"natuurlijke" vijver
#1
di, 03/10/2006 - 22:48
"natuurlijke" vijver
Hallo allemaal. Ben hier nieuw en vind het heel interessant!
MAAR ...ik heb zelf een groot probleem!
een paar jaar geleden kochten wij een lap grond achter ons huis . Hier ligt een vijver op..allé , een modderpoel!
hij zou een 20 à25 jaar geleden uitgegraven zijn (2m diep) maar is nooit onderhouden. We hebben met een stok gemeten en ondervonden dat er toch zeker 1m slib in ligt.
De grond is niet speciaal gekocht voor de vijver... er lopen geitjes op .
Nu begin ik er wel aan te denken om er eventueel terug een "propere" vijver van te maken.
Er werd ons gezegd dat we er "cocoliet"= Franse benaming(met bacterien) moeten indoen...die zouden het slib doen verdwijnen en het water weer zuiver maken. Ik geloof daar niet direct in
DUS mijn vraag... wie heeft er tips ?;;
Vijver is ong 50m op50m , volledig omgeven door bomen (er ligt zelfs al een boom in!), er is geen elektriciteit aan vijver
zal proberen foto's te maken
groetjes
Suske
Hoi Suske,
Problemen zijn er om opgelost te worden en welkom op het forum.
Betreft je vraag over cocoliet, dit zijn geen bacteriën en zal ook het slib niet verwijderen, want dit produkt vormt zelf een sliblaag en komt tot bezinking op de bodem. Ze hebben je slecht of maar voor de helft geinformeerd.
Het is niet cocoliet maar cocolietenkrijt! het woord zegt het al, het is puur calciumcarbonaat. Waar is dit nu goed voor?
Stel dat de Kh waarde te laag is van het water, dan is dit produkt het cocolietenkrijt een uitstekend middel om de Kh omhoog te brengen.
Het is relatief goedkoop en heeft dezelfde werking als het produkt Maerl.
De karbonaathardheid (Kh) is een onderdeel van de totaale hardheid, karbonaat is een chemische verbinding tussen calcium en co2. De Co2 gebruiken de planten en hebben deze hard nodig, dus als de karbonaathardheid hoog genoeg is, dan is er een voorraad Co2 aanwezig.
Maar nu het volgende?
Zo'n grote vijver is natuurlijk geweldig, hoe groter de vijver hoe meer onderhoud, je ontkomt er niet aan want de vijver is omringd door bomen.
Het slib zal eruit moeten dat is een eerste vereiste hoe? op deze oppervlakte zal je de hulp moeten inroepen van een boer die met zijn gierton het slib afzuigt bijvoorbeeld.
Een vijver hebben is leuk, maar kan ook tegen werken ivm problemen die kunnen ontstaan.
Het is nu een grote modderpoel? dus weet je niet of er leven inzit, en je weet ook niet hoe de vijver straks evolueert als je de grote schoonmaak hebt gedaan.
Ik bedoel in het algemeen te verwoorden als je weinig of geen ervaring hebt in het vijver gebeuren, dan kan zo'n grote vijver een doorn in het oog zijn, denk hierbij aan de water planten die erin moeten, het water zelf, het onderhoud, de vissen e.d. meer.
Misschien kun je opteren om de vijver kleiner te maken, dat moet jezelf uitmaken.
Maar zet de in en outs voor jezelf ééns op papier! want het is niet gemakkelijk op zo'n grote vijver.
Ik heb nog niet alles vermeld maar tot zover beperk ik het dan ook.
Er zijn hier op het forum bekwame forummers die met raad en daad zullen bijstaan als je nog meer vragen hebt of iets niet begrijpt.
groet,
Sjuul
Bedankt Sjuul, ik heb er zelfs nog vergeten bij te melden dat de randen van de vijver "bewoond" zijn door muskusratten.
Ik zeg het nog eens , we kochten het stuk grond (1ha) niet voor die vijver , maar om onze dieren op te zetten.
Leven is er wel in..er zit karper op . Voelen zich heel goed in dat slib :-)
Een boer vinden zal niet zo moeilijk zijn , maar om tot bij de vijver te geraken, zal er eerst gekapt moeten worden!
In elk geval , bedankt en ik probeer alsnog foto's te nemen
Ons "vijverke" ligt in Beringen(Limburg)
Groetjes
Suske
Hallo Suske,amaai zeg dat is al een hele onderneming wat je daar tentoonstelt.Daar zou ik eerlijk gezegd niet graag aan beginnen.Die muskusratten alleen al is een pest,waarschijnlijk zijn de oevers van die vijver helemaal ondergraven.Ik neem dus aan dat er van het oorspronkelijke waternivo niet veel overblijft en vandaar dus dat je met zoveel slib zit.Het kan ook zijn dat er op die zandsteengronden ergens een scheur gekomen is in de ondergrond waaroor de vijver geen water meer houdt.Het is dus eigenlijk niet eens zeker of je die vijver wel in zen oorspronkelijke staat kan herstellen.