reactie voor sjuul

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 20/06/2007 - 02:51
krissie

reactie voor sjuul

hey sjuul,reactie op artikel vijversubstraat

ik ben van plan een voorgevormde vijver van 350liter(moerasfilter) te leggen en daarbij nog een filtersysteem in de vorm van een tonnetje namelijk een biotop 10000 van ubbink.
En mijn pomp te sturen naar enerzijds de moerasfilter en anderzijds naar mijn filter.Zou dan het debiet van mijn pomp goed zijn?En zal dit genoeg filterkwaliteit opleveren dat is ook nog de vraag maar ja ik ben nog maar aan het proberen zie je!
Ben niet van plan vele euro's uit te geven aan die dure oase of andere filters.Ja welk systeem up of downflow daarover zou ik graag weten dat ik dan niet beter met vijverfolie werk ipv met een voorgevormde vijver want u ziet op dat stukje kan ik maximaal 1.30m lang en 1.00m breed gaan om iets te plaatsen.
Zou dit allemaal wel lukken dan?
Het gaat hier over mijn betonnen vijver van 15000l weet je nog?
Groeten krissie en alvast bedankt om te reageren!

reactie voor sjuul
wo, 20/06/2007 - 09:33
Sjuul

Ik kan nu effe niet meer volgen? in het vorig schrijven zeg je heb een pomp gekocht perfect 10000, en nu wil je via een oeverfilter gaan werken van ubbink en een moerasfilter.

1) Ik weet het vermogen niet van de pomp, is dit 10000 liter of 2500 liter? dus kan ik je geen duidelijk antwoord geven.

2) Pomp naar moerasfilter of anderzijds naar biotop van ubbink begrijp ik niet?
a) waarom het tonnetje
b) waarom een moerasfilter

het is 1 van de 2 en niet samen met dit systeem van filterton, kan in praktijk wel?, maar waar moeten dan de moerasplanten hun voedingsbestandsdelen gaan uithalen, als de ton erbij opstaat gesteld..

Bij een moerasfilter kun je met twee systeemen werken middels het down of upflow systeem.
Upflow wordt het water middels een kelder ruimte beneden in de filter binnen gebracht. De kelderruimte is nodig om grof vuil tegen te houden wat niet terug in de vijver mag komen, dmv kranen onderin op de bodem wordt ééns per zoveel tijd het grof vuil afgevoerd. Als er geen mogelijkheid bestaat om kranen te gebruiken moet je centraal in het midden van de filter een pvc pijp voorzien, waar een dompelpomp in past om deze te laten afzakken naar de bodem om de kelderruimte leeg te zuigen.

Volgens het downflow princiepe wordt het water van boven geloosd in de moerasfilter en wordt opgevangen in een verzamelbak, waarin eem pomp moet staan die het water terug de vijver in loost.
Hier moet dan voordat het water bovenaan in de moerasfilter terecht komt gezorgd worden voor een voorfilter die het grof vuil tegen houdt, anders verstopt deze te snel en komt het vuil mee terug.

Dit zou je kunnen toepassen met dat tonnetje, maar die filtert dan teveel waardoor de moerasplanten niets hebben dan alleen maar water en te weinig bestandsdelen.

Je kunt met voorgevormde vijvers recht toe recht aan gaan werken, maar dan mogen die geen niveau verschillen hebben, ofwel met deugdelijke folie zoals epdm, daar zijn doorvoeren met manchetten voor te krijgen om af te dichten.

Of je nu met down of upflow gaat werken, toch zal je er aan moeten denken dat beide systemen iets boven je vijver komen te liggen omdat deze extern en niet geintegreerd zijn in de vijver.
Naar mijn gedacht werk je het best middels upflow en heb je 1 pomp nodig en geen twee.

Hoop dat het iets duidelijk voor je is..

do, 21/06/2007 - 02:07
krissie

Ja sorry dat ik het niet zo goed uitgelegd heb maar mijn pomp is een perfect 10000(10000liter /uur) en die gaat via T-stuk naar dat tonnetje van ubbink(biotop 10000-verstopt tussen hoge grassen nabij de waterval)en anderzijds naar een spuitstuk(namelijk een zeehond-zie foto)
.Maar ik weet dat dat tonnetje niet genoeg gaat filteren voor een vijver van 15000l en daarom dacht ik dan ook nog een moerasgedeelte aan te leggen door een voorgevormde vijver van ongeveer 300liter te vullen met lava.
Maar blijkbaar mogen die 2 niet gecombineerd worden volgens u.
Heb inmiddels ook een uvc-lamp gekocht(proclear 30W)en die ga ik er ook tussen plaatsen.(Voor of na de filter? En mag die tussen de boomschors liggen en moet die bedekt zijn tegen de regen en zijn er nog andere zaken die ik moet weten over de uvc lamp?)
Mijn vraag is nu als die moerasfilter en dat tonnetje niet tesamen mogen wat kan ik dan doen om een beter en liefst niet te duur resultaat te verkrijgen voor helder vijverwater?
PS:tonnetje is downflow systeem.En t-stuk daar staat een bolkraan voor om debiet van pomp een beetje te regelen.

groeten krissie en bedankt voor u geduld met mij!

reactie voor sjuul
do, 21/06/2007 - 09:39
Sjuul

Zoals ik al zei, pomp is te zwaar omdat de (ubbink) het tonnetje geen 10000 liter of 5000 liter p/uur kan verwerken, ook het moerasfilter niet.

De pomp zal afgeremd gaan worden op zijn vermogen, het bestaat niet dat als een filter 2500 l/u maximaal kan verwerken hier 10000 l/u water door heen kan, de ton gaat via de overloop overlopen zelfs tot over het deksel.
Nu heb je een Y stuk ertussen en gaat naar moerasfilter, infeite wordt dus nu al gehalveerd, 5000 liter naar ton en 5000 naar moerasfilter.
Toch zal de ton niet meer verwerken aan liters p/u en gaat de pomp afremmen, de pomp wil toch zijn vermogen kwijt en zal nu via de uitgang naar moerasfilter het resterende afgeremde water daar naartoe brengen, er ontstaat dus meer stuwkracht (druk) met als gevolg dat de moeras filter ook dit water niet kan verwerken, heeft een inhoud van 350 liter bruto.
Gevolg moerasfilter zal overlopen, de uitloop moet dan breder worden als dat tussen haakjes nog helpt.

Ik heb niet gezegd dat het niet mag, ik heb gezegd dat het princiepe van opstelling zo niet gedaan wordt, je kunt voorfilteren met down of uplflow, met downflow heb je twee pompen nodig (afhankelijk van uitvoering), met upflow maar 1.

Uvc moet altijd tussen pomp en filter staan.
Ook deze is te weinig als jouw vijverinhoud 15000 liter is dan moet de UVC 45 watt zijn 3×15=45
Daarbij heeft de UVC ook een maximaal doorlaat vermogen.

Hier had ik je al naar toe verwezen: https://tinyurl.com/y2uwmfyb

Maar je zegt:...Ben niet van plan vele euro's uit te geven aan die dure oase of andere filters.

Helaas moet ik dan zeggen dat dit wel het geval is, verkeerde keuze in pomp, filter, en uvc..

Pomp is te krachtig voor vijver inhoud, filter,moerasfilter en UVC
Pomp had 4 á 5000 liter moeten zijn.
Filter zal 2500 l/u verwerken te weinig naar gelang de vijverinhoud.
Inhoud Moerasfilter te weinig voor inhoud vijver en vermogen pomp.
UVC te zwak.

Nu kom ik op je vraag of het voldoende is? Nee.

vr, 22/06/2007 - 00:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey sjuul bedankt om te reageren.

Maar eerst en vooral mijn tonnetje werkt nu al bijna een week zonder enige problemen en met mijn uvc-lamp te plaatsen begint het water op te helderen.Mijn visjes genieten van de waterval en denk toch nog een gedeelte moeras bij te maken met lava.Dat is goedkoop en het filtert toch ook een beetje.Dat mijn vijver kraakhelder gaat worden dat denk ik ook niet maar als ik maar een beetje meer mijn visjes kan zien dan ben ik al best tevreden.
Heb al aan meer dan 10 mensen en 20 winkels uitleg gevraagd en iedereen zegt iets verschillend dus mijn conclusie van dit alles is dat men door eigen ondervinding men nog het meeste gaat leren.
Niet dat ik al die uitleg niet aprecieer maar de adviezen die men geeft, liggen echt enorm uiteen..bv:ene winkel zegt dat 18W uvc genoeg is andere 55 en gij 45 dus wie moeten we nog geloven?
Ik weet het op den duur ook niet meer.De ene zegt pomp van 4500l en de andere zegt één van aquamax 16000l dus ik denk dat ik het allemaal zelf moet uitzoeken ook al gaat me dat een enorme investering worden.
maar alléé ik ben ook blij dat er zo'n forums als dezze zijn en zal zeker nog advies vragen.

groeten krissie

Onderwerp gesloten