nieuwe vijver

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/07/2008 - 01:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

nieuwe vijver

hallo allemaal,

Sinds een maand heb ik mijn nieuw aangelegde vijver gevult staan met water. 8 mandjes met waterplanten en zuurstofplanten. Ook een filter met UV en pomp geplaatst die 5000 liter aankan. Verder nog een 2000 liter pomp met fonteintje. Op de pomp heb ik ook nog maar een luchtblazertje geplaatst.

De afgelopen week dan ook een aantal keer het water getest, PH-7,0 GH8,0 en KH8,0 volgens de testen ziet het er allemaal goed uit. Ik heb dan ook helemaal niets met het water gedaan verder. Ik ben dan ook vandaag maar 10 goudvisjes wezen kopen om te zien of deze zich al een beetje op hun gemak voelen. De vijver is helemaal helder nog steeds en de waterplanten groeien ook goed. Nu heb ik nog wel een aantal vragen hoe nu verder.

Vraag 1: Wannneer kan ik het filter het beste laten lopen, moet dit continue? Of kan ik hem overdag telkens een kwartier in elk uur laten aangaan? En s'nachts uit?

Vraag 2: Hoelang moet het water op goede waardes zijn om er ook andere vissen bij te zetten? Ik heb gehoort dat goudvissen wel veel kunnen hebben.

Vraag 3: Wat voor een andere vissen zijn ideaal om te houden in een vijver van +-3000 liter(80cm diep). Ik wil ook mooie planten in de vijver kunnen houden(deze staan wel in manden afgedekt met grind). Ik heb ook gelezen dat alleen goudvissen zich heel snel vermenigvuldigen.Ik denk zelf aan goudwindes. Wat voor een vissen maken een goede ballans?

Vraag 4: moet ik de goudvissen al snel voeren, of hier nog even mee wachten totdat ze gewent zijn?

Vraag 5: ik heb op het fontein (onder water) ook een aantal lampen geplaatst kan ik deze gewoon ook s'avonds tot een uur of 12 aanlaten?

met vriendelijke groeten martijn

zo, 06/07/2008 - 12:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Martijn.

Je ben onvoorbereid aan een vijver begonnen.
Je heb je nergens in verdiept op gebied van vijvers en vissenbestand.
En nu mogen wij je problemen oplossen.

Ik bedoel het niet negatief.
Maar het is wel heel onverstandig.

Antwoord vraag 1.
Filter laat je dag en nacht lopen.

Antwoord vraag 2.
Minstens een half jaar.

Antwoord vraag 3.
Een paar goudvissen in zo'n klein vijvertje is meer dan voldoende.
Vissen hebben ruimte nodig, en dat is bij jou zeer beperkt.

Antwoord vraag 4.
Goudvissen kun je direct voeren.
Ik neem aan dat je ook weet wat voor voer jij je vissenbestand geef?
Hoevaak en hoeveel?

Antwoord vraag 5.
Als je wil dat een Reiger op bezoek kom, of één of andere kat, zal ik hem zeker aanlaten.

Vissen horen op tijd te rusten.
Licht geef alleen maar stress voor de vissen, omdat zij weten dat ze gevaar lopen.

Succes!

zo, 06/07/2008 - 19:44
Sjuul

Juist Goudviskweker zeer goed verwoord.

zo, 06/07/2008 - 23:02
gotcha

Nog ietske erbij,hou rekening ermee dat ook jouw 10 goudvissen zich zullen vermenigvuldigen.

Als je daar dan nog goudwinde bij wilt zetten,deze vissen kun je beter met een aantal nemen,dus heb je al om te beginnen een stuk of 15 vissen.
Als die dan nog paren.het antwoord kan jezelf al raden zeker.

Je bent wel goed begonnen hoor,en hier kan je wel vragen stellen.Daar dient een forum voor.(smiley)

zo, 06/07/2008 - 23:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hartelijk bedankt voor het antwoord,

Ja, het is mijn eerste vijver en ik zal ook nog veel moeten leren.

Ik wil al jarenlang een vijver en heb ook heel wat naslagwerk gedaan voor ik ook maar dacht aan het maken van een vijver. Om te beginnen heb ik de minimale diepte van 80 cm aangehouden. Na meten vandaag blijkt hij 1 meter diep. Ik heb 3 nivieau's 30cm, 60cm en 1 meter Op de diepte van 60 cm heb ik de meeste zuurstofplanten gepoot. Fonteinkruid, hoornblad en vederkruid.
Deze groeien al boven het wateropervlakte uit. Ik heb er ook voor gezorgt dat alle planten voor 1 juni in het water stonden zoals vaak gezegd op diverse sites. Verder heb ik in het 30cm deel in alle hoeken ook diverse planten staan. De planten heb ik allemaal in mandjes omgepot en afgedekt met grind. Dit als reden voor mijn geplande vissenbestand(er zitten woelers bij). In het diepe gedeelte 2 waterlelies die inmiddels ook nieuwe bladeren naar het opervlakte schieten. Deze staan ook in een grote mand. Mijn vijver heeft een inhoud van 4300 liter zoals ik vandaag heb nagerekend. Vanaf de eerste dag dat ik de vijver met water vulde heb ik het filter continue laten draaien. Ik heb een bak naast de vijver gemaakt waar het filter instaat. Ook heb ik nog 2 extra bakken met doorvoer gemaakt om extra filtermaterialen later te gebruiken. Afgelopen week heb ik alle elektra een beetje op orde gebracht. De pomp met waterfontein in de vijver geplaatst, een luchtsteentje(voor het later ijsvrij houden en extra zuurstof) en 3 spots in de vijver onder water. Ook de verlichting rondom de vijver op orde gebracht. Ik zal eerst maar mijn vooraf voorgenomen vissenbestand hier laten zien.

mijn voorgenomen vissenbestand

4 shubinken(aanschaf 10cm, max 25cm)
6 goudwindes(aanschaf 12cm, max 50-60cm)
4 sarassa (aanschaf 10cm, max 25 cm)
6 goudvissen (aanschaf 4-6cm, max 25cm)
(de overige test-goudvissen gaan naar mijn oom met een enorme buitenvijver)

Vaak wordt er over gesproken dat je 100 cm lengte mag hebben per 1000 liter. De sarassa en de goudwindes passen hun maximale lengte vaak aan, aan de vorm van de vijver. Ik zou ongeveer goed uitkomen met deze vissen. Ik besef me ook wel terdegen dat het krap wordt. Verder heb ik gelezen dat goudwindes zich prima vermaken met een waterfontein. Ook schijnt het voor goudwindes een feest te zijn als er veel insecten met schemering op de lampen in de vijver afkomen. De lampen in de vijver heb ik inmiddels automatisch laten afslaan om 11 uur s'avonds. En worden alleen ingeschakelt als ik de buitenverlichting aandoe en zelf op het terras zit. Het luchtblokje staat ook continue aan nu.

Ik had mijn vraag over het filter om de volgende reden gesteld. Ik dacht een beetje overcapaciteit te hebben met mijn 5000liter(dit valt dus ook tegen). En dacht dat de vissen snachts ook hun rust nodig hadden(wat ook een beetje wordt bevestigd). Hierom had ik dus in de planning alles in de vijver s'nachts uit te zetten vanaf 11 uur tot s'morgens 6 uur. De waterfontein laat ik s'avonds 3 uurtjes aan.

Het voeren van de goudvissen ging vandaag ook goed. Ik ben van plan dit s'ochtends en s'avonds te doen. Ik heb korrels als voer die drijven.
Het duurde vanochtend wel 30 minuten voor de eerste hap was genomen. Ik heb ze 15 minuten laten eten en hierna het voer weer verwijdert. Vanavond
hadden ze het al sneller door en heb ik ze 10 minuten laten eten.

Nu toch nog een kleine vraag. Goudviskweker adviseerde een half jaar te wachten met andere vissen. Na wat posts te hebben nagelezen geloof ik
zeer zeker dat als er iemand is die er verstand van heeft hij het wel is. Op andere sites zie ik vaak ook adviezen van 3 maanden staan. Ik had altijd in
gedachten om eind augustus mijn vissenbestand al in de vijver te plaatsen en de vissen voor de winter al iets te kunnen laten wennen. Er vanuit gaan
dat er niets geks in het water gebeurt. Of zou je me uitdrukkelijk adviseren hoe goed het ook gaat met het plaatsen van de vissen te
wachten tot volgend voorjaar.

Groeten en bedankt martijn,

ma, 07/07/2008 - 02:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Martijn.

In principe is het geen gek idee, maar hoe langer je wacht hoe beter natuurlijk.
En kom je vijver meer in biologische evenwicht.
Wachten tot volgend voorjaar is natuurlijk altijd beter.

In feite horen nieuw aangeschafte vissen eerst een maand in Quarantaine te gaan.
Tegen die tijd is het winter.

Je moet altijd rekening mee houden dat vissen ziektes met zich mee kunnen dragen, en je hele vijverbestand kunnen besmetten/ aantasten.
Koop je laat in het jaar vissen kun je ze vaak pas in het voorjaar behandelen.
Omdat het water te koud is, en het medicijn niet werkt.
Zieke vissen kun je niet gebruiken, met de winter in aantocht.
De doelstelling van iedere vijverhouder is, om zijn vissen gezond en sterk de winter door te laten komen.

Volgend jaar mag jij zelfs later in het jaar nog vissen aanschaffen.
Dan is je vijver in biologische evenwicht.

ma, 07/07/2008 - 02:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb btw natuurlijk wel het filter en de pomp nu 24/7 aan staan. En ben ook zeker niet van plan in snelle tijd vissen toe te voegen. Wat betreft de jonge vissen die er zullen komen kan ik altijd visjes uitzetten bij mijn oom. Die heeft een aantal zonnebaarsen in zijn vijver die daar de vissenstand goed op peil houden.

Onderwerp gesloten