lassen van vijverfolie
#1
di, 16/12/2014 - 11:23
lassen van vijverfolie
gert bijvank, dank voor je reactie (webmaster : waarom is bericht gesloten waardoor niet rechtstreeks te antwoorden valt? - kom maar af en toe eens langs).
Heb folie van 1mm en idd dat doorbranden gebeurt wel eens. Moet zeggen, dat lassen valt eigenlijk wel tegen als je geen ervaring hebt, waardoor je fouten maakt en dat breekt je later erg zuur op. Water vindt z'n weg, tot soms grote ergernis, door 't minuscuulste gaatje. In 't begin hier en daar wat te snel lassen, folie net niet heet genoeg en de verbinding is niet goed (niet merkbaar). Is steeds balanceren tss net heet genoeg (zoniet verbinding niet voldoende goed) en net te veel (gat branden). Heb weken-lang (!), dagelijks (meermaals) vijver gevuld, geleegd (in waterput), gevuld, geleegd, telkens op zoek naar gaten. Op de duur is het overlapping op overlapping op ... Op 1 augustus begonnen en tot de laatste zachte dag in oktober bezig geweest.
Vijver is nu gevuld tot 15/20cm van de rand. Nu geen waterverlies meer, maar vanaf 't voorjaar verder testen hoe 't met de overlopen zit. Wil het nu niet uittesten, want indien gat, wordt het een modderbad onder de folie en werken in zo'n koud water laat 'k liever aan mij voorbij gaan.
Mits wat ervaring (vooral brede overlapping -ruim 10cm breed dichtlassen- en juiste lastemperatuur) moet het lassen van een vijverfolie haalbaar zijn voor zowat ieder handig mens (en vind het ook wel leuk werk).
Mocht 'k met de ervaring van deze vijver een nieuwe mogen lassen, dat zou nogal een verschil geven, daar ben 'k vrij zeker van.
Doorbranden met dikker folie gebeurt veel minder snel. Hierdoor kan het
oppervlak beter smelten , waarbij je bij het aanrollen ook ziet dat er
wat gesmolten PVC onder de overlap weggedrukt wordt. Zo zie je meteen ook
of ze goed aan elkaar gesmolten zijn.
Voor de rest: oefening baart kunst. Beter eerst bij een kennis helpen
aanleggen/ervaring opdoen en dan je eigen vijver maken :-)