opnieuw inrichten bestaande (lege) vijver
#1
zo, 04/04/2010 - 16:05
opnieuw inrichten bestaande (lege) vijver
Hallo allemaal,
ik heb pas een nieuw huis gekocht waarbij een vijver zat, ik wil die vijver weer gaan gebruiken en wou eens advies vragen op dit forum. ik heb nog nooit iets met vijvers gedaan, dus kan wel wat input gebruiken van mensen met ervaring...
het gaat om een vijver (ovaal) van 6 bij 5 meter, 1 meter diep. inhoud is denk ik ongeveer 25 m3. deze vijver is bestaand, maar alles is er verder uit (filter, pomp, vissen enz) dus het enige wat er nog in zit is het folie en het water.
nu wou ik me er alvast wat in verdiepen en het e.e.a. aanschaffen zodat ik aankomend zomer / najaar alles aan kan pakken.
omdat ik er nog geen ervaring mee heb wou ik beginnen met normale vissen (goudvissen e.d.) en dan misschien later wat meer. ik heb naast de vijver een gemetseld geisoleerd tuinhuis staan, daar wou ik de filer in zetten (ivm winter zodat deze gewoon kan blijven funcitoneren). de afstand tussen de vijver en het tuinhuis is ongeveer 2 meter. verder wou ik over de lengte van de vijver een stroompje naast de vijver maken met planten e.d. erin, en een klein pompje wat het water rondpompt.
hopelijk is het een beetje duidelijk wat ik van plan ben, maar hebben jullie advies wat ik het beste voor pomp, filter enz kan gebruiken? wat voor capaciteit pomp (het is dus niet bedoeld voor koi's) en wat voor filter? kan ik dat af met een normale filter of moet ik er echt zo'n 3 kamer filter voor hebben?
misschien zijn er nog dingen waar ik niet aan gedacht heb (hoogst waarschijnlijk wel ) dus laat maar horen!
alvast bedankt! groeten jan
Hallo Jan
Allereerst zou je veel zuurstofplanten aan kunnen schaffen om een goede start van de vijver te krijgen, anders heb je over een maand een dikke groene soep.
Met vissen zou ik nog een tijdje wachten om een biologisch evenwicht heel belangrijk is en dat bereik je door de beplanting. Deze moet eerst nog wat groeien en nu is het daar nog wat te koud voor.
Als het goed is, kan je zonder filter, maar een filter van Hozelock met een UV lamp is altijd goed. Ze worden vaak aangeboden in combinatie met een passende pomp.
Maar een 3 kamer filter is bedoeld voor een Koi vijver zonder planten, dus voor jouw vijver totaal overbodig.
Succes
Ha bedankt voor je reactie,
ik heb op de site gekeken waar ze die filters verkopen, maar als ik dan de grootste neem dan zie ik dat die in een middelmatig bevolkte vijver maar tot 12000 liter kan, terwijl ik ongeveer 25000 liter inhoud heb. is dat een probleem of kan dat wel?
zie website: https://tinyurl.com/yynxnz3d
groeten jan
Hallo Jan
Dit kan zeker wel.
Een filter is niet het allerbelangrijkste in de vijver, maar dat zijn de zuurstofplanten,alleen de planten die helemaal onder water groeien, daar kan je het beste veel van kopen want die verzorgen de waterhuishouding en zorgt ervoor dat je een mooie vijver houdt.
hoi Jan,ben het helemaal eens met yvonbr.Zuurstofplanten heel veel zonder overleeft de vijver het niet.5 bosjes per kubieke meter water nodig om het water helder tehouden.Zet ze bijmekaar niet overal 1.vissen kopen is nu nog niet aan de orde maar je kunt nu al beginnen met vullen van vijver en planten(of zijn die er nog niet).Dan nog even wachten,maar zeker zuurstofplanten meenemen in vijverplan.Want een plan zou ik maken wat wil je en waar .Doe je dit niet kan je alles weer opnieuw doen Groet en veel plezier met je vijver mhofman
oke duidelijk, ik ga binnenkort de hele vijver leegpompen en schoonmaken, dan weer nieuw water erin en veel planten. is het dan verstandig om ook direct de pomp erop te zetten met het filter of kan dat nog wachten?
en heeft een stroompje naast de vijver veel toegevoegde waarde voor het zuurstof in het water?
bedankt voor de reacties!
groeten jan
Hoi Jan,leuk he een vijver.Verstand van pompen en filter heb ik niet want ik heb ze niet.Weet wel dat de leylie en zuurstofplanten niet blij zijn met stromend water zet ze dus niet dichtbij de pomp.Een beekje leuk maar voor zuurstof bijna geen meerwaarde,wel meer stroming.Kijk ook op internet bij vijversaanleggen een hoop info daar.Groet mhofman
Hoi Jan
Een beekje heeft geen toegevoegde waarde voor de zuurstof van de vijver, maar als je het leuk vindt, zou ik het altijd doen. Zo vanuit het filter in het beekje naar de vijver laten lopen kan altijd.
Het klinkt misschien gek, maar bewaar 2 of 3 emmers water uit de oude vijver en voeg die direkt weer toe als je de vijver weer gevuld hebt.
Want hierin zitten veel goede bacterien die nodig zijn voor een goede start van je vijver.
De pomp kan je al plaatsen na het vullen van de vijver.
Ik heb een vijver van 7,5x5,5 en gebruik geen filter. Ik heb het boek van Ada Hofman gelezen en
hou me aan haar adviezen. Genoeg zuurstofplanten en de juiste vissen(geen goudvissen) . Mijn
vijver is steevast kraakhelder en het krioelt van de beestjes. In het najaar span ik een net over de
vijver om blad uit de vijver te houden en in het voorjaar geef ik maerl. Verder voeg ik nooit allerlei
middeltjes toe. De vijver houdt zichzelf gezond. Lees het boek en zet de filter maar op
marktplaats!
hierbij een paar fotos van de vijver en tuinhuis:
1
3
Ik kan op de foto's niet goed zien of de vijver helder is, maar ik zou de vijver niet leegpompen als
dat wel het geval is. Planten er in en desnoods wat water uit gezonde sloot of vijver.
Zie je alleen maar een soort groene soep, dan kun je het beter wel doen en opnieuw beginnen. Zorg
dat je nieuwe planten binnen 24 uur na het vullen in de vijver zet. Als je te lang wacht krijg je heel
snel veel algen
het water is nu redelijk helder, dat komt ook doordat het net winter is geweeest. voor de winter was het helemaal groen, en het zal denk ik niet lang meer duuren voordat het weer groen is. ook omdat er heel veel troep op de bodem ligt (bladeren enz) wou ik em eigenlijk helemaal leeg halen zodat je weer schoon begint.
zit er nog veel verschil tussen pompen en filters, wat voor merk is het beste?
bedankt voor de reacties! groeten jan
Hoi Jan
Ga met een beetje water uit de vijver naar een tuincentrum(Intratuin) en daar kunnen ze het water voor je testen wat de goede waardes zijn voor je vijver. Verstandig is het om meteen ook zo'n watertestsetje (Velda)te kopen want het water moet je geregeld testen op PH, KH en GH.
Veel bladeren in de vijver maken het water zuur en dat is weer niet goed voor de vissen. Ik test het zo 1 keer per maand en voeg dan wat maerl toe als dit nodig is.
Over filters zijn de meningen verdeeld, dat merk je wel, zelf heb ik een Hozelock filter met een klein afsluitbaar uitloopje aan de onderzijde, zo kan ik makkelijk het filter een keer leeg laten lopen als hij erg vervuild is en in het najaar. De pomp is van het merk Oase Nautilus, een Nautilus 3000, deze draait al 6 jaar zonder problemen en is makkelijk schoon te maken.
Ik heb wel een paar goede boeken over vijvers voor je, ik doe er niks meer mee en misschien vindt je hier nog wat meer informatie in.
Laat maar even weten of je interesse hierin hebt dan zet ik ze voor je op het prikbord van Groeninfo.
Groetjes
Yvon
laat dat testsetje maar in de winkel als je niet toevallig chemicus bent,want dan raak je ook niet in de war.
ik zou met een net zoveel mogelijk rommel van de bodem halen,en het water laten zitten.
een beek of nog beter waterval voegt wel degelijk zuurstof toe,en zuurstofplanten (en algen) natuurlijk ook.
In de winter heb je bijna geen planten dan werkt een beek,waterval of bruissteen beter
algen groeien door te veel voeding in het water,je moet dus ieder jaar flink van je waterplanten oogsten.
net als wegbermen die verarmt worden door maaien en afvoeren.
een moeras gedeelte met grote vaste planten helpt ook heel goed,Leverkruid Gele lis ed zijn grote eters,deze planten sterven in de winter bovengronds af.
De bovengrondse delen snoei je in voor of najaar af,hiermee verwijder je dan gelijk een hoop,door de planten vastgelegde voeding.
groet dirk.
Hallo Jan
Van deze tegenstijdige berichten wordt je natuurlijk niet wijzer, ik ben blij dat toen ik 35 jaar geleden aan een vijver begon dat deze forems er nog niet waren. Dan was ik er nooit aan begonnen. Nu vindt iedereen zijn eigen visie als de enige juiste.
Al mijn wijsheid heb ik door je jaren heen 'al doende' geleerd en veel gelezen in boeken van b.v. Ada Hofman en Rob Herwig.
Natuurlijk heb ik ook de nodige problemen ervaren, maar door de kwaliteit van het water in de gaten te houden, los je toch veel narigheid op.
Maar nu raad ik je aan om veel nieuwe zuurstofplanten kopen en een mooie waterlelie, deze een beetje uit de buurt van de uitstroom plaatsen, deze geeft schuilplaats voor de vissen en zorgt voor afdekking om het water helder te houden.
Doe verder wat je zelf denkt wat het beste is en ga heerlijk van je vijver genieten, lekker voor je tuinhuisje met een koel biertje of wijntje.
De boeken kan je tegen verzendkosten van mij krijgen.
Groetjes
Yvon
Dag jan. Als ge niet te ver van mij woont wil ik wel een snel cursis geven over vijvers. Tevens kunt ge hier waterplanten krijgen, van zuurstofplanten tot lelies, snoekkruid en dergelijke. Ik hen zelfs een watermeter zo weet u de juiste inhoud van uw vijver als ge alles vernieuwd.
Filters zijn er voor alle vijvers, die dat gij beschrijft daar kunt ge niets mee doen. Koop ook niet zomaar een pomp of ge koopt er later een nieuwe.Ben het eens met de tekst van mijn voorganger bealve over de boeken van Ada Hofman, ben er 2 x gaan kijken, heeft op een paar punten gelijk maar werkt niet voor alle vissen. een vijver zonder filter of pomp geeft op de tijd problemen en werk.
Hier mijn gegevens : https://tinyurl.com/y5end4ak