Natuurlijke filter
#1
di, 26/05/2009 - 17:02
Natuurlijke filter
Ik heb een natuurlijke vijver (zonder folie) van 500m2, diepste punt 2,5 meter, ongeveer (1000 m3 bij hoogste peil, 750 m3 laagste peil). Het water is groen, maar ik heb al meer dan 10 jaar geen ziektes. (1/2 is in de zomer bedekt met waterlelies en diamantkruid, de rest is te diep). Vroeger op een helder vijvertje viel ik van de ene ziekte in de andere ellende. Wel helder water, maar toch regelmatig dode vis.
Ideaal zou zijn om het toch wat helderder te krijgen, en ik moet omwille van de overbevolking vanaf het einde van augustus beginnen te beluchten, dus pompen moet ik dan zowiezo.
Ik zou willen een natuurlijke filter aanleggen. Ik heb direct in de nabijheid een afgesloten gracht van 1,5 meter diep, 1,5 meter breed en 50 meter lang, die ik zou kunnen gebruiken om om te bouwen tot filter, anders gooi ik ze toch dicht, Op die manier zou ik ook het regenwater van een grote loods en van 2 huizen graag naar de vijver leiden. (de loods loopt er al een paar jaar in via buizen)
Iemand tips om die gracht om effectief te benutten?
Ik zou graag ook in de vijver op dagelijkse basis een paar m3 meter grondwater willen toepompen, maar het bevat veel ijzer. Kan ik dat ook bv. door zo'n natuurlijk filter jagen? Hoe voorkom ik dat er teveel ijzer in dat water komt (zet zich blijkbaar af op de kieuwen).
Het is een goed idee om van die gracht een moerasfilter of plantenfilter te maken. Vul hem op met een laag goedkoop grind van ongeveer een meter en dan de laatste 40-50 cm met substraat zoals lava of gletsjersteen en daarna vol zetten met moerasplanten.
je hebt dan een zeer krachtig en mooi uitziend natuurlijk filter, als is dan nog steeds wel aan de kleine kant voor zo'n grote vijver.
Als je in het grind/substraat drainage aanbrengt en van daaruit het water terugpompt naar je vijver, wordt je vijver voortdurend voorzien van gezuiverd en zuurstofrijk water. Wat ik hier beschrijf is het downflow-systeem (water er van boven in en van onder er weer uit)
Er is ook een upflow systeem met een soort onderkeldering maar dat lijkt me te kostbaar in dit geval.
Op mijn website staat een heel dossier over de aanleg van moerasfilters met alle opties en schema's erbij, bekijk het maar eens en als je er niet uit komt mail me maar.
Ik zou geen regenwater toevoeren naar de vijver want dat is te zacht en vaak te zuur. Ook moet moet je beducht zijn voor een enorme voedselverrijking van het water door de rommel en begroeiing in dakgoten, enz. Daardoor kun je veel algengroei krijgen.
Dan is het grondwater een betere optie. Je kunt het niet 'ontijzeren' maar erg schadelijk is het niet en het bruin trekt na verloop van tijd wel weg. Ook al omdat je planten redelijk veel ijzer opnemen.
Groet, Piet
Regenwater te zacht en te zuur?
Onzin dit is de manier om zo,n vijver helder te krijgen.
Hoemeer regenwater des te minder voeding dus ook minder algen.
Waterplanten nemen idd wel wat ijzer op maar dit is een sporeelement dus die opname zul je niets van merken,uitfilteren kan wel maar dan moet je eerst beluchten totdat al het gereduceerde ijzerroest weer vast is geworden welk je vervolgens uit kan filteren.
gr Dirk.
Zeker nog nooit een teststaafje in een regenton gehouden, Dirk?
En denk je niet dat er veel voedingsstoffen in zullen zitten als het afkomstig is van dakgoten vol met mos, bladafval en andere ingewaaide rommel?
Als het vanuit de hemel rechtstreeks in je vijver regent is er niets aan de hand maar ga je je hemelwaterafvoeren gebruiken om je vijver te vullen, krijg je toch echt een probleem.
Groet, Piet
nee dat heb ik idd nooit gedaan,maar waarom denk jij dat er mos in de goot groeit ipv andere planten,mos houdt niet van mest
wel heb ik al jaren de dakgoot op de vijver aangesloten,en heb ook zonder filter en uv een heldere vijver.
deze week zoveel water gehad dat de vissen bijna even de tuin in konden.
gr Dirk.
Misschien heb je geluk...... maar eerlijk gezegd geloof ik er niks van wat je zegt.
Mos houdt misschien niet van mest, kan best weet ik niet, maar IS mest (voor algen in de vijver welteverstaan) Ook afstervende deeltjes van de mossen komen uiteindelijk in je vijver terecht.
En dan hebben we het nog niet eens over bladafval en de andere rommel die doorgaans in dakgoten ligt. Ik denk bijvoorbeeld niet dat vissen het prettig vinden om in water te zitten dat vol zit met looizuur van eikenbladeren. Ik heb toevallig vanmiddag nog het water gemeten van een vijver van 1.750 kubieke meter met eiken erom heen..... Ph-waarde van 4 = ongeveer hetzelfde als Cola. Niet vreemd dat het een groot stinkend meer met dooie vissen was he? Daarbij geloof ik ook niet dat water afkomstig uit een zinken, of erger, een koperen dakgoot echt aan te bevelen is. Dan kunnen ze misschien inderdaad beter een ommetje door de tuin maken..... :)
Groet, Piet
Ik weet niet of mijn vraag op de juiste pagina staat,
Alles speeld zich af in Hongarije Einde zomer lieten we een vijver graven 4op 6m ong ,folie ingelegd gevuld met grondwater, en nu in april enkele goudvissen en 2klein koi's ingezet, die doen het tot nu toe heel goed.Mijn vriend ging waterplanten halen in plaatselijke beeken, en in het tiszameer en 2 grote waterlelies gekocht. Het wemeld van de kikkers en we hebben er zelfs enkele kleine slangen in, maar nu komt het, het water ziet heel groen, moeten we daar iets aan doen , en wat,of kan dat geen kwaad?
Sorry we zijn op dat gebied leken.
alvast bedankt.
Je vijver is nieuw en gevuld met mineraal tijk grondwater en ligt zo te zien de hele dag in de volle zon. Een mooi recept voor groen water. Echt kwaad kan het niet, het is alleen niet mooi. Naarmate de tijd verstrijkt zal het wel wat beter worden maar zorg wel voor wat schaduw.
Bijdrage aan eikenblad discussie: even mijn vijver nagemeten pH=6,1 (gemeten met geijkte pH-meter). Toch waait er veel eikenblad in. M.a.w. voor pH=4 moet er wel erg veel eikenblad in waaien. OOk de regenton komt op pH=6,0, ook niet erg zuur dus. Afgevallen blad zal niet veel voedingsstoffen bevatten, voornamelijk organische resten. Zelfs bladaarde (toch heel geconcentreerd bladafval) bevat maar weinig voeding. Dat zink en/of koper lijkt me dan een groter probleem mits er langdurig water in blijft staan. Een kort contact moment met zink lijkt mij evenmin erg kwaadaardig. Ook het gevaar van koper lijkt mij enigszins overdreven. Waterorganismen en vooral algen kunnen er weliswaar erg slecht tegen maar ik drink water uit koperen waterleidingen.
Ruud
Bij een te lage en of instabiele zuurgraad raken vissen gestresst, hun kieuwen en vinnen raken bloeddoorlopen en hun slijmhuid kan aangetast raken. Als vissen aan stress lijden worden ze snel ziek omdat het hun weerstand drastisch afneemt.
Uitgaande van een voor vissen neutrale ph van 7-8,5, lijkt er met een waarde van 6 niet zoveel aan de hand te zijn.
Och valt nog wel mee, denkt men dan, zich niet realiserende dat een ph van 6 al 10 keer zuurder is dan pH 7 en een pH van 5 al 100 keer zuurder.
Neem zelf eens letterlijk deze proef: Zet eens 3 dezelfde glazen op een rijtje en vul ze met kraanwater.
Voeg aan het 2e glas azijn toe tot je een ph van 6 krijgt en het 3e tot je een waarde van 5 hebt (jij hebt toch een geijkte ph-meter Bert?). Neem een flinke slok van elk glas, te beginnen bij glas no.1 en je zult heel goed begrijpen waarom 1 ph maakt wel degelijk verschil maakt voor de vissen in een aquarium of vijver.
Een hoge hardheid van het water vangt in het algemeen de dalingen en schommelingen van de ph waarde in het water op, vandaar mijn eerdere opmerking dat regenwater te zacht en te zuur is. En je hebt het zelf gemeten, die waarde van 6 in de regenton.
Voor wat betreft die voedingsstoffen: het gaat er niet om of mos en bladafval veel voedingsstoffen in zich hebben opgeslagen, maar dat het water/vijvertechnisch zelf voedingsstoffen zíjn. Dit plantaardig materiaal is (inderdaad) allemaal organisch afval dat wordt afgebroken door bacteriën in de vijver. Daarbij ontstaat CO2, met als gevolg…. Juist! Een nog lagere zuurgraad.
Eikeblad bevat daarbij ook nog eens looizuur en geeft dit af met ook een lagere ph tot gevolg.
Voor wat betreft de afgifte van metalen: Het gaat om de koper- en zinkoxide, de roest zeg maar, niet om de deeltjes van het metaal zelf. Door de zuurstof in de buitenlucht ontstaat er oxide in de dakgoten. In drinkwaterleidingen is de doorstroomsnelheid veel hoger en zit in het algemeen ook geen/weinig lucht met zuurstof. De binnenkant van je waterleiding zal ook niet veel oxide vertonen, als je tenminste een goede installateur hebt getroffen ;)
Het klopt helemaal dat metaaloxides goed zijn tegen algen, de meeste anti-algen producten zijn zelfs gemaakt op basis van koper- of zinkoxide, maar ook is het op langere termijn dodelijk voor alle vijverdieren. Dit omdat het wordt opgeslagen in hun weefsel. De ongewervelden, slakjes enz. gaan er het eerst aan dood. En die worden weer gegeten door vissen. Bij een contante toevoer van koper-of zinkoxide naar je vijver, raakt deze met alle het dierlijk leven dat erin zit gewoon langzaam maar zeker vergiftigd.
Groet, Piet
Vooreerst al bedankt voor de reacties.
Misschien even de focus heleggen naar die ziektes waar ik vooral problemen mee had in helder water. Nu in de erwtensoep al jaren geen enkel probleem. Nada. Als ik vroeger een koi in het heldere water zetten. Gegarandeerd prijs na een tijd. Goudvissen mankeerden niks. De kois, die stierven. Dat kleine heldere vijvertje heeft nog een tijd bestaan. Enkel regenwater, en zo groen als gras. De kleine kois die ik erop doortrok groeiden als kool. Geen ziektes.
Is groen water nu goed of slecht? (ik heb de indruk dat de mudpounds in Japan ook maar groene vijvers zijn.
Groen water is in het algemeen niet slecht voor de vissen.
Mensen vinden het niet zo mooi maar vissen hebben er weinig last van.
Het enige dat je in de gaten moet houden is dat door de vele zuurstof die algen produceren je zuurgraad niet uit de pas gaat lopen.
De koi is een karperachtige en die doen niets liever dan een beetje in de bodem wroeten op zoek naar wat eetbaars.
Een koi is dus eigenlijk ook gewoon een japans modderwatervarken ;) en kan best tegen een stootje. Helaas door al het gefok en omslachtige gedoe, worden ze bijna in een steriele omgeving gehouden en raken de bezitters al in paniek als er een kikker op de rand van de vijver komt zitten.
Maar het kan ook anders, zoek de website van freekvogelpuntenel maar eens op.
Groet, Piet
die geloof je wel?
Dirk.
Hoi Dirk, van Schonevijver z'n chemie heb ik geen hoge pet op maar dat een Koi zich beter voelt in een groene modderpoel dan in een steriel, continue gefilterd zwembadje ben ik onmiddelijk met hem eens. 't Is gewoon inderdaad een watervarken of hoe hij dat ook noemde, wroeten zit hem in z'n vissenbloed.
Ruud
Dirk kan het blijkbaar niet nalaten om cynisch te zijn....
jammer van zo'n jongen
:)
Ach, wat cynisme kan soms geen kwaad. Juist omdat dit een succesvol forum is trekt het regelmatig lieden aan die menen dat dit forum er slechts is om hun produkten (gelukkig meestal op slecht verkapte wijze) aan te prijzen. Gelukkig heeft hij een bovengemiddelde kennis van wilde planten, insecten en (uiteraard) vogels. Dat compenseert weer een heleboel! Ik waardeer zijn bijdragen in ieder geval ten zeerste, (de jouwe ook, hoor, al ga ik er soms tegenin, verschil van mening maakt het levendig!).
Ruud
ik weet ook dat een karper zich in voedingsrijk water prettig voelt.
de vetste karpers vangen we hier in de goorste stadsvijvers.
Groet Dirk.
Nou, een grouphug dan maar weer? :)
Groet, Piet