rubber folie
#1
wo, 25/04/2007 - 15:40
rubber folie
Al enige tijd heb ik te kampen met een erg laag GH waarde. (4-5)
(gebruik geen filter)
Mijn vijver (10M3)gaat nu het derde jaar in en heb al enige malen met Maerl en dmv het verversen van het water (1/2) de GH waarde ophoog proberen te brengen.
Nu hoorde ik recentelijk dat dit zou kunen liggen aan het rubber dat ik heb gebruikt in mijn vijver. De meeste rubber soorten zouden zink en zwavel bevatten die langzaam vrij komen.
Op het rubber en op de randen van de vijver manden zet zich een witte laag af.
Oplossingen zouden kunnen zijn: een (koolstof) filter aan te schaffen of mijn vijver geheel te vernieuwen met ander folie.
Beide doe ik liever niet maar als er geen andere oplossing is...
Is er iemand die dezelfde ervaringen heeft of misschien andere oplossingen kent?
Er wordt u wat op de mouw gespeld. PVC folie is sowieso niet gevulcaniseerd, EPDM folie wel. Bij de vulcanisatie wordt (o.a.) zinkoxide en zwavel gebruikt. De hoeveelheden zijn te gering om enige invloed op uw vijver te hebben. Trouwens, al zou u de vulcanisatie middelen zo in uw vijver gooien dan nog zou de GH er niet op reageren, de genoemde chemicalien reageren niet met de calcium en magnesium zouten die de GH vormen.
Ook zonder chemische kennis is een en ander overigens wel te beredeneren: indien er zoveel van een stof uit uw folie komt dat dit invloed op de waterhardheid kan hebben (je hebt er toch vrij veel van nodig om alle Ca en Mg te binden) dan zou het folie allang "leeg" hebben moeten zijn.
Wat is overigens het probleem van een lage GH?
Ruud
Rdb, bedankt voor je snelle reactie.
Heb EPDM rubber.
Heb jij overigens een idee waarom er dan een witte uitslag komt op het rubber en de mandjes?
Het probleem van de lage hardheid: de slechte planten groei.
Ook heb ik het idee dat de vijver daardoor niet echt helder wordt.
Lijkt wel wat bruinig.
Volgens mij komt dit niet door zweef alg?.
Misschien moet ik wat meer geduld hebben.
Indien je met bruin water bedoelt dat het thee-achtig is dan wordt dit veroorzaakt door humuszuren. Deze binden zich met calcium en magnesium tot onoplosbare zouten: je neerslag op rubber en mandjes. Indien je juist vaste deeltjes hebt rondzweven dan is de oorzaak b.v. woelende vissen of andere onrust die vaste deeltjes van de bodem doet opwaaien.
Zacht water is geen reden an sich voor slechte plantengroei. Wel zijn er een aantal soorten die liever hard water hebebn (zoals Gedoornd Hoornblad en, naar ik meen, Waterpest). Mijn vijver heeft een GH van 3 en toch groeit b.v. het Blaasjeskruid (Utricularia vulgaris) er zeer hard. Bloeit ook erg mooi.
Ruud
ps. Humuszuren komen uit turf of ander organisch materiaal.
Ruud,
Het probleem zou dus kunnen komen van de mandjes met aarde die ik in de vijver heb staan. Heb ze wel afgedekt maar er zijn er nog wat waarbij de planten zijn afgestorven, omgevallen etc.
Had niet het idee dat het hierdoor zou kunnen komen. Een beetje turf in zo'n grote vijver... Toch eerst maar eens opruimen.
De rand afwerkingen heb ik met allerlei stenen gedaan.
Zijn er ook misschien stenen die hier invloed op hebben? Of zijn er andere materialen waarbij ik op moet letten?
In iedergeval ga ik nog geen andere folie aanschaffen.
Bedankt
Gerard
Zolang je geen kalksteen gebruikt (maakt het water hard) hoef jeje geen zorgen te maken.
Ruud