rare troebele laag onder in vijver (geen substraat

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 14/10/2006 - 14:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

rare troebele laag onder in vijver (geen substraat

hee iedereen,

ik ben pas verhuisd en daar een 2tal nieuwe vijvers aangelegd,
aangezien ik noodgedwongen mijn vis na 2 weken al in het water moest doen omdat de nieuwe eigenaar de oude vijver dicht wou gooien, heb ik waarschijnlijk te vroeg de vissen gezet,

het gaat hierom een vijver van 5,1 kuub lxbxd 4x180x120 taps naar alle punten, ik heb hierop tijdelijk een filter op aangesloten voor 7 kuub water, dit aangedreven door een dompelpomp van 5,5 kuub per uur, dus theoretisch zou dat goed moetten zijn voor het filter (omdat er vis in zit) voor de zuurstof heb ik er 8 zuurstofbollen in liggen omdat ik nog geen planten heb aangeschaft (is dit genoeg?)

na een week begon er een troebele laag(groenbruin) onder in de vijver te onstaan, het is geen alg en de vissen doen het er goed onder, hoewel ze vaak boven die laag blijven zwemmen,

wat zou deze laag kunnen zijn en hoe verhelp ik het?

zou het door het grote aantal vissen komen? bijna 60 goudvissen en shubunkins, windes en 2 zonnebaarsjes
deze worden nog wel verdeeld over de andere vijver van 3 kuub maar die is nog niet klaar

groet stefan

za, 14/10/2006 - 16:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt me een typisch geval van overbevolking, ondanks dat het tijdelijk is.

zo, 15/10/2006 - 00:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Stefan.

60 Goudvissen, is wel wat overdreven veel voor zo'n vijver.

Tja wat zou het kunnen zijn die troebele laag op de bodem.
Een suggestie.

Allereerst 60 Goudvissen eten, maar ze poepen ook alle 60.
Ik heb geen idee hoe jij jou Goudvissen voer en hoeveel jij ze geef.
Ook voedsel resten kunnen op de bodem gaan liggen rotten.

Je heb helaas nog geen zuurstofplanten die de ontlasting van jou vissen absorberen.
Dat zou wel wat kunnen schelen.
Dus deze zou je nog voor de winter kunnen plaatsen.

Wat moet je doen....

Ga naar een erkend vishandelaar en koop of huur een stofzuiger.
Met deze maak je gelijk de bodem van je vijver schoon.

Succes!

zo, 15/10/2006 - 13:17
Sjuul

Hoi Stefan,

Theoretisch is alles mogelijk, terwijl de praktijk een andere uitkomst geeft.
Je gaat al op zeer veel punten de mist in, dit is te wijten aan tijd die jij te kort kwam, maar ook de nieuwe vijver deze is niet op tijd van twee weken in biologisch evenwicht.

De groen- bruine laag is voornamelijk afkomstig van de ontlasting, een te hoge visbezetting, en slecht werkende filter.
Welke filter je gebruikt weet ik niet, als een filter zijn werk niet doet krijg je ook te maken met troebel/vuil water.
Zowel een nieuwe vijver als mede het filter moeten geënt worden, om de stikstofkringloop op gang te brengen.
Het filter moet dus in staat zijn om zo te werken dat het de taak overneemt van de waterplanten (biologisch filter)
Zelfs met waterplanten en een filter zal zich na verloop van tijd een sliblaag vormen op de bodem, bepaalde mineralen en organische stoffen lossen niet op in water en veroorzaken een sliblaag

Ook hier bega je een grote fout, (de dompelpomp) deze is te krachtig, en raast door het filter, bacteriën kunnen zich niet hechten aan het filtermedium en ook niet hun werk doen het gaat te snel. Tevens is een dompelpomp niet geschikt hiervoor, met name de hoge capacitieit, en het hoog energie verbruik.
Ik doe een gok, de dompelpomp zal hoogst waarschijnlijk een vermogen hebben vanaf een 300 watt.

Een filter mag gerust even groot zijn als de vijver zelf, uitgaande van de oppervlakte dat de vijver heeft, het uitgangspunt van de filter, en de snelheid van het water dat door de filter stroomt is de som van kontaktijd en doorloopwaarde.

Het is absoluute onzin dat de gehele vijverinhoud 1 keer per twee uur of zelfs korter door het filter gepasseerd moet zijn. Ik zeg niet dat jij dat beweerd maar dit wordt beweerd door koi keepers. Dat zijn dan ook nog diezelfde wat beweren dat het water in de winter niet lager mag komen dan 5 °C, hoe kan dan in godsnaam het water op de bodem een temperatuur hebben van 5 °c als het 1 keer per twee uur of korter door de filter raast.
Nu ben ik wel wat aan het afwijken hiervan, maar dit is nu precies hetzelfde als wat jij nu doet met de dompelpomp.

Schakel de dompelpomp uit en plaats een vijverpomp die afstemt op jouw vijver en filter. Hiermee voorkom je ook nog ééns een hoge energiefaktuur.

Zuurstof bollen is genoeg.

groet,

Sjuul

zo, 15/10/2006 - 16:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

hee!

allereerst bedankt voor de tips en advisen, ik ga er deze week meteen mee beginnen!

@goudviskweker

ik voer mijn goudvissen (nu nog) twee volle handen per dag, en deze zijn binnen 7 minuten op,
de zuursof planten zou ik die het beste in een

zo, 15/10/2006 - 16:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

biologisch filter doen? bak met zuustofplanten? die overloopt in de vijver?

de goudvissen voer ik nu nog 2x per dag een volle hand voer, dit is binnen 7 minuten op (jaja ik heb het getimed) de vissen zijn nogsteeds verschrikkelijk actief,dus gezonken voer heb ik niet.
ze vreten zelfs de gevallen blaadjes aan die op het water liggen, deze verwijder ik ook direct

de stofzuiger tip ga ik zeker gebruiken!

@ sjuul

misschien heel dom, maar ik heb eingelijk nog nooit van geent gehoord, wat is het en hoe werkt het?

de dompelpomp heb ik meteen verwijderd en een vijverpompje er trug voor in de plek gezet bedankt voor je advies!

de bewering dat het vijverwater 1x per uur door het filter moest heb ik idd van een koihouder en die zei ook dat het filter daar goed genoeg voor was,,

het filter is een libel 7000, kweet niet of dit goed genoeg is, volgens de vijvermeneer was dit voor tijdelijk meer dan voldoende.. heb ik hier goed aan gedaan?

zo, 15/10/2006 - 17:53
Sjuul

Hoi Stefan,

Wat filter betreft Libel 7000 kan ik helaas niets over zeggen, ik denk dat dit iets is van Ubbink of Gardena.

Het enten van een vijver Stefan wil niets anders zeggen dan OPSTARTEN van een vijver.
Het enten gebeurt dmv vloeibare bacteriën aan het vijverwater toe te voegen, en droge bacteriën aan de filter.
Je kunt ook enten door water op te vangen van de oude vijver, of door een emmer vijverwater te vragen van de buurman zijn vijver.

Nieuwe pas aangelegde vijvers missen belangrijke bestandsdelen, zoals bacteriën, bacteriën produceren 24 uur per dag co2, en gebruiken daarbij zuurstof, de co2 wat geproduceerd wordt nemen zuurstofplanten op en zetten deze om in zuurstof.
Het enten van een vijver gebeurt ook in het voorjaar op bestaande vijvers.
Denk echter niet dat wanneer de vijver geënt is dat dit binnen enkele dagen in evenwicht is.
Hiervoor zul je straks de waterwaarden moeten kontroleren, en kun je aan de hand daarvan gegevens aflezen/opmaken wat er gedaan moet worden of juist niet.

Ik vind het zeer spijtig dat een Koi keeper jou deze informatie verschaft, de koi keeper had je dat moeten vermelden wat ik je nu vermeld maar laat hij achterwege.
Dikwijls heb ik al gevraagd/vermeld argumenteer of omschrijf zo duidelijk mogelijk waarom dat de totaal inhoud van een vijver 1 keer per uur de filter gepasseerd moet zijn?

groet,

Sjuul

zo, 15/10/2006 - 19:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

weer heel veel bruikbare informatie van jou kant sjuul, bedankt ervoor ik heb weer iets geleerd,

ik ga vanavond nog naar mijn schoonvader die heeft ook een grote vijver en gezond water, daar haal ik een emmer(is een emmer genoeg? op 5,1 kuub?) en voeg ik toe aan het water, zoals ik al had gezegd draait het filter nu op een kleine pomp en dat zou nu goed moetten zijn (hoop ik)

de bacterien haal ik deze week, maar de vijver meneer zei dat de bacterien ook al aanwezig waren in de zak met filter materiaal wat ik bij het filter kreeg,

de koi keeper zei tegen mij dat het water 1x per uur door het filter moest omzoveel mogelijk afval stoffen uit het water te halen, en de stroming moest goed doorlopen omdat de vissen dan sneller groeiden?ze kweekten dan meer spierweefsel en was weer beter voor hun weerstand? ik vraag het me af..

eerlijk gezegd begin ik te t***elen wat er mij word gezegd door anderen... jullie zijn de echte experts heb ik al gezien hier in het forum

voer ik mijn vissen wel genoeg? of is in deze tijd 1x voeren voldoende, omdat ze nu ook de afgevallen bladeren aanvreten..

ma, 16/10/2006 - 13:04
Sjuul

Hooi Stefan,

Je mag meerdere emmers in de vijver kappen, er is geen limiet aan verbonden.
De bacteriën die in het filter moeten zitten/komen zijn de nitrieficerende bacteriën, naar mijn weten zitten er geen bacteriën in filter materiaal dat gekocht wordt.
Als het goed is heb je ook (plastic)bollen of iets dergelijke in je filter zitten, deze worden bioballen genoemd en daar zetten zich de bacteriën op af.

Afvalstoffen worden door het filter opgenomen, maar er zijn ook bacteriën die voor een groot gedeelte het werk moeten gaan doen.
Als de water stroom te groot is, en het water passeert 1 keer per uur de filter, dan krijgen de bacteriën niet de kans om in deze stroom zich te hechten of te nestelen in het filtermateriaal, laat staan dat ze dan het werk moeten doen waar ze nodig voor zijn.

HAHAHAHA vissen groeien sneller bij een goede door stroming, wat een fantasie verhaal is dat weer. Wat als dan de vissen zijn uitgegroeid wordt dan het filter uitgezet, of nog een grotere pomp en filter aangeschaft om nog meer groei te verwachten.

Stefan je merkt dat meteen aan de hoeveelheid wat je nu voert, als de stofwisseling lager wordt van de vissen gaan ze minder eten, en ga jij minder voeren.
Ik weet niet welk voer je geeft? als je krachtig voer geeft zullen ze ook minder gaan eten nu, ik geef in het najaar oktober - november lichtverteerbaar voedsel, in maart - april geef ik waarmee ik heb afgebouwd dus met hetzelfde licht verteerbaar voedsel, vanaf mei - september krijgen ze weer krachtig voer zodat ze weer genoeg eiwitten e.d opnemen om weer voldoende vet reserves aan te leggen voor de komende winter.

groet,

Sjuul

Onderwerp gesloten