor het ingraven van een vijver, maar het verklaart m.i. onvoldoende waarom je de HELFT van je water kwijtgeraakt bent.

za, 01/04/2006 - 23:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

In de 1ste post wordt vermeld voor de helft leeg gelopen, en in de twee post staat vermeld 20 cm.

Van de vermelding 20 cm ben ik uitgegaan.

Een andere verklaring heb ik niet, ofwel moet de vulslang in de vijver zijn blijven liggen en een lager punt had dan dat de vijver ligt en hierdoor de vijver is leeg gelopen als later de slang van de kraan was afgekoppeld.

Had er soms iemand grote dorst toevallig.

zo, 23/04/2006 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk is de vijver 'leeg' gelopen doordat er een kontakt was tussen het water en de omgeving buiten de vijver. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat beplanting o.i.d. over de rand heen hangt om de rand te verbergen.

Door capilaire werking ontstaat een sluipweg en kan het water uit de vijver worden 'gezogen'. Indien de hoogte toeneemt (doordat het waterpeil zakt) dan stabiliseert/stopt dit proces. Toegegeven 20 cm is veel maar het kan wel.

zo, 21/05/2006 - 23:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat wat anoniem verteld is om over na te denken. alle planten bij mij aan de vijver die in de vaste grond staan voed ik op die manier met de juiste hoeveelheid water een katoenen koort in het water hangen en naar de wortels van de beplanting voeren die daar aan de rand staan ideaal gebruik maken van deze hevel werking. maar dit is waarschijnlijk wel de rede dat de vijver bij de vrager leeg loopt er hangt een plant of meerdere in het water en gaan hevelen vooral gras is daar waarschijnlijk de dader.

ma, 22/05/2006 - 00:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo allemaal, nogmaals hartelijk dank voor jullie moeite om te helpen met mijn vijverprobleem.
Eerst even een misverstand uit de weg ruimen: de ene keer sprak ik over de "helft" en de 2e keer over 20 cm water dat in 1 nacht was verdwenen. Beiden kloppen (ongeveer) omdat mijn vijvertje maar 50 cm diep is! Ik heb er dan ook geen vissen in maar wel veel waterplanten (o.a. krabbescheer uit mijn oude vijver die nu al weer veel "kinderen"heeft) en onlangs kreeg ik kikkerdril van de groene kikker (uit de tuin van mijn zus).

Het probleem is opgelost: het moet gekomen zijn doordat er teveel ruimte in de grond zat, was opgevuld met graszoden. Achteraf helemaal verkeerd! Dus ik heb de vijver eruit gehaald, gedroogd, en toen langzaam gevuld en gekeken of hij ergens lek was. Gelukkig niet. Toen 3 dagen laten staan, weer leeggemaakt, gat voor de vijver ruimer uitgegraven, vijver er weer in, waterpas gezet en langzaam de buitenkant opgevuld en steeds water op het zand gespoten.

De volgende ochtend bleek alles o.k. te zijn (was al erg vroeg wakker van de spanning !). En nog steeds is alles hetzelfde. pffffffff had het niet nog eens kunnen doen, ben ook geen 18 meer.

Iedereen nogmaals heel veel dank !

vriendelijke groet,

Margaretha

Onderwerp gesloten